ΓΔ: 1452.8 -0.80% Τζίρος: 122.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

«Τρέχει» προς τα 10 δισ. ευρώ το 2029 ο τζίρος του κλάδου Πληροφορικής

Άλμα 80% θα έχει πραγματοποιήσει ο κλάδος της Πληροφορικής το 2029 σε σχέση με το 2019, αν διατηρήσει την επόμενη πενταετία ρυθμούς ανάπτυξης που θα φτάνουν το 6% ετησίως.

Το όριο των 10 δισ. ευρώ αναμένεται να ξεπεράσει η ελληνική αγορά Πληροφορικής μέχρι το 2029, καθώς βρίσκεται σε πορεία συνεχούς ανάπτυξης, με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία. Ακόμα υψηλότερα θα μπορούσαν να είναι τα αποτελέσματα, αν υποστηριχθεί ο κλάδος περισσότερο. 

Έχοντας ξεπεράσει τις προσδοκίες που υπήρχαν το 2019, ο κλάδος της Πληροφορικής έχει καταφέρει την τελευταία πενταετία να καταγράψει τετραπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το ΑΕΠ, που έτρεξε με μέσο ρυθμό 1,65% ετησίως, ωθώντας υψηλότερα και την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας όλο και ισχυρότερες επιδόσεις. 

«Ο κλάδος της Πληροφορικής αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την εθνική οικονομία, και τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αποδείξει ότι μπορεί να φέρει το αποτέλεσμα. Αν τον εμπιστευτούμε και πάλι, θα μπορέσουμε να δούμε πολύ καλύτερα αποτελεσματα σε σχέση με αυτά που είδαμε την προηγούμενη πενταετία», υπογράμμισε ο Νίκος Χριστοδούλου, Partner, Technology & Transformation Leader, Deloitte, στο Digital Economy Forum 2024 που διοργάνωσε ο ΣΕΠΕ.  

Ο κ. Χριστοδούλου επισήμανε ότι η οικονομική ανταγωνιστικότητα της χώρας είναι ευθέως ανάλογη με τον δείκτη ψηφιακής ωριμότητας. «Μπορεί μια χώρα να έχει ανταγωνιστική οικονομία όταν είναι και ψηφιακά έτοιμη. Για μια ανταγωνιστική Ελλάδα θέλουμε μια ψηφιοποιημένη χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά παρουσιάζοντας τη μελέτη της Deloitte, που διαπιστώνει ότι η χώρα έχει τις βάσεις για να μετατρέψει τον τομέα ΤΠΕ σε καταλύτη ανάπτυξης.

Όπως τόνισε, με στρατηγικές επενδύσεις, διεθνοποίηση και έμφαση στην καινοτομία, ο κλάδος μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη μετάβαση της χώρας σε μια ψηφιακή και ανταγωνιστική οικονομία. Η πρόκληση έγκειται στην υπέρβαση των υφιστάμενων εμποδίων και στην αξιοποίηση των ευκαιριών που διαμορφώνονται. 

Σε ιστορικά υψηλά ο κλάδος την επόμενη πενταετία 

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Deloitte, αν συνεχιστεί ο ρυθμός ανάπτυξης των τελευταίων πέντε ετών, αλλά και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, ο κύκλος εργασιών του κλάδου Πληροφορικής θα μπορέσει να φτάσει σε ιστορικά υψηλά μέχρι το 2029 και να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με το σενάριο βάσης, ο κλάδος, αν διατηρήσει τους ρυθμούς της προηγούμενης πενταετίας που είχαν φτάσει το 6% ετησίως, θα μπορούσε να κλείσει ενισχυμένος κατά 35% σε σχέση με το 2024, πραγματοποιώντας άλμα 80% έναντι του 2019. 

Ακόμα υψηλότερα μπορεί να βρεθεί ο κλάδος της Πληροφορικής αν η χώρα καταφέρει να φτάσει στα ευρωπαϊκά επίπεδα, όπου ο κλάδος ΤΠΕ αποτελεί το 5,5% του ΑΕΠ, καθώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί στα 12,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να καταγράφει ετησίως ανάπτυξη της τάξης του 10%. «Είναι πολύ φιλόδοξο, αλλά αυτά είναι τα νούμερα, αν θέλουμε να έχουμε σύγκλιση με την ΕΕ», σημείωσε ο κ. Χριστοδούλου που επισήμανε ότι ο κλάδος θα πρέπει να υποστηριχθεί και να αναπτυχθεί όπως τα προηγούμενα πέντε χρόνια. 

Ο κ. Χριστοδούλου τόνισε πως η ανάπτυξη του κλάδου Πληροφορικής θα φέρει και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία και θα μπορούσε να συνεισφέρει έως και 20-25 δισ. ευρώ ανάπτυξης κατ’ έτος, αποτελώντας από το 9,5% έως και το 11,4% του προβλεπόμενου πραγματικού ΑΕΠ το 2029.  

«Το 2019 λέγαμε πως αν πιστέψουμε ότι ο κλάδος μπορεί να είναι σημαντικός για την ελληνική οικονομία θα μπορούσε να φτάσει τα 7,2 δισ. ευρώ και το ξεπεράσαμε, φτάνοντας τα 7,4 δισ. ευρώ», τόνισε ο κ. Χριστοδούλου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η ενέργεια και η στοχοπροσήλωση που είχε υπάρξει την τελευταία πενταετία, ώστε η ελληνική αγορά Πληροφορικής να πλησιάσει τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. 

Σημαντική συνεισφορά του κλάδου στην ελληνική οικονομία 

Σε σημαντικό καταλύτη για την ελληνική οικονομία έχει αναδειχθεί ο κλάδος της Πληροφορικής που συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία περίπου 14 δισ. ευρώ και απασχολεί περισσότερους από 300.000 εργαζομένους, με περισσότερους από τους μισούς να είναι ειδικοί ΤΠΕ. 

Παράλληλα έχει κινήσει το ενδιαφέρον εκτός συνόρων με το 24% των άμεσων ξένων επενδύσεων να αφορά εταιρείες του κλάδου, ενώ την ίδια στιγμή προωθεί την καινοτομία, καθώς το 70% των επιχειρήσεων είναι καινοτόμα ενεργές. Επίσης έχει τεράστια σημασία και για την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα, καθώς περίπου 2,5 δισ. ευρώ εξοικονομούνται ετησίως χάρις στο gov.gr, ενισχύοντας επίσης και τη συλλογή εσόδων μέσα από την ψηφιοποίηση των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης και τα εργαλεία κατά της φοροδιαφυγής. 

Το 60% των επιχειρήσεων θεωρούν ότι ο κλάδος μπορεί να αναπτυχθεί σε βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας ωστόσο θα πρέπει να υπερκεραστούν οι υφιστάμενες προκλήσεις, ενώ το 20% αναφέρουν ότι η Πληροφορική μπορεί να μεγαλώσει, με τον ρόλο της ωστόσο να είναι περισσότερο υποστηρικτικός προς τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας. 

Η πορεία ανάπτυξης που έχει σημειωθεί την τελευταία πενταετία έχει κάνει ακόμα πιο αισιόδοξες τις επιχειρήσεις για το μέλλον του κλάδου, με το 27% να είναι σημαντικά αισιόδοξοι και το 53% να είναι επιφυλακτικά αισιόδοξοι. Ωστόσο υπάρχει και ένα 10% που ανησυχεί για την εξέλιξη του κλάδου, καθώς υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις που θα πρέπει να ξεπεραστούν, όπως η έλλειψη ταλέντου και οι κανονιστικοί περιορισμοί. 

Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια, το cloud και οι λύσεις επιχειρηματικού λογισμικού είναι οι τομείς που θα εστιάσει ο κλάδος τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte, ενώ εκτιμάται πως θα επηρεάσει όλους τους τομείς της οικονομίας, αλλά κυρίως Υγεία, Ενέργεια, Χρηματοοικονομικά και Εμπόριο. 

Εντούτοις, μόλις το 2% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι έχουμε ισχυρές ψηφιακές υποδομές, και το 63% σημειώνει ότι χρειάζεται να βελτιωθούν οι υποδομές της χώρας ώστε να καλυφθούν οι εξελισσόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων, ενώ το 33% θεωρεί πως το επίπεδο της ψηφιακής υποδομής στην Ελλάδα είναι ανεπαρκές και θέτει προκλήσεις στις λειτουργίες και την ανάπτυξη του κλάδου. 

Επίσης ακόμα μια σημαντική πρόκληση για τον κλάδο είναι το γεγονός ότι μόνο το 4% των εξαγωγών της χώρας βασίζεται στην Πληροφορική, με τον κ. Χριστοδούλου να σημειώνει ότι θα πρέπει να αξιοποιήσει την ισχυρή του παρουσία σε τουρισμό και ναυτιλία φέρνοντας κάθετες λύσεις που θα μπορούσαν χτυπήσουν πόρτες εκτός συνόρων. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

deals, symfwnies, ependyseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυριαρχούν τα deals Πληροφορικής και Ενέργειας στην ελληνική αγορά

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας και οι μεταρρυθμίσεις που τρέχουν, έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό προφίλ για την Ελλάδα που προσελκύει επενδύσεις, αλλά δίνει και ώθηση στις ελληνικές επιχειρήσεις για μεγαλύτερη εξωστρέφεια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χιλιάδες κενές θέσεις στην Πληροφορική: Ποιες είναι οι «καυτές» ειδικότητες

Σύμφωνα με μελέτη της ΕΥ, στην Πληροφορική καταγράφεται η μεγαλύτερη ζήτηση εργασίας. Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρετός κερδών και deals στην Πληροφορική με «πακέτο» έργων 3,5 δισ. ευρώ

Το κύμα του ψηφιακού μετασχηματισμού ανεβάζει σε νέα ύψη την κερδοφορία του κλάδου. Ποιες επιδόσεις πέτυχαν οι εισηγμένες το 2023. Επενδυτικό ενδιαφέρον από νέα κεφάλαια (Entersoft, Epsilon Net) και εξαγορές για ταχύτερη ανάπτυξη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κούρσα επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων, ποιοι είναι οι έξι ισχυροί παίκτες

Η Αττική μπορεί να μετατραπεί σε δεύτερη Μασσαλία και να αποτελέσει ακόμα μια σημαντική ψηφιακή πύλη διασύνδεσης της δυτ. Ευρώπης με Αφρική και Ασία. Ποιες εταιρείες πρωτοστατούν στις επενδύσεις.
startup-technology-unicorn
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζαλίζουν τα μεγέθη των startups: Στα 12 δισ. δολ. αυξήθηκε η αξία τους

Το 2024 οι χρηματοδοτήσεις προς το ελληνικό οικοσύστημα startup ξεπέρασαν τα 555 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15%, ενώ πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής εταιρείας στην ιστορία με 1,24 δισ.