ΓΔ: 1429.22 0.34% Τζίρος: 137.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Οι Έλληνες... κόλλησαν στα κινητά: Εκτίναξη 47% στη χρήση mobile data

Άλμα το 2023, ενώ η χρήση των mobile data έχει υπερτριπλασιαστεί μετά το 2020, καθώς άρχισαν να υποχωρούν οι χρεώσεις. Οι πάροχοι βλέπουν την κατανάλωση να αυξάνεται θεαματικά, αλλά τα έσοδά τους μειώνονται.

Ατελείωτες ώρες μπροστά στις οθόνες των κινητών τους περνούν πλέον οι Έλληνες, όπως δείχνει το νέο ρεκόρ στην κατανάλωση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας που έσπασε το 2023. Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών βλέπουν αυτό το κομμάτι της αγοράς να μεγαλώνει με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, όμως οι μειώσεις που έχουν κάνει στις χρεώσεις των mobile data τα τελευταία χρόνια έφεραν και μείωση των εσόδων τους, παρά την εκτίναξη της χρήσης.

Πλέον, οι φορητές συσκευές και ιδιαίτερα τα smartphones έχουν μετατραπεί στο βασικό εργαλείο επικοινωνίας, ενημέρωσης, πραγματοποίησης αγορών, συναλλαγής με το Δημόσιο και οργανισμούς αλλά και ψυχαγωγίας. Η επέκταση της χρήσης των κινητών, πολλές φορές και σε πεδία που απαιτούν μεγάλη κατανάλωση δεδομένων (streaming, gaming), έχει προκαλέσει εκρηκτική αύξηση στη χρήση data.

Οι πάροχοι ανακοινώνουν συνεχώς νέα ρεκόρ στη χρήση δεδομένων, ενώ αναπτύσσουν τα δίκτυα 5G, διευκολύνοντας έτσι τη μεγαλύτερη και ταχύτερη κατανάλωση από τους χρήστες. Ο ΟΤΕ είχε αναφέρει πως το 2023, η κατανάλωση mobile data ανερχόταν στα 15 GB το μήνα, ενώ αντίστοιχα και η Vodafone στην πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του οικονομικού της τριμήνου κατέγραψε ιστορικά υψηλά στην κατανάλωση mobile data.

«Κλειδί» για την εκτόξευση της χρήσης δεδομένων, αποτέλεσε το γεγονός πως οι πάροχοι, το 2021, καθώς βρέθηκαν και υπό την πίεση της κυβέρνησης, μείωσαν τις τιμές των data, που πάντως παραμένουν από τις ακριβότερες στην Ευρώπη).  Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πτώση των τιμών τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ένα δισεπίλυτο πρόβλημα στους παρόχους, που βλέπουν τα έσοδα τους να έχουν βαλτώσει, ενώ απαιτείται να τρέξουν μεγάλες επενδύσεις.

Όπως αναφέρουν τα προσωρινά στοιχεία της ΕΕΤΤ για το 2023, η χρήση δεδομένων στην Ελλάδα αυξήθηκε τον περασμένο χρόνο σχεδόν κατά 50%: ξεπέρασε τα 1.248.813 GB, από τα 844.390 GB το 2022, ενώ εκρηκτική, κατά 3,3 φορές, είναι η άνοδος από τα 378.584 GB που ήταν το 2020, έτος - καμπής για την αγορά.

Ωστόσο τα έσοδα των παρόχων από mobile data μειώθηκαν το 2023. Ο τζίρος έπεσε στα 501,785 εκατ. ευρώ από τα 536,027 εκατ. ευρώ το 2022, δηλαδή περίπου κατά 7%. Το 2020, με πολύ μικρότερη κατανάλωση δεδομένων, αλλά και πολύ υψηλότερες χρεώσεις, τα έσοδα των παρόχων ήταν υψηλότερα από το 2023, φθάνοντας τα 508,214 εκατ. ευρώ. Το γεγονός ότι η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 47% και τα έσοδα μειώθηκαν κατά 7% αντανακλά τη μεγάλη μείωση των χρεώσεων για τα δεδομένα κινητής την περασμένη χρονιά, όπου έγιναν αρκετά προσιτά ακόμη και πακέτα απεριόριστης χρήσης.

Οι χρεώσεις παραμένουν υψηλές, οι ταχύτητες χαμηλές

Παρά τις μειώσεις αυτές, πάντως, οι τιμές στην Ελλάδα παραμένουν υψηλές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως επισημαίνει η τελευταία έκθεση της φινλανδικής Rewheel, που έχει βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο των παρόχων, οι τιμές των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα παραμένουν ακριβές. Η μέση τιμή για κάθε GB που καταναλώνει ένας συνδρομητής στην Ελλάδα σε ένα βασικό πακέτο με τουλάχιστον 1.000 λεπτά χρόνου ομιλίας είναι η υψηλότερη ανάμεσα στις 49 χώρες που παρακολουθεί η εταιρεία και είναι περίπου εννέα φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κεντρικό συμπέρασμα των αναλύσεων της Rewheel για τιμές στις τηλεπικοινωνίες διεθνώς και το οποίο επαναλαμβάνεται στη νέα της έρευνα και αφορά και την Ελλάδα είναι ότι όπου υπάρχουν τέσσερις πάροχοι λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός και διαμορφώνονται χαμηλά οι τιμές, ενώ είναι πολύ υψηλότερες σε αγορές όπου ο ανταγωνισμός περιορίζεται μεταξύ τριών παρόχων (όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα).

Χαρακτηριστικά, το μηνιαίο κόστος για τα 100GB στην Ελλάδα είναι 25 ευρώ, σύμφωνα με τη Rewheel και κατατάσσει τη χώρα στις ακριβές του ευρωπαϊκού χώρου. Στη Βουλγαρία η τιμή δεν ξεπερνά τα 17 ευρώ, ενώ στην Κύπρο είναι χαμηλότερη από 10 ευρώ.

Την ίδια ώρα, τα ελληνικά δίκτυα κινητής εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από πολύ χαμηλές ταχύτητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι «βλέπουν την πλάτη» χωρών όπως η Β. Μακεδονία και η Βουλγαρία, έχοντας υποχωρήσει 11 θέσεις έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου στην κατάταξη της Ookla, καθώς κατέγραψαν μικρότερη άνοδο των ταχυτήτων έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού. Όπως είχε αναφέρει το BD, το ελληνικό δίκτυο κινητής βρέθηκε στην 39η θέση με την ταχύτητα να διαμορφώνεται στα 77,01 Mbps.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

data-kiniti-mobile-dedomena-kostos
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πέπλο αδιαφάνειας στις τηλεπικοινωνίες με μεγάλες αποκλίσεις τιμών

Την ύπαρξη τεράστιων αποκλίσεων ανάμεσα στις τιμές τιμοκαταλόγου και στις πραγματικές τιμές μετά τις εκπτώσεις επιβεβαιώνει νεότερη έρευνα. Δυσκολεύονται να κάνουν επιλογές οι καταναλωτές.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποιες περιοχές της Ελλάδας... σπιντάρουν στο ίντερνετ με ταχύτητες 100 Mbps

Αττική, Θεσσαλονίκη και Πελοπόννησος πρωταθλητές σε ταχύτητες internet με το Βόρειο Αιγαίο και τη Θεσσαλία ουραγούς στη σχετική κατάταξη. Χάνει έδαφος η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες του κόσμου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνότερη 12% από την Ευρώπη η κινητή με βάση τα εισοδήματα στην Ελλάδα

Λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές χρεώσεις των παρόχων και σταθμίζοντας τις τιμές με την αγοραστική δύναμη, έρευνα της Tefficient για λογαριασμό της ΕΕΤΤ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κινητή τηλεφωνία δεν είναι ακριβή.
optiki-tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χωρίς περιορισμούς οι πάροχοι για τις χρεώσεις των συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων

Η ΕΕΤΤ παγώνει για τα επόμενα χρόνια τους περιορισμούς με βάση τους κανόνες για τον ανταγωνισμό για να δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες να προωθήσουν επενδύσεις στα δίκτυα οπτικών ινών.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα κρυφά κόστη για την αποσύνδεση από παρόχους τηλεπικοινωνιών

Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις που έχουν συμβεί στον τρόπο υπολογισμού του κόστους για πρόωρη διακοπή σύμβασης με έναν πάροχο, τα τέλη σύνδεσης μπορεί να αποδειχθούν ο παράγοντας που αλλάζει το κόστος για τον καταναλωτή.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Πόλεμος» στις τηλεπικοινωνίες για τις διπλάσιες ταχύτητες του ΟΤΕ

Σε συμπίεση των περιθωρίων κέρδους τους από τον κυρίαρχο «παίκτη» της αγοράς οδηγεί το σχέδιο του ΟΤΕ για διπλασιασμό ταχυτήτων, υποστηρίζουν οι εναλλακτικοί πάροχοι. Κρίσιμες αποφάσεις από την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών.