ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
digital transformation-texnologia
Φώτο: Shutterstock

Δημιουργούν 5,7 εκατ. θέσεις εργασίας οι επενδύσεις στην τεχνολογία

Το 88% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σκοπεύουν να επενδύσουν στην τεχνολογία, τη βιωσιμότητα και το εργατικό δυναμικό τους. Οι ραγδαίες ανακατατάξεις στην αγορά εργασίας και τα υπερ-επαγγέλματα.

Η επόμενη μέρα μετά την πανδημία φέρνει την τεχνολογία στο προσκήνιο. Oι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια θα δώσουν ώθηση για εκατομμύρια θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια. Οι επιχειρήσεις αυξάνουν τους προϋπολογισμούς στην πληροφορική, καθώς οι νέες επιχειρησιακές απαιτήσεις τις καλούν να ανταποκριθούν πολύ γρήγορα στην 4η βιομηχανική επανάσταση.

Οι παγκόσμιες δαπάνες για Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών αναμένεται να φτάσουν τα 4 τρισ. δολάρια το 2021, καταγράφοντας αύξηση 8% σε σχέση με το 2020 και 6% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Οι αυξανόμενες επενδύσεις σε ψηφιακές τεχνολογίες, με τις επιχειρήσεις να ρίχνουν βάρος σε λογισμικό και cloud, θα μπορούσαν να προσθέσουν έως και 5,7 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη έως το 2030.

Οι επιχειρήσεις που αυξάνουν τις δαπάνες για την τεχνολογία ρίχνουν το βάρος σε τομείς όπως το mobility και η εξ αποστάσεως εργασία που συνδέονται ευθέως με τις συνθήκες ραγδαίας ψηφιοποίησης, που δημιουργήθηκαν την τελευταία χρονιά. Η επιταχυνόμενη επένδυση στην ψηφιοποίηση και τη βιωσιμότητα, γνωστή και ως "Twin Transformation" («διπλός μετασχηματισμός») μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στους κλάδους βιομηχανικού εξοπλισμού, υψηλής τεχνολογίας, λογισμικού, υπηρεσιών κοινής ωφελείας, αυτοκινητοβιομηχανίας, βιοεπιστημών, τηλεπικοινωνιών και μέσων.

Πού θα εστιάσουν οι επόμενες επενδύσεις των επιχειρήσεων

Σύμφωνα με την μελέτη "Europe’s new dawn - Reinventing industry for future competitiveness", που εκπόνησε η Accenture σε συνεργασία με την BusinessEurope, παρ’ όλο που η Ευρώπη συμβάδιζε με άλλες οικονομίες σε επίπεδο ανάπτυξης και μεριδίου αγοράς στην εποχή προ-πανδημίας, η πορεία της έκτοτε παρουσιάζει αποκλίσεις. Η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αναμένεται να καθυστερήσει 6 μήνες σε σχέση με εκείνες στην Ασία και τη Β. Αμερική.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επιταχύνουν τις επενδύσεις τους στην τεχνολογία, τη βιωσιμότητα και το εργατικό δυναμικό τους, με το 88% να θέλει να αυξήσει τις επενδύσεις σε πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού και βιωσιμότητας το 2021, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το 2020 ήταν στο 58%. Το 66% των στελεχών ευρωπαϊκών εταιρειών αναφέρουν πως οι τεχνολογικές επενδύσεις θα πρέπει να εστιάσουν στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ το 58% εστιάζει στο 5G και 6G. Το 52% θέλει να αυξήσει τις επενδύσεις σε cloud και το 34% σε μπαταρίες επόμενης γενιάς.

Για τους τομείς που αναμένεται να καταγράψουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη, το 55% ανέφερε το smart manufacturing, με την ψηφιακή υγεία να ακολουθεί με ποσοστό 50%, ενώ η έξυπνη κινητικότητα βρέθηκε στο 46% και η ενεργειακή μετάβαση στο 33%.

Με την πανδημία να έχει δημιουργήσει νέα μοντέλα εργασίας, οι επιχειρήσεις μετατοπίζουν το ενδιαφέρον τους από το hardware στο cloud. Mελέτη της Spiceworks Ziff Davis ανέφερε πως το 2020 οι παγκόσμιες δαπάνες για hardware αντιπροσώπευαν το ένα τρίτο των προϋπολογισμών Πληροφορικής, με διαφορές ανάλογα με το μέγεθος της κάθε εταιρείας.

Χαρακτηριστικά οι επιχειρήσεις μέχρι 100 ατόμων είχαν διαθέσει το 35% του προϋπολογισμού τους σε hardware, με τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν από 5.000 εργαζόμενους και πάνω να διαθέτουν το 29% του προϋπολογισμού τους. Οι επενδύσεις στο software απορροφούσαν το 29% του προϋπολογισμού, ενώ οι δαπάνες για το cloud και τις σχετικές υπηρεσίες, είχαν μερίδιο 22% και 15%.

Η εικόνα αυτή δείχνει να αλλάζει μετά την πανδημία, καθώς το 2021, παρά το γεγονός ότι το hardware αναμένεται να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού με ποσοστό 31%, ωστόσο το λογισμικό αναμένεται να είναι  δεύτερη μεγαλύτερη δαπάνη με μερίδιο 29%, ενώ οι υπηρεσίες φιλοξενίας/cloud θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη κατηγορία δαπανών για ΙΤ το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 24% των συνολικών δαπανών πληροφορικής φέτος, από 21% έναν χρόνο νωρίτερα. Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στο Διαδίκτυο, οι λύσεις ανάκτησης και το λογισμικό διαδικτυακής παραγωγικότητας θα έχουν τη μερίδα του λέοντος στις δαπάνες υπηρεσιών Cloud.

Όπως αναφέρει η Accenture στη μελέτη της, για να δημιουργηθούν οι νέες θέσεις εργασίας θα πρέπει η Ευρώπη να ενισχύσει την παγκόσμια ηγετική θέση της στην αυτοκινητοβιομηχανία, τα καταναλωτικά αγαθά, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τη χημική βιομηχανία.  Θα πρέπει επίσης να αξιοποιήσει τη δυναμική των κλάδων, στις οποίες οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι ήδη εδραιωμένες, όπως η αεροδιαστημική και η άμυνα, οι βιοεπιστήμες, οι τηλεπικοινωνίες και τα μέσα.

Παράλληλα, ευκαιρίες υπάρχουν και σε άλλους κλάδους, όπως του βιομηχανικού εξοπλισμού, της τεχνολογίας και του λογισμικού, οι οποίοι θα πρέπει να επενδύσουν περαιτέρω στην καινοτομία και να επιταχύνουν το μετασχηματισμό τους, τόσο σε επίπεδο ψηφιακών τεχνολογιών, όσο και βιωσιμότητας.

Η αξία του ανθρώπινου δυναμικού

Η τεχνολογική ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός φέρνει νέα δεδομένα για την εργασία δημιουργώντας νέες προκλήσεις και για τους εργαζομένους, καθώς σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, με τη συνεργασία της Deloitte, περισσότερες από 85 εκατ. θέσεις εργασίας θα μετεξελιχθούν μέχρι το 2025. Περίπου τέσσερις στις δέκα θέσεις εργασίας στην ΕΕ αναμένεται να μετασχηματιστούν εξαιτίας των νέων τεχνολογιών και παγκοσμίως το 14% θα εξαλειφθούν ενώ θα διαταραχθεί το 32% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως.

Επισημαίνεται πως το 85% των θέσεων εργασίας που θα υπάρχουν το 2030 δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη, με 97 εκατ. θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν να είναι τελείως καινούριες σε σχέση με αυτές που γνωρίζουμε σήμερα. Οι ψηφιακές τεχνολογίες δημιουργούν νέα επαγγέλματα διαφοροποιώντας τις ανάγκες που απαιτούνται από τους εργαζομένους που κάθε χρόνο εκτιμάται πως απαξιώνεται το 30% των γνώσεων και δεξιοτήτων τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα «υπερ-επαγγέλματα» που συνδυάζουν τη χρήση τεχνολογίας  όπως η γνώση προγραμματισμού και ανάλυσης δεδομένων, μαζί με ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων όπως η επικοινωνία, η συνεργατικότητα και η φαντασία διατρέχουν τον μικρότερο κίνδυνο για να χαθούν από την αυτοματποίηση.

«Οι εργασιακοί ρόλοι του μέλλοντος αναμένεται να εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία. Ωστόσο, εξέχουσες ανθρώπινες ικανότητες, όπως η επικοινωνία, η δημιουργικότητα, ο σχεδιασμός, αλλά και η επίλυση προβλημάτων θα αποτελέσουν απαραίτητα εφόδια για την διεκπεραίωση της εργασίας του μέλλοντος και ως εκ τούτου είναι σημαντικό και τα άτομα και οι επιχειρήσεις να αναγνωρίσουν τη σημασία τους», τονίζει η μελέτη.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δίνουν μεγάλη έμφαση στην επανεκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού τους. Συγκεκριμένα, 86% των ευρωπαϊκών εταιρειών σκοπεύει να επανεκπαιδεύσει έως και 25% των εργαζομένων τα επόμενα τρία χρόνια. Συνολικά, περίπου 7 εκατ. ευρωπαίοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις σχετικές πρωτοβουλίες αναβάθμισης δεξιοτήτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται έκρηξη προσλήψεων στην Ελλάδα, αλλά δεν βρίσκουν εργαζόμενους

Τέταρτη στον κόσμο η Ελλάδα στις προοπτικές προσλήψεων μετά την πανδημία, αλλά οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εξειδικευμένο προσωπικό. Ποιες ειδικότητες λείπουν. Τι δηλώνει στο BusinessDaily ο Χρ. Ιωάννου από τον ΣΕΒ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσθέτει την Τεχνητή Νοημοσύνη στη φαρέτρα της η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Θα δημιουργηθεί μια ισχυρή αρχιτεκτονική δεδομένων που θα επιτρέπει τη καλύτερη αξιοποίησή τους και η επιτάχυνση των διαδικασιών θα φέρει την επίσπευση των διαδικασιών της Αρχής.