ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Νέα διπλή έξοδος στις αγορές με επανέκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου

«Εντολή» από το ελληνικό Δημόσιο σε Αlpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley προκειμένου να προχωρήσουν στις επανεκδόσεις, με την έξοδο να προετοιμάζεται για το άμεσο μέλλον.

Σε νέα έξοδο στις αγορές ετοιμάζεται να προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο με την επανέκδοση δυο ομολόγων διάρκειας πέντε και τριάντα ετών, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ το δημόσιο έδωσε εντολή στις Αlpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley να προχωρήσουν στην επανέκδοση αφενός του ομολόγου λήξης στις 12 Φεβρουαρίου 2026 με κουπόνι στο 0% και αφετέρου του ομολόγου λήξης 24 Ιανουαρίου 2052 με κουπόνι 1,875%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κοινοπρακτική συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο είχε αντλήσει τρία δισ. ευρώ και με επιτόκιο 0,172% ενώ από την έκδοση του 30ετούς ομολόγου είχαν αντληθεί 2,5 δισ. ευρώ και το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,9%. Μάλιστα η έκδοση του 30ετούς θεωρήθηκε κάτι παραπάνω από επιτυχημένη, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 17 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος ήταν η συγκέντρωση 2 δισ. ευρώ. 

Οι θετικές συνθήκες που επικρατούν στις αγορές ομολόγων, με την απόδοση του 5ετούς να βρίσκεται σήμερα στο -0,067% και του 10ετούς στο 0,733%, το οικονομικό επιτελείο θέλει να τις εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να χρηματοδοτήσει με αυτόν τον τρόπο και τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν, με δεδομένα όχι μόνο τα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας που βρίσκονται σε ισχύ αλλά και νέα τα οποία αφορούν αποζημιώσεις και στήριξη όσων επλήγησαν από τις πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Παράλληλα η σταθερή στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην αγορά ομολόγων, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που ευνοεί τόσο τους εκδότες όσο και τους αγοραστές ομολόγων. Άλλωστε σε πρόσφατη συνέντευξή ο Φίλιπ Λέιν, μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ, ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων έως και το 2023. 

Ερωτώμενος εάν η ΕΚΤ θα συνεχίσει την αγορά ελληνικών ομολόγων μέσω του ΡΕΡΡ ακόμη και εάν αυτά δεν καλύπτουν τα κριτήρια για να ενταχθούν στο «κλασσικό» πρόγραμμα ποσοτικξής χαλάρωσης ΑΡΡ, ο κ. Λέιν τόνισε ότι «όταν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, αυτό ωφελεί την αγορά ομολόγων γενικά, όχι μόνο τα ομόλογα που αγοράζουμε. Ο αντίκτυπος των πολιτικών μας είναι πολύ ευρύτερος από τους μεμονωμένους τίτλους που αγοράζουμε. Ήταν πολύ σημαντικό να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο έκτακτο πρόγραμμα προκειμένου να αποτραπεί κάποια κρίση. Μέσω του ΡΕΡΡ θα επανεπενδύονται όλες μας οι αγορές, ως εκ τούτου θα υπάρχει αρκετή παρουσία της ΕΚΤ στην ελληνική αγορά ομολόγων μέσω του προγράμματος πανδημίας (ΡΕΡΡ), ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΑΡΡ (Asset Purchase Program)» . 

Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά ομόλογα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΡΕΡΡ όχι όμως στο πρόγραμμα ΑΡΡ, καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει την απαιτούμενη, πιστοληπτική ικανότητα. Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει για το κατά πόσο η ΕΚΤ σχεδιάζει να προχωρήσει στην αύξηση του προγράμματος ΑΡΡ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πανδημίας τον Μάρτιο του 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων ύψους 375 εκατ. ευρώ

Το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ.