ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Skylakakis, Skilakakis, Ypourgeio Oikonomikon
Φωτο: ΑΠΕ

Σκυλακάκης: Ρεαλιστικοί οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου αλλά με ιδιομορφία

Απαντώντας στην φράση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου για το εάν θα επιβληθεί έκτακτος φόρος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απάντησε αρνητικά.

«Το Μεσοπρόθεσμο είναι ένα σενάριο βάσης, τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις του . Αντιστρέφουμε το επενδυτικό κενό που υπήρξε από το 2015, έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για να το πετύχουμε αυτό ώστε να φέρουμε επενδύσεις και να κάνουμε τη ζωή όλων των Ελλήνων καλύτερη». Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την ψήφιση επί της Αρχής του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025» στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

Ο αναπληρωτής υπουργός, επισήμανε ότι το παρόν Μεσοπρόθεσμο έχει μία ιδιομορφία, καθώς δεν καταρτίζεται υπό συνθήκες γνώσης των δημοσιονομικών στόχων μετά το 2023. Συνεπώς, δεν μπορούσε εδώ να παρουσιαστεί ο σχεδιασμός μας για τα επόμενα χρόνια, γιατί δεν ξέρουμε τι θα έχουμε ως αποφάσεις μετά το 2023 και παράλληλα το 2021 και όλο το 2022 δεν μπορούμε να πάρουμε και μέτρα μόνιμα όσο είμαστε στη ρήτρα της γενικής διαφυγής. Ο κ. Θ. Σκυλακάκης, αναφερόμενος στο Μεσοπρόθεσμο σχέδιο εξήγησε ότι «σε αυτό δεν έχουν συμπεριληφθεί οι Κυβερνητικές μεταρρυθμιστικές επιλογές που θα νομοθετηθούν στο μέλλον. Υπάρχουν ρεαλιστικοί και μετριοπαθείς στόχοι όπως στον Τουρισμό που οι εκτιμήσεις μας είναι να επανέλθει εφέτος στο 45% του 2019. Δεν έχουμε καν λάβει υπόψη μας το σύνολο των απορροφήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχουμε αφήσει τρία δισ. και πάνω για να απορροφηθούν το 2026, ως ενδεχόμενο καθυστερήσεων - ενώ οι στόχοι μας είναι να έχουμε 5 δισ. το 2022, βάζουμε 3 δισ. για λόγους μακροοικονομικού σεναρίου - όπως έχουμε κάνει συντηρητικές προβλέψεις και για τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων και για την ανάπτυξη».

Απαντώντας στην φράση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου για το εάν θα επιβληθεί έκτακτος φόρος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απάντησε ρητά πως «όχι δεν σκοπεύουμε να βάλουμε κανέναν έκτακτο φόρο. Μαζεύουμε ακόμη τους τακτικούς φόρους που επέβαλε η προηγούμενη Κυβέρνηση, οπότε δεν υπάρχει χρόνος ή πρόθεση να βάλουμε και νέους έκτακτους φόρους».

Ο κ. Θ. Σκυλακάκης εκτίμησε πως «θα πάμε πολύ καλύτερα από προβλέψεις» και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν αυτή την φορά είναι αυτοί είναι μιας μεγάλης ανάκαμψης την οποία προβλέπουμε διεθνώς και στην Ελλάδα» αλλά όπως είπε «προτιμώ χίλιες φορές τους κινδύνους της ανάκαμψης και της ανάπτυξης, από ότι τους κινδύνους της ύφεσης και της μιζέριας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «σε μια μεγάλη παγκόσμια υγειονομική κρίση η κυβέρνηση την έφερε εις πέρας χωρίς περικοπές. Το αντίθετο, μειώσαμε φόρους στη διάρκεια της πανδημίας με τη σύμφωνη γνώμη των Θεσμών και κάποιες μάλιστα ήταν και μόνιμες. Τα σπρεντ μας είναι εξίσου χαμηλά ίσως και καλύτερα. Δεν προκλήθηκαν πολύ μεγάλες μελλοντικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών, αντιθέτως οι μελλοντικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών που δημιουργήθηκαν στην κρίση είναι μικρότερες από τις αποταμιεύσεις που συσσώρευσαν τα νοικοκυριά, ενώ έχουμε μπροστά μας μια επόμενη μέρα δυναμικής ανάκαμψης».

Ειδικά για τους στόχους που έθεσε η κυβέρνηση κατά την διαχείριση της πανδημίας από πλευράς δημοσιονομικής πολιτικής (να μην αυξηθεί υπέρμετρα ο δημοσιονομικός κίνδυνος, να μην έχουμε δευτερογενή κρίση και να διατηρηθεί η κουλτούρα πληρωμών και η εισπραξιμότητα των δημοσίων εσόδων), θεωρούμε ότι επιτεύχθηκαν.

«Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο χώρας και τη διεθνή μας εικόνα τα επιτόκια των ομολόγων έμειναν πολύ χαμηλά και οι μελλοντικοί κίνδυνοι από τις δαπάνες της πανδημίας είναι περιορισμένοι γιατί ενώ έγιναν πολύ σημαντικές δημοσιονομικές δαπάνες, δεν αυξήσαμε καθόλου τον κίνδυνο από πλευράς δανείων με εγγύηση, όπως έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες και για ό,τι δώσαμε έχουμε βάλει ήδη τα λεφτά στο τραπέζι και για την περίπτωση αυτών των πιθανών απωλειών. Συνεπώς, έχουμε πολύ καθαρούς λογαριασμούς και αυτό το εκτιμούν οι αγορές που εκτιμούν επίσης ότι κάναμε ένα σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο είναι γεμάτο μεταρρυθμίσεις και το αξιολόγησε θετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα είναι από τα πρώτα που θα εγκριθούν από το Συμβούλιο Υπουργών. Επίσης κρατήσαμε τα ρευστά διαθέσιμα σε ικανοποιητικά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η οποία ήταν μία περίοδος αβεβαιότητας, στην οποία όντως τα ρευστά διαθέσιμα παίζουν ρόλο». Επίσης, υπογράμμισε ότι δεν προκλήθηκε δευτερογενής κρίση και δεν έχουμε μεγάλη αύξηση της ανεργίας ούτε και μαζικά λουκέτα, γιατί στηρίχθηκαν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Παράλληλα και αυτό είναι επίσης σημαντικό διατηρήθηκε η κουλτούρα πληρωμών και αυξήθηκαν σημαντικά οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Συνεπώς όλοι οι στόχοι που είχαμε θέσει εκπληρώθηκαν ικανοποιητικά», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Theodoros Kylakakis, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποβλήθηκε το τρίτο αίτημα για πληρωμή 1,72 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα συνολικά κεφάλαια που έχουν εισρεύσει από το Ταμείο Ανάκαμψης φθάνουν πλέον στα 12,8 δισ. ευρώ, με τον κ. Σκυλακάκη να υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που έχουν υποβάλλει και τρίτο αίτημα.
Theodoros Kylakakis, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: «Έκρηξη» επενδύσεων στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια

Μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, περιέγραψε πως το επενδυτικό, ψηφιακό πρόγραμμα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» θα λύσει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, μέσα στην επόμενη τριετία.
Skylakakis-Theodoros-Olympia-Forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 2,7 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα, νέα άνοδος στα φορολογικά έσοδα

Αυξημένα κατά 14,1% έναντι του στόχου τα έσοδα από φόρους τον Ιανουάριο, με τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, να τονίζει ότι επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για πολύ καλή πορεία της οικονομίας.
Skylakakis-Theodoros-Olympia-Forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, οι τρεις λόγοι

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «το συνολικό δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 650 εκατ. ευρώ είναι ο καθαρός, επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα χρειαστεί».
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Evro, Euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέο πακέτο στήριξης υπέρ των ευάλωτων νοικοκυριών

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου, επισημαίνουν ότι το νέο πακέτο παροχών θα στοχεύσει να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από το κύμα της ακρίβειας για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που έχουν πληγεί περισσότερο.