ΓΔ: 2074.42 -5.75% Τζίρος: 680.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Μπλοκάρονται μεγάλα έργα αποθήκευσης ενέργειας με νομοθετική ρύθμιση

Τη διαφωνία της με διατάξεις νομοσχεδίου του υπ. Ενέργειας δηλώνει η Ελληνική Πρωτοβουλία Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, τονίζοντας ότι θα φέρουν καθυστέρηση σε ήδη αδειοδοτημένα έργα.

Τη διαφωνία της με διατάξεις στο νομοσχέδιο του υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Πρωτοβουλία Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε), υποστηρίζοντας ότι θα προκαλέσουν καθυστέρηση υλοποίησης μεγάλου αριθμού έργων και μάλιστα για διάστημα άνω του ενός έτους. 

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος που κατατέθηκε στη Βουλή στις 12 Ιουλίου και πρόκειται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, μεταξύ άλλων, αναστέλλει έως την 31/12/2021 την υποβολή αιτήσεων, τη χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τη χορήγηση προσφορών σύνδεσης για τα έργα αποθήκευσης που συνδυάζονται με μονάδες ΑΠΕ. Με τον τρόπο αυτό ακόμα και αδειοδοτημένα έργα αποθήκευσης ισχύος άνω των 1500 ΜW σταματούν κάθε δραστηριότητα ωρίμανσης, καθώς θα πρέπει να περιμένουν να ψηφιστεί το καινούργιο αδειοδοτικό πλαίσιο, το οποίο με τη σειρά του εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των επενδύσεων».

Ο Μανώλης Καραπιδάκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε. δήλωσε σχετικά: «Το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τη συγκεκριμένη διάταξη στο σχέδιο νόμου προκαλεί μεγάλη καθυστέρηση στην αγορά ενέργειας, αφού υποχρεώνει ήδη εγκεκριμένα έργα να σταματήσουν την πορεία υλοποίησης τους, με αποτέλεσμα να μετατίθεται η αναγκαία για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, άμεση ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης και κατά συνέπεια η επίτευξη των στόχων της απολιγνιτοποίησης. Η προτεινόμενη διάταξη, χωρίς ουσιαστική τεκμηρίωση, μεταφέρει λανθασμένα μηνύματα στην Ε.Ε. σχετικά με το τρόπο αντιμετώπισης των διαφόρων τεχνολογιών αποθήκευσης από την χώρα μας».

Παράλληλα επισημαίνεται ότι «γενικότερα, η Πρωτοβουλία στηρίζει και προωθεί όλες τις τεχνολογίες αποθήκευσης και ως εκ τούτου ζητά από την Πολιτεία να μην δημιουργεί έργα αποθήκευσης διαφορετικών ταχυτήτων και να αποσύρει την επίμαχη διάταξη, η οποία αναστέλλει την αδειοδότηση συγκεκριμένων μόνο έργων αναίτια και επιλεκτικά.

Τα οφέλη από την ενσωμάτωση των συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο είναι πολλαπλασιαστικά. Βελτιστοποιείται και μεγιστοποιείται η ενσωμάτωση των μεταβλητών ανανεώσιμων ενεργειακών τεχνολογιών και προωθείται αποτελεσματικά ο απαραίτητος εξηλεκτρισμός των έτερων ενεργειακών τομέων της οικονομίας. Ειδικότερα, οι τεχνολογίες αποθήκευσης με συσσωρευτές που συνεργάζονται ή/και συνδυάζονται με Α.Π.Ε., αποτελούν γρήγορη και βιώσιμη λύση για την ανθεκτικότητα και την ευελιξία του Ηλεκτρικού Συστήματος».

Σημειώνεται ότι στην Ελληνική Πρωτοβουλία Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας συμμετέχουν το Ινστιτούτο Ενέργειας Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και οι εταιρείες EDF, Enel Green Power, MYTILINEOS, Siemens Gamesa και Vestas.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύσκεψη υπουργείου ενέργειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη ΥΠΕΝ για τις τελευταίες εξελίξεις στην ενέργεια

Σήμερα στο ΥΠΕΝ πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη για τις εξελίξεις στο Ιράν και την ενεργειακή ανθεκτικότητα, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου, εκπροσώπων φορέων και εταιρειών ενέργειας και φυσικού αερίου.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Επιφυλακή για την ενέργεια και στη Βουλή οι συμβάσεις Chevron

Ο Στ. Παπασταύρου τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση για τις τιμές και τον ενεργειακό εφοδιασμό. Όπως είπε, οι συμβάσεις Chevron–Helleniq Energy εισάγονται στη Βουλή στις 5/3 και οδηγούνται προς ψήφιση στις 12/3.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Υπουργικό Συμβούλιο οι ενεργειακές συμφωνίες υπό τον Μητσοτάκη

Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου παρουσιάστηκαν ενεργειακές συμφωνίες του ΥΠΕΝ με την ΕΔΕΥΕΠ και τη σύμπραξη Chevron-Helleniq Energy, καθώς και θέματα από τα Υπουργεία Πολιτισμού, Εθνικής Οικονομίας, Πολιτικής Προστασίας και Δικαιοσύνης.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Στρατηγικός δεσμός Ελλάδας - ΗΠΑ και συμφωνίες Chevron

Ο Υπουργός Σταύρος Παπασταύρου δήλωσε πως οι δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ επιβεβαιώνουν τη στενή ελληνοαμερικανική συνεργασία, αναφέρθηκε στις νέες συμβάσεις Chevron-HELLENIQ ENERGY και τόνισε τον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στην ενέργεια.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Παπασταύρου: Σύντομα ο φορέας για τη μελέτη της διασύνδεσης με Κύπρο

Ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι σύντομα θα γνωστοποιηθεί ο φορέας για την επικαιροποίηση της μελέτης διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου. Παράλληλα συνεχίζονται τα σχέδια για διασυνδέσεις με Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία.
Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα με τον Κάθετο Διάδρομο

Η Ελλάδα ενισχύει τον ρόλο της ως εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη μέσω του Κάθετου Διαδρόμου, σύμφωνα με τον Υπ. Ενέργειας κ. Παπασταύρου, αναβαθμίζοντας τη θέση της ως ενεργειακός κόμβος και μειώνοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία.