ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Κούρσα επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων, ποιοι είναι οι έξι ισχυροί παίκτες

Η Αττική μπορεί να μετατραπεί σε δεύτερη Μασσαλία και να αποτελέσει ακόμα μια σημαντική ψηφιακή πύλη διασύνδεσης της δυτ. Ευρώπης με Αφρική και Ασία. Ποιες εταιρείες πρωτοστατούν στις επενδύσεις.

Μπορεί η Ελλάδα αυτή την στιγμή να διαθέτει μόλις 15 data center και να βρίσκεται πίσω και από την Βουλγαρία, ωστόσο η χώρα προσελκύει  επενδύσεις από μεγάλες επιχειρήσεις και πολυεθνικούς κολοσσούς που ετοιμάζονται να χτίσουν state of the art εγκαταστάσεις και ετοιμάζεται να γίνει μεγάλος παίκτης μιας αγοράς που έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία.

Όσο οι περισσότεροι αναμένουν τις ανακοινώσεις της Microsoft για το που θα κατασκευάσει τα τρία data centers, που έχει προαναγγείλει από την περασμένη χρονιά, η Sparkle, που ανήκει στην Telecom Italia διεύρυνε τα data centers που έχει στην Ελλάδα, ενώ η Lamda Hellix αναμένεται να ανακοινώσει σε λίγες μέρες την έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση δυο ακόμα data centers.

Την ίδια στιγμή που η πανδημία έχει μειώσει την ελκυστικότητα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε μια δεύτερη Μασσαλία, που αποτελεί την κορυφαία ψηφιακή πύλη της Ευρώπης. Η χώρα μας δείχνει πως διαθέτει πρόσβαση σε οικονομικά αποδοτικές και σταθερές υποδομές, όπως είναι προσέλκυση νέων υποβρυχίων καλωδιακών συνδέσεων που θα συνδέονται η Ευρώπη με την Αφρική και την Ανατολή μέχρι την Ασία.

Όπως αναφέρει έκθεση της IDG Research Services που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Lamda Hellix, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα, ώστε να ενισχύσει τις ψηφιακές υποδομές της και να τοποθετηθεί δυναμικά στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη. Ειδικότερα αναφέρει ότι «η αύξηση της συγκέντρωσης δεδομένων (data gravity) και η συγκέντρωση εταιρειών τεχνολογίας σε μια τοποθεσία (clustering) θα βοηθήσουν στη διατήρηση ταλέντων, στην ανάπτυξη εξειδίκευσης και στο κλείσιμο της ψηφιακής ψαλίδας στην οικονομία, δημιουργώντας έτσι ένα θετικό κλίμα επενδύσεων».

Παράλληλα σύμφωνα και με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις μεγάλες επενδύσεις, εντάσσονται στις στρατηγικές επενδύσεις, εξασφαλίζοντας fast track αδειοδότηση και χρηματοδοτική ενίσχυση  τα έργα για την δημιουργία data center και τεχνολογικής υποστήριξης. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι σύμφωνα με έκθεση της Cushman & Wakefield, η Αθήνα συγκαταλέγεται στις 10 πόλεις σε όλο τον κόσμο που εμφανίζουν σημαντικές προοπτικές για την υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδύσεων ακινήτων. 

Οι επενδύσεις που αλλάζουν το επίπεδο της Ελλάδας

Η Lamda Hellix που εξαγοράστηκε από τον αμερικανικό κολοσσό Digital Realty τον Νοέμβριο αναπτύσσει το επενδυτικό της πλάνο, όπως είχε προαναγγείλει και πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα την κατασκευή δυο υπερσύγχρονων data centers σε μια επένδυση που θα φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ και το αποτύπωμά της στην ελληνική οικονομία σε βάθος δεκαετίας θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ. Η επένδυση αυτή προχωράει μετά και το δάνειο που έδωσε η Digital Dutch Finco B.V. που ελέγχεται επίσης από την Digital Realty με τα νέα data centers να αναμένεται να λειτουργήσουν στην Αττική. Υπενθυμίζουμε πως ήδη η εταιρεία έχει δημιουργήσει δυο data centers: το Athens-1 που λειτουργεί από το 2003 και το Athens-2 που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2015.

Στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με στελέχη της Microsoft όπου και συζητήθηκε η μεγάλη επένδυση του τεχνολογικού κολοσσού στη χώρα. Όπως επιβεβαίωσε και ο Μπραντ Σμιθ, πρόεδρος της Microsoft, σε μερικούς μήνες θα ξεκινήσουν οι εργασίες, ενώ τα γραφεία της εταιρείας στην Ελλάδα έχουν καταγράψει την μεγαλύτερη αύξηση υπαλλήλων έναντι όλων των γραφείων του κολοσσού. Η Microsoft έχει συστήσει ήδη τη θυγατρική Microsoft Operations 4733 που έχει σαν αντικείμενο τη «μίσθωση, απόκτηση, λειτουργία ή/και εκμετάλλευση ενός ή περισσοτέρων κέντρων δεδομένων (data centers) ιδίως για τους σκοπούς της διαδικτυακής παροχής και πώλησης εύρους ζώνης (bandwidth) διαδικτύου», έχοντας αρχικό κεφάλαιο 140 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε η δημιουργία του τέταρτου data center στη χώρα από την Sparkle που αποτελεί θυγατρική της Telecom Italia. Μια επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ, με το κέντρο δεδομένων «Metamorfosis II» να υιοθετεί τα πιο πρόσφατα ενεργειακά αποδοτικά συστήματα ισχύος και ψύξης που διατίθενται στην αγορά με αποτέλεσμα τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά περίπου 28.000 τόνους ετησίως.  Είναι δίπλα στην άλλη ιδιόκτητη εγκατάσταση της εταιρείας, Metamorfisis I. Η ιταλική εταιρεία έχει συνολικά 3 data centers στην Αττική και ένα στα Χανιά, με συνολική έκταση 14.000 τ.μ. και 13,7 MW ισχύος.

Η Hellas Sat, που διαχειρίζεται τρεις δορυφόρους (Hellas Sat 2,3 και4) στην τροχιακή θέση της Ελλάδας και της Κύπρου στις 39ο Ανατολικά έχει αποφασίσει να επεκτείνει τις δραστηριότητες της και στα data centers. Η εταιρεία δημιουργεί ένα δικό της data center χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις που διαθέτει στο Κορωπί, όπου μέχρι στιγμής είναι στα 1.000 τ.μ. ενώ σύντομα θα επεκταθεί κατά ακόμη 1.200 τμ σε μια επένδυση που αναμένεται να στοιχίσει περίπου 10 εκατ. ευρώ, με την διοίκηση της Hellas Sat να εκτιμά πως τα έσοδα από υπηρεσίες hosting και το data center θα πλησιάζουν τα έσοδα της εταιρείας από τη χωρητικότητα.

Ακόμα μια ελληνική εταιρεία, η Lancom που έχει εμπειρία 11 χρόνων στην αγορά του cloud και περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις – πελάτες περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό της, και διαθέτει ήδη data centers σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προχωρά από το 2022 στη δημιουργία ενός ακόμη κέντρου δεδομένων με την ονομασία Balkan Gate-I και σύμφωνα με την εταιρεία θα αποτελέσει το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής Carrier Neutral TIER III Data Center στη Βόρεια Ελλάδα.

Επίσης, η ελληνική Cloudrock που ιδρύθηκε το 2019 και προσφέρει καινοτόμες και «έξυπνες» εφαρμογές που αξιοποιούν τεχνολογίες όπως το Internet of Things (IoT) και η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), έχει ήδη ένα ιδιόκτητο data center στον Άγιο Στέφανο Αττικής σχεδιάζει να επενδύσει ακόμα 3 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία.

Τα οικονομικά οφέλη

Η πανδημία και η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της παγκόσμιας οικονομίας κατέστησε επιβεβλημένη την αύξηση της υπολογιστικής ισχύος, αυξάνοντας την ζήτηση για ψηφιακό νέφος (cloud), και κατά συνέπεια τις επενδύσεις σε data centers, με τα οικονομικά οφέλη για την ελληνική οικονομία να είναι πολλαπλάσια.

Σύμφωνα με έρευνα της  ΙDG Research Services, τα οφέλη από τις επενδύσεις σε data centers διαχέονται σε μεγαλύτερη κλίμακα στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, καθώς το κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε neutral multi-tenant data center (ουδέτερα κέντρα δεδομένων πολλαπλών χρηστών) αποφέρει συνολικά 8,23 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, τα άμεσα οφέλη είναι για κάθε 1 εύρω που επενδύεται είναι 2,45 ευρώ στην οικονομία. Έμμεσα, σε κάθε 1 ευρώ επένδυσης επιστρέφονται 4,38 ευρώ στην οικονομία, ενώ σημαντικά είναι και τα επαγωγικά οφέλη, καθώς κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε κέντρα υποδομών, αποφέρει 1,41 ευρώ στην οικονομία.

Επίσης σύμφωνα με νέα έκθεση της International Data Corporation (IDC), η ευρωπαϊκή αγορά των Big Data και Business Analytics βρίσκεται στα 216 δισ. δολάρια και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, καθώς η οικονομία της Ευρώπης θα ανακάμπτει από την πανδημία, με τις δαπάνες να αυξάνονται έως το 2025 με σύνθετο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 11%.

Όπως αναφέρει η έκθεση, τραπεζικός κλάδος και μεταποίηση θα αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των συνολικών δαπανών για στην Ευρώπη, ενώ οι επαγγελματικές υπηρεσίες και η υγειονομική περίθαλψη θα δουν τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης των σχετικών δαπανών έως το 2025 στην Ευρώπη. Το 2022 η παγκόσμια αγορά αναμένεται να διαμορφωθεί στα 274 δισ. δολάρια καταγράφοντας άνοδο 27% και αυτή η «έκρηξη» θα αποτελέσει την μεγαλύτερη άνοδο ιστορικά που έχει καταγραφεί στον κλάδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

deals, symfwnies, ependyseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυριαρχούν τα deals Πληροφορικής και Ενέργειας στην ελληνική αγορά

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας και οι μεταρρυθμίσεις που τρέχουν, έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό προφίλ για την Ελλάδα που προσελκύει επενδύσεις, αλλά δίνει και ώθηση στις ελληνικές επιχειρήσεις για μεγαλύτερη εξωστρέφεια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χιλιάδες κενές θέσεις στην Πληροφορική: Ποιες είναι οι «καυτές» ειδικότητες

Σύμφωνα με μελέτη της ΕΥ, στην Πληροφορική καταγράφεται η μεγαλύτερη ζήτηση εργασίας. Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρετός κερδών και deals στην Πληροφορική με «πακέτο» έργων 3,5 δισ. ευρώ

Το κύμα του ψηφιακού μετασχηματισμού ανεβάζει σε νέα ύψη την κερδοφορία του κλάδου. Ποιες επιδόσεις πέτυχαν οι εισηγμένες το 2023. Επενδυτικό ενδιαφέρον από νέα κεφάλαια (Entersoft, Epsilon Net) και εξαγορές για ταχύτερη ανάπτυξη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατοικίες με προσιτά ενοίκια: Τι προβλέπει το νέο σχέδιο της ΕΤΕπ

Έρχεται νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για κατασκευή κατοικιών με σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Στόχος, να διατεθούν σπίτια με χαμηλά ενοίκια, τονίζει ο Γ. Τσακίρης.