ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Λαγκάρντ: Θα υπάρξει νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον Μάρτιο του 2022

Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg η επικεφαλής της ΕΚΤ, τόνισε ότι ακόμη και εάν ολοκληρωθεί το έκτακτο πρόγραμμα ΡΕΡΡ, θα υπάρξει αντικατάστασή του.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αλλάξει την κατεύθυνση για τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής κατά τη επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, ώστε να λάβει υπόψη τη νέα στρατηγική της και να δείξει ότι επιδιώκει σοβαρά την αύξηση του πληθωρισμού, δήλωσε η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg.

Με τη νέα στρατηγική της ΕΚΤ, η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη, δίνεται η δυνατότητα σε αυτή να ανέχεται επίπεδα πληθωρισμού πάνω από το 2%, όταν τα επιτόκια είναι κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό τους, όπως σήμερα.

Αυτή η πρόβλεψη έγινε για να καθησυχαστούν οι επενδυτές ότι δεν θα υπάρξει πρόωρη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και για να ενισχυθούν οι προσδοκίες για τις αυξήσεις των τιμών, οι οποίες κινήθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ για το μεγαλύτερο διάστημα της περασμένης δεκαετίας.«Δεδομένης της επιμονής που πρέπει να δείξουμε για να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας, η κατεύθυνση της πολιτικής σίγουρα θα επανεξεταστεί», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Η σημερινή κατεύθυνση της ΕΚΤ είναι ότι θα αγοράζει ομόλογα ενόσω αυτό είναι αναγκαίο και ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδά τους σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ, έως ότου οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν ισχυρά προς τον στόχο της.

Η Λαγκάρντ δεν ανέφερε πώς θα αλλάξει αυτό το μήνυμα, λέγοντας απλά ότι στόχος της ΕΚΤ είναι να συνεχισθεί η ευκολία στη χορήγηση δανείων. «Η αίσθησή μου είναι ότι θα συνεχίσουμε με βάση τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης στην οικονομία μας», είπε.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι η κατάλληλα ώρα σήμερα να συζητηθεί η σταδιακή μείωση της στήριξης και ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP), ύψους 1,85 τρις. ευρώ, μπορεί να «περάσει μεταβατικά σε μία νέα μορφή» μετά τον Μάρτιο του 2022, το νωρίτερο δηλαδή που μπορεί να ολoκληρωθεί το PEPP.

Όπως υπογράμμισε η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα, τα βασικά σημεία των αλλαγών στη νομισματική της πολιτική θα είναι τα ακόλουθα: 

  • Η νέα στρατηγική υιοθετεί συμμετρικό στόχο για ρυθμό πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα.
  • Το διοικητικό συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτών (ΕνΔΤΚ) παραμένει ο ενδεδειγμένος δείκτης μέτρησης των τιμών και συνιστά τη συμπερίληψη της ιδιοκατοίκησης με την πάροδο του χρόνου.
  • Η νέα στρατηγική νομισματικής πολιτικής είναι αποτέλεσμα της διεξοδικής επανεξέτασης που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020.
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο εγκρίνει ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για την κλιματική αλλαγή.

Όπως είχε τονιστεί στην ανακοίνωση το διοικητικό συμβούλιο θεωρεί ότι η σταθερότητα των τιμών διατηρείται καλύτερα με την επιδίωξη στόχου για ρυθμό πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα. Αυτός ο στόχος είναι συμμετρικός, πράγμα που σημαίνει ότι οι αρνητικές και οι θετικές αποκλίσεις του πληθωρισμού από τον στόχο είναι εξίσου ανεπιθύμητες. Όταν η οικονομία λειτουργεί κοντά στο κατώτατο επίπεδο των ονομαστικών επιτοκίων, απαιτείται ιδιαίτερα σθεναρή ή επίμονη δράση από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να αποτραπεί η παγίωση αρνητικών αποκλίσεων από τον στόχο για τον πληθωρισμό. Αυτό ενδέχεται να συνεπάγεται επίσης μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός διαμορφώνεται μετρίως πάνω από τον στόχο.

Το διοικητικό συμβούλιο επιβεβαίωσε ακόμη ότι η δέσμη των επιτοκίων της ΕΚΤ εξακολουθεί να αποτελεί το πρωταρχικό μέσο άσκησης νομισματικής πολιτικής. Τα άλλα μέσα, όπως η παροχή ενδείξεων σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, οι αγορές στοιχείων ενεργητικού και οι πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, που την τελευταία δεκαετία βοήθησαν στη μείωση των περιορισμών που δημιουργεί το κατώτατο επίπεδο των ονομαστικών επιτοκίων, θα εξακολουθήσουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εργαλειοθήκης της ΕΚΤ και θα εφαρμόζονται κατά περίπτωση. 

Πώς φτάσαμε στην ιστορική στροφή

Η ιστορική απόφαση της ΕΚΤ για τη δραστική αναθεώρηση της στρατηγικής της για τον πληθωρισμό δεν ήρθε σε μια νύχτα και ήταν συνδυασμός πολλών παραγόντων.

  • Βάση για την αλλαγή αποτέλεσε η κατανόηση των διδαγμάτων της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και η συνειδητοποίηση της ανάγκης κοινής δράσης. Η κρίση έπιασε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς εξ απήνης και αντέδρασαν σπασμωδικά, ακολουθώντας τιμωριτικές πολιτικές (που λίγο έλλειψε να οδηγήσουν στη θυσία της Ελλάδας ως Ιφιγένειας του ευρώ) που μικρή σχέση είχαν με τα πραγματικά οικονομικά προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Και αυτά όταν στις ΗΠΑ λαμβάνονταν αποφάσεις χωρίς προηγούμενο, προκειμένου, να σταθεροποιηθεί η οικονομία της χώρας και να τεθεί υπό έλεγχο η χρηματοπιστωτική κρίση. 
  • Πανδημία – ύφεση. Η μεγάλη αναταραχή που προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία η πανδημία και η βαθιά ύφεση των οικονομιών κινητοποίησε τις αρχές επιβάλλοντας την υιοθέτηση έκτακτων μέτρων και την προσαρμογή των πολιτικών στις απαιτήσεις που δημιουργεί η εποχή και η συγκυρία.
  • Δομικές αλλαγές στις κοινωνίες και τις οικονομίες. Η τεχνολογική επανάσταση και η επίδραση στην παραγωγικότητα, η υποχώρηση του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας, η γήρανση του πληθυσμού και η δημογραφική κόπωση διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο και απαιτούν νέες λύσεις και πολιτικές.
  • Οι τεχνοκράτες της ΕΚΤ εξέτασαν σε βάθος εμπειρίες του παρελθόντος, προσέγγισαν τα νέα προβλήματα υπό το πρίσμα διαφόρων θεωριών και παρουσίασαν τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των στρατηγικών και προτεραιοτήτων. Στην κατεύθυνση αυτή, καθοριστική ήταν η συμβολή των κεντρικών τραπεζών του Νότου ώστε να τεκμηριωθεί και επιστημονικά η ανάγκη αλλαγής πολιτικής.
  • Τέλος, καθοριστική φιγούρα αποδείχθηκε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία με αιχμή την υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και το ισχυρό πολιτικό αισθητήριο που την χαρακτηρίζουν κατάφερε να ευθυγραμμίσει τις πολύ διαφορετικές, αρχικά, προσεγγίσεις και να οδηγήσει την ΕΚΤ στην επόμενη ημέρα για την αντιμετώπιση όλων των νέων προκλήσεων.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Μικρή αύξηση στα πλαστά τραπεζογραμμάτια το 2023 σε σχέση με το 2022

Το 2023 εντοπίστηκαν 16 πλαστά ανά εκατομμύριο γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία. Πρόκειται για μια από τις χαμηλότερες αναλογίες από την εισαγωγή των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Προσγειώνει» η Λαγκάρντ τις προσδοκίες των αγορών για τα επιτόκια

Δεν συζητήθηκε μείωση σήμερα στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, δεν είναι ακόμη η ώρα να κατεβούν οι άμυνες, υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, ενώ η αγορά προεξοφλούσε μείωση κατά 1,5% το 2024, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο.