Έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση, μέσα στις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθεί ο πρώτος διαγωνισμός για την εκπόνηση κάποιων από τα 1.100 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) που απαιτούνται για την κάλυψη της χώρας, σε ένα έργο που ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ. Όπως είπε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, στόχος του υπουργείου είναι να έχει προκηρυχθεί το 75% των μελετών μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου. «Το στοίχημα είναι μεγάλο αλλά πιστεύουμε στις δυνάμεις μας», είπε ο υφυπουργός.
Ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης πρόσθεσε πως οι τεχνικές προδιαγραφές των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνουν στοιχεία που συνδέονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών. «Δε μπορεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός να κλείνει τα μάτια», όπως είπε, «μετά τις καταστροφές στο Μάτι, τις πλημμύρες και άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα. Θα υπάρχει, δηλαδή, τοπικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, καθώς και τοπικό σχέδιο διαχείρισης καταστροφών και κινδύνων».
Όπως έχει γράψει το Business Daily από πέρυσι την Άνοιξη είχε ανακοινώσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου την προκήρυξη των διαγωνισμών για την εκπόνηση των 200 πρώτων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, αλλά στη συνέχεια υπήρξε παράταση για το περασμένο φθινόπωρο. Τελικά οι πρώτοι διαγωνισμοί θα προχωρήσουν μέσα στο καλοκαίρι.
Η εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων θεωρείται απαραίτητη ώστε να περιοριστεί το σημερινό χάος με τη διαχείριση της γης στη χώρα μας, καθώς μέσω αυτών θα καθοριστούν οι χρήσεις γης, τα όρια οικισμών, οι περιορισμοί δόμησης, οι Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης, οι δρόμοι, κ.α. Μάλιστα, με στόχο να διευκολυνθούν επενδυτές και κάτοικοι, προτεραιότητα δίνεται στα ΤΠΣ σε νησιά και άλλους τουριστικούς περιορισμούς στους οποίους επικεντρώνεται τα τελευταία χρόνια και η οικοδομική δραστηριότητα.
Σε πρώτη φάση θα προχωρήσει η προκήρυξη διαγωνισμών για την εκπόνηση ΤΠΣ στο 18% των δημοτικών ενοτήτων της χώρας, ενώ θα προκηρύσσονται νέοι διαγωνισμοί ανά εξάμηνο, ώστε μέχρι το τέλος της δεκαετίας να καλυφθεί με χρήσεις γης το σύνολο του ελληνικού χώρου, από το μόλις 20% που βρίσκεται η κάλυψη σήμερα, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ προέβλεπε αρχικά πως θα προκηρύσσονται διαγωνισμοί που θα αφορούν 80 μελέτες ανά εξάμηνο ώστε να μπορέσει η αγορά να ανταποκριθεί.
Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια συνιστούν το πρώτο και πιο σημαντικό, επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, δεδομένου ότι με αυτά καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, περιοχές προς πολεοδόμηση για επεκτάσεις, καθώς και τα βασικά δίκτυα υποδομών, όπως το δημοτικό οδικό δίκτυο για όλες τις Δημοτικές Ενότητες της χώρας.
Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολεοδομικά σχέδια μόλις για το 20% των Δημοτικών Ενοτήτων της χώρας. Ως αποτέλεσμα, δυσχεραίνεται η νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα, ενώ υποθάλπεται η αυθαίρετη δόμηση, παρεμποδίζονται οι αναγκαίες επεκτάσεις πόλεων και οικισμών και ανακόπτονται οι προοπτικές βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης που θα αναδεικνύουν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Τα μισά από τα υφιστάμενα πολεοδομικά σχέδια είναι παρωχημένα και χρειάζονται επικαιροποίηση.