ΓΔ: 2366.48 -1.69% Τζίρος: 325.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
ΑΑΔΕ στην οθόνη
Χρήστης πληκτρολογεί σε λάπτοπ με την αρχική σελίδα της ΑΑΔΕ στην οθόνη.

ΑΑΔΕ: Εντόπισε κύκλωμα πλαστών στοιχείων για είσπραξη επιδοτήσεων

Ήδη, έχουν αποσταλεί μηνυτήριες αναφορές για τα αδικήματα της έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, της πλαστογραφίας εγγράφων και της παράνομης λήψης επιδοτήσεων.

Νέο κύκλωμα εικονικών στοιχείων με σκοπό την είσπραξη επιδοτήσεων εντόπισαν οι ελεγκτές ειδικών ερευνών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για υπόθεση, για την οποία πέραν του εντοπισμού διακίνησης χιλιάδων εικονικών φορολογικών στοιχείων, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η χρήση πλαστών καταθετηρίων, με το λογότυπο γνωστής τράπεζας, τα οποία το πιστωτικό ίδρυμα δεν αναγνωρίζει όπως αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ. Πρόκειται για 114 καταθετήρια, που κατάσχεσαν και επεξεργάστηκαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ και αφορούν σε συνολική αξία άνω του 1,5 εκατομμυρίων ευρώ! Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο διερεύνησης και εξάρθρωσης του κυκλώματος, έχει αποσταλεί πληθώρα πληροφοριακών δελτίων στις ΔΟΥ, όπου υπάγονται οι λήπτριες επιχειρήσεις. Τα πλαστά καταθετήρια αφορούν κυρίως σε επιχειρήσεις, που λαμβάνουν επιδοτήσεις - επιχορηγήσεις.

Η απάτη σύμφωνα με τις πηγές της ΑΑΔΕ, εξελίσσεται σε τρία διαδοχικά στάδια: Πρώτον, εικονική επιχείρηση εκδίδει εικονικό στοιχείο τιμολόγησης από εικονική επιχείρηση. Δεύτερον, η λήπτρια επιχείρηση χρησιμοποιεί το εικονικό τιμολόγιο ως παραστατικό, που θα δικαιολογήσει το κόστος απόκτησης του επενδυτικού αγαθού. Τρίτον, η εκδότρια επιχείρηση, πέραν της έκδοσης του εικονικού φορολογικού στοιχείου, εκδίδει και πλαστό καταθετήριο της τράπεζας, προκειμένου να πιστοποιηθεί η εξόφληση της συναλλαγής, αντίγραφο του οποίου αποστέλλει στη λήπτρια.Τέταρτον, η λήπτρια επιχείρηση, έχοντας διασφαλίσει τα βασικά νομιμοποιητικά έγγραφα της απόκτησης του επενδυτικού αγαθού (τιμολόγιο και τραπεζικό παραστατικό εξόφλησης), χωρίς στην πραγματικότητα να έχει προβεί σε κάποια επένδυση, συντάσσει τον σχετικό φάκελο προς τον αρμόδιο φορέα, προκειμένου να λάβει την επιδότηση.

Ήδη, έχουν αποσταλεί μηνυτήριες αναφορές για τα αδικήματα της έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, της πλαστογραφίας εγγράφων και της παράνομης λήψης επιδοτήσεων. Παράλληλα, έχουν ενημερωθεί εγγράφως οι αρμόδιοι διαχειριστικοί φορείς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο ΑΑΔΕ Αθήνα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Στις 12/2 η προθεσμία για πάροχο e-τιμολόγησης σε 38.000 επιχειρήσεις

Μόλις δύο εβδομάδες απομένουν έως τις 12/02 για 38.000 επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ να δηλώσουν πάροχο ηλεκτρονικής τιμολόγησης ή το timologio της ΑΑΔΕ και να προσαρμόσουν τα συστήματά τους έως 31/3.
ΑΑΔΕ σε φορητό υπολογιστή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λανσαρίστηκε η νέα εφαρμογή ΑΑΔΕ για το Ευρωπαϊκό ΦΠΑ Μικρών Επιχειρήσεων

Στην ψηφιακή πύλη myAADE είναι πλέον διαθέσιμη η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ειδικού Καθεστώτος ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις, διευκολύνοντας τη δραστηριοποίησή τους στην ΕΕ με λιγότερη γραφειοκρατία.
ΑΑΔΕ πινακίδα κτήριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στη δέσμευση λογαριασμών και ακινήτων από την Εφορία

Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει μεταρρύθμιση για την προληπτική δέσμευση περιουσιακών στοιχείων οφειλετών χωρίς δικαστική απόφαση. Βελτιώσεις στα μέτρα σε βάρος προσώπων που θεωρούνται συνυπεύθυνοι για εταιρικά χρέη.
ΑΑΔΕ πινακίδα κτήριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ψηφιακή εφαρμογή διακοπής εργασιών επαγγελματιών και επιχειρήσεων

Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη υποβάλει αίτημα μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου», το οποίο δεν έχει ακόμα διεκπεραιωθεί, μπορούν να υποβάλουν εκ νέου το αίτημά τους στη νέα ψηφιακή εφαρμογή.