Την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν τα μοντέλα οργάνωσής τους μετά την πανδημία και, ειδικότερα, το βαθμό καθιέρωσης της τηλεργασίας σε μόνιμη βάση, στον ευρωπαϊκό χώρο επιταχύνονται οι εξελίξεις προς την υιοθέτηση ενός υβριδικού μοντέλου, που θα συνδυάζει σχεδόν εξίσου την εργασία στο γραφείο και την τηλεργασία.
Την κατεύθυνση προς μια δραστική αλλαγή μοντέλου οργάνωσης δίνει η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, Deutsche Bank, που φέρεται να έχει αποφασίσει, όπως μετέδωσε το Bloomberg, να μεταφέρει εκτός γραφείων ακόμη και το 60% του εργάσιμου χρόνου του προσωπικού της και να αξιοποιήσει κατάλληλα τα ακίνητά της, με βάση την παραδοχή της μειωμένης χρήσης τους στο μέλλον.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Deutsche Bank θέτει σε εφαρμογή τη νέα πολιτική της εξ αποστάσεως εργασίας, δεσμευόμενη να εφαρμόσει ένα υβριδικό μοντέλο για το προσωπικό, μόλις οι συνθήκες της πανδημίας επιτρέψουν την επιστροφή στα γραφεία.
Η τράπεζα θα επιτρέψει στο προσωπικό να μοιράσει τις ώρες εργασίας του μεταξύ του γραφείου και του σπιτιού, όπως ανέφερε σχετικό υπόμνημα που επικαλείται το Bloomberg και το οποίο υπογράφεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο, Κρίστιαν Σάουινγκ και τον επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού, Μάικλ Ίλγκνερ.
Η διοίκηση κάθε τμήματος θα παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες «εν ευθέτω χρόνω» στις μονάδες της τράπεζας σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της νέας πολιτικής, ανέφερε το υπόμνημα. Τον Απρίλιο, ο οικονομικός διευθυντής Τζέιμς φον Μόλτκε δήλωσε ότι θα είχε νόημα το 40% έως 60% της εργασίας να γίνεται από το σπίτι.
Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, «πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία η οποία θα μας κάνει όλους μαζί πιο αποδοτικούς και αποτελεσματικούς. Για να υποστηρίξουμε νέους τρόπους εργασίας θα κάνουμε στοχευμένες επενδύσεις στα ακίνητά μας και θα αναβαθμίσουμε τις ψηφιακές υποδομές μας, ώστε να διευκολύνουμε την αυξημένη συνεργασία».
Η Deutsche Bank έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι θέλει να μειώσει το κόστος, μειώνοντας τους χώρους γραφείων, καθώς η πανδημία έχει δείξει ότι η αύξηση του χρόνου εργασίας από το σπίτι δεν μειώνει την παραγωγικότητα. Η τράπεζα αναμένει να επιτύχει «περαιτέρω εξοικονόμηση» από τον επιταχυνόμενο «εξορθολογισμό του χαρτοφυλακίου ακινήτων της», όπως είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των HSBC και UBS, αναλύουν τις απαιτήσεις για χώρους γραφείων, αναγνωρίζοντας την επιθυμία των εργαζομένων για μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογενειακών υποχρεώσεων μετά την κρίση του Covid-19. Αντίθεται, ορισμένες τράπεζες των ΗΠΑ επιμένουν στην ανάγκη για εργασία στο γραφείο, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον να έχει αποκαλέσει την εργασία από το σπίτι «εκτροπή».
Πάντως, η Deutsche Bank ανέφερε επίσης, στο ίδιο υπόμνημα, ότι όλο το προσωπικό αναμένεται να συνεχίσει να προσέρχεται στο γραφείο σε τακτά διαστήματα. «Η βάση μας θα είναι πάντα το γραφείο. Όταν το επιτρέπει η κατάσταση, ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τις ομάδες μας πίσω», τονίζεται στο υπόμνημα.
Όπως έχει γράψει το BusinessDaily, ακόμη και σε ποσοστό που ξεπέρασε το 80% έφθασε η τηλεργασία στις τράπεζες την περίοδο του lockdown, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα της Moody's σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ οι τραπεζικές διοικήσεις έχουν την πρόθεση να μονιμοποιήσουν την τηλεργασία για σημαντικό ποσοστό του προσωπικού, να κλείσουν καταστήματα, να μειώσουν τους υπαλλήλους και να κατευθύνουν προσωπικό που εργαζόταν στην εξυπηρέτηση πελατών σε άλλες θέσεις, αφού όλο και περισσότερες εργασίες γίνονται ηλεκτρονικά.
Εξάλλου, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν στις αρχές του έτους οι ευρωπαϊκές τράπεζες στο τριμηνιαίο ερωτηματολόγια της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής στις αρχές του έτους, η επέκταση της εξ αποστάσεως εργασίας, με την ενίσχυση των σχετικών υποδομών, περιλαμβανομένων και βελτιώσεων στην κυβερνοασφάλεια, ήταν οι βασικές τους αντιδράσεις στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία. «Οι τράπεζες δηλώνουν», όπως ανέφερε η EBA, «ότι οι διευρυμένες διευθετήσεις για την τηλεργασία είναι πιθανόν να διατηρηθούν και μακροπρόθεσμα».
Περίπου 80% των τραπεζών δήλωσαν στην EBA πως σκοπεύουν να παρατείνουν την τηλεργασία και μετά τη λήξη της πανδημίας, ενώ το 60% ανέφεραν ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, τις επενδύσεις τους για την αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών τους και την εφαρμογή καινοτομικών πρακτικών και νέων τεχνολογιών, με στόχο να αυξήσουν τις ψηφιακές εργασίες τους.
Οι ελληνικές τράπεζες εφάρμοσαν με επιτυχία την τηλεργασία στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Η τηλεργασία έφθασε σε ποσοστό 70% στις κεντρικές υπηρεσίες και στο 60% στα τραπεζικά καταστήματα. Προς το παρόν δεν έχουν λάβει οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας μετά τη λήξη της πανδημίας, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η τηλεργασία θα συνεχίσει να αξιοποιείται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο που εξετάζεται από τις τραπεζικές διοικήσεις για το προσωπικό που θα περάσει μόνιμα σε υβριδικό μοντέλο απασχόλησης είναι να μοιράζεται ο εργασιακός χρόνος, τουλάχιστον για ένα μέρος του προσωπικού, κατά 40% στο σπίτι και κατά 60% στο γραφείο, δηλαδή τις δύο από τις πέντε εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας να εργάζονται οι υπάλληλοι από το σπίτι.