«Η Ελλάδα προωθεί συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων» είναι ο τίτλος της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, που υποστηρίζει ότι «στην ΕΕ καμία οικονομία δεν είναι τόσο κατακερματισμένη, όσο η ελληνική. Τώρα η κυβέρνηση της Αθήνας θέλει να προσφέρει κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων». Πρόκειται για «φοροαπαλλαγές, ευνοϊκά δάνεια και κρατικές επιδοτήσεις».
Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει η Handelsblatt, «οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν μία από τις δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Το 48,5% των ελληνικών επιχειρήσεων απασχολεί λιγότερους από δέκα συνεργάτες. Στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό επιχειρήσεων είναι 30%. Το 56% της απασχόλησης αντιστοιχεί σε πολύ μικρές επιχειρήσεις που διαθέτουν έως πέντε συνεργάτες. Μόνο μία στις πέντε ελληνικές επιχειρήσεις έχει περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Αντιστοίχως ισχνή είναι η ρευστότητα, η παραγωγικότητα και η διάθεση καινοτομίας στις περισσότερες επιχειρήσεις».
Η γερμανική εφημερίδα, αναφέρει η Deutsche Welle, φιλοξενεί δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου της κυβέρνησης, Αλέξη Πατέλη, ο οποίος τονίζει ότι «με κρατική στήριξη οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, να επιδείξουν πνεύμα καινοτομίας, να εξάγουν και να επενδύσουν περισσότερο. Αυτό μπορεί να γίνει με την κλασική μέθοδο της συγχώνευσης, αλλά και με πλατφόρμες για τη δημιουργία επιχειρηματικών clusters».
Η Handelsblatt παρατηρεί ότι σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι και όλα αυτά αποτελούν «μέρος του εθνικού προγράμματος ανασυγκρότησης Ελλάδα 2.0 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ταμείου Next Generation EU. Με αυτό το σχέδιο η ΕΕ θέλει να αμβλύνει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και να θωρακίσει τα κράτη-μέλη απέναντι στην κρίση. Από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα αναμένει επιδοτήσεις 17,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και χαμηλότοκα δάνεια 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στα επόμενα έξι χρόνια».
«Στα χέρια του στρατού η τύχη του Λουκασένκο»
Η κρατική αεροπειρατεία με την υπογραφή του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, αλλά και οι αντιδράσεις της ΕΕ, σχολιάζονται, επίσης, στον γερμανικό Τύπο. Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι «εδώ και πολύ καιρό ο Λουκασένκο έχει εναποθέσεις τις τύχες του στα χέρια του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών. Όλοι αυτοί θα φροντίσουν να αποτρέψουν, με όλα τα μέσα, μία αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους. Γι αυτό είναι σχετικά αδιάφορες οι αντιδράσεις της ΕΕ για ένα καθεστώς, που αγωνίζεται για την επιβίωσή του. Μάλλον για τις αντιδράσεις της Μόσχας ενδιαφέρεται περισσότερο ο Λουκασένκο».
Κριτική προς τους Ευρωπαίους διατυπώνει η εφημερίδα Tagesspiegel: «Η αγανάκτηση της ΕΕ για την άγρια σύλληψη ενός αντιφρονούντος είναι δικαιολογημένη, έχει ωστόσο και μία δόση υποκρισίας. Έπρεπε να απαχθεί ολόκληρο αεροπλάνο, για να εστιάσει η ΕΕ στην κατάσταση που επικρατεί στη Λευκορωσία και στη βίαιη καταστολή του δημοκρατικού κινήματος; Στη Λευκορωσία υπάρχουν εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι. Ένας από αυτούς, ο Βίτολντ Ασούρακ, στέλεχος της αντιπολίτευσης, πέθανε πριν λίγες μέρες σε στρατόπεδο αναγκαστικής εργασίας- επισήμως από έμφραγμα. Ο 50χρονος δεν είχε ποτέ προβλήματα με την καρδιά του. Οι αρχές αρνήθηκαν να παραδώσουν τη σωρό του για να γίνει κηδεία. Ο θάνατός του πέρασε απαρατήρητος στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».