Η προσωπική διαφορά ήταν ένα μοντέλο που εφαρμόστηκε από το νόμο Κατρούγκαλου, με σκοπό να γίνει ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων και να περιοριστεί η συνταξιοδοτική δαπάνη. Ήταν ένα μοντέλο που εάν εφαρμοζόταν όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός θα προκαλούσε αυτόματες περικοπές σε πάνω από 1 εκατ. συντάξεις.
Τελικά, όμως, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν εφάρμοσε τη συγκεκριμένη διάταξη και έτσι η προσωπική διαφορά έμεινε μόνο στα χαρτιά ή ακριβέστερα στα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων
Τώρα, η προσωπική διαφορά αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο για τις όποιες αυξήσεις στις συντάξεις, που θα γίνουν με το νέο έτος. Ειδικοί στην Κοινωνική Ασφάλιση, υπογραμμίζουν ότι σύμφωνα με εκείνο το τμήμα του νόμου Κατρούγκαλου, που δεν κρίθηκε αντισυνταγματικό, οι όποιες αυξήσεις στις συντάξεις, συμψηφίζονται με την προσωπική διαφορά.
Έτσι, εάν καλυφθεί η απόσταση που υπάρχει, τότε και μόνο τότε, θα αρχίσει να καταγράφεται αύξηση της σύνταξης. Μάλιστα ο νόμος δίνει το χρονικό περιθώριο της τετραετίας, για να ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός και να γίνουν οι αυξήσεις που αναμένουν εκατομμύρια συνταξιούχοι.
Με αυτά τα δεδομένα, δημιουργούνται τρεις «ταχύτητες» συνταξιούχων:
- Ουσιαστικά, όσοι δικαιούχοι έχουν προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 100 ευρώ, καλό είναι να μην περιμένουν άμεσα να δουν αύξηση στη σύνταξή τους.
- Όσοι έχουν προσωπική διαφορά από 50 – 100 ευρώ, θα κριθεί ανά περίπτωση εάν θα τύχουν αύξησης ή όχι.
- Όσοι έχουν προσωπική διαφορά κάτω από 50 ευρώ και ειδικά όσοι έχουν θετική προσωπική διαφορά (περίπου 600.000 συνταξιούχοι), είναι εκείνοι που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες για να διαπιστώσουν στην πράξη, αύξηση στη σύνταξή τους.