ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πλήθος σε συναυλία
Θεατές απολαμβάνουν ζωντανή συναυλία σε ανοιχτό χώρο, με ενθουσιασμό και έντονα συναισθήματα.

Dua Lipa, Coldplay & Radiohead ζητούν πλαφόν στις τιμές μεταπώλησης

Η Dua Lipa, οι Coldplay και οι Radiohead ζητούν από την κυβέρνηση Στάρμερ πλαφόν στις τιμές μεταπώλησης εισιτηρίων συναυλιών, καταγγέλλοντας παράνομες αυξήσεις που εμποδίζουν το κοινό να παρακολουθήσει ζωντανές εκδηλώσεις σε προσιτές τιμές.

Διακεκριμένοι αστέρες της μουσικής βιομηχανίας, όπως η Dua Lipa, οι Coldplay και οι Radiohead, καλούν τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον Κιρ Στάρμερ να θεσπίσει πλαφόν στις τιμές μεταπώλησης εισιτηρίων για συναυλίες, σύμφωνα με ανοικτή επιστολή που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Οι καλλιτέχνες επισημαίνουν ότι «εδώ και πολύ καιρό, ορισμένες πλατφόρμες επιτρέπουν σε μεταπωλητές να αγοράζουν μαζικά εισιτήρια και να τα πωλούν σε εξωφρενικές τιμές». Συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή μαζί με καταναλωτικές οργανώσεις και ενώσεις του κλάδου του ζωντανού θεάματος.

Όπως αναφέρουν, η εν λόγω εμπορική πρακτική «υπονομεύει την εμπιστοσύνη στον τομέα του ζωντανού θεάματος και θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες των καλλιτεχνών και διοργανωτών να καταστήσουν οικονομικά προσιτές τις εκδηλώσεις τους».

Η εισαγωγή ανώτατου ορίου στις τιμές μεταπώλησης, σύμφωνα με τους ίδιους, θα συμβάλει στον «εκδημοκρατισμό της πρόσβασης του κοινού» σε συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις.

Έρευνα της οργάνωσης Which? αποκάλυψε ότι εισιτήρια για τη συναυλία των Oasis στο Wembley αυτό το καλοκαίρι διατέθηκαν σε τιμές που άγγιξαν τις 4.442 στερλίνες (5.031 ευρώ).

Η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση για το θέμα τον Ιανουάριο, μετά από καταγγελίες μουσικόφιλων. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η επιβολή πλαφόν στις τιμές μεταπώλησης (από 0 έως 30% πάνω από την αρχική τιμή) και η θέσπιση αυστηρού πλαισίου για τον αριθμό εισιτηρίων που μπορούν να διατεθούν σε μεταπωλητές.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή, όπως τονίζουν οι υπογράφοντες της επιστολής. Υπενθυμίζουν ότι το Εργατικό Κόμμα είχε δεσμευτεί να λάβει μέτρα για το ζήτημα κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2024.

Από την πλευρά τους, πλατφόρμες όπως οι Viagogo και StubHub υποστηρίζουν ότι η επιβολή πλαφόν μπορεί να ωθήσει τους καταναλωτές σε μη ρυθμιζόμενες αγορές, αυξάνοντας τον κίνδυνο απάτης.

Μεταξύ των υπογραφόντων της ανοικτής επιστολής περιλαμβάνονται, εκτός από τους Radiohead, η Dua Lipa, οι Coldplay, ο Ρόμπερτ Σμιθ (The Cure), οι Iron Maiden, η PJ Harvey, οι New Order και ο Σαμ Φέντερ.

Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία προχώρησε ήδη από το 2021 σε απαγόρευση της μεταπώλησης εισιτηρίων σε τιμές υψηλότερες από την αρχική αξία τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Πλημμυρισμένο ποτάμι
ΔΙΕΘΝΗ

Στήριξη Νεπάλ: Βοήθεια Καναδά & Βρετανίας, 5 εκατ. δολάρια και στερλίνες

Ο Καναδάς θα διαθέσει 5 εκατ. δολάρια για επιχειρήσεις διάσωσης στο Νεπάλ μετά από φονικές πλημμύρες. Η Βρετανία στέλνει ομάδα για στήριξη των πολιτών της και των οικογενειών τους που επλήγησαν.
Κυβερνοέγκλημα προειδοποίηση υπολογιστή
ΔΙΕΘΝΗ

Κυβερνοεπίθεση σε τρία βρετανικά αεροδρόμια: Κλοπή δεδομένων πελατών

Διαρροή προσωπικών δεδομένων 8,7 εκατ. πελατών σημειώθηκε μετά από κυβερνοεπίθεση σε τρία βρετανικά αεροδρόμια της Manchester Airports Group. Η λειτουργία των αεροδρομίων και οι πτήσεις δεν επηρεάστηκαν.
Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Γαλλία και Βρετανία «παίζουν με τη φωτιά» με πυραύλους στην Ουκρανία

Η Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε Γαλλία και Βρετανία πως «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας πυραυλική τεχνολογία στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για απρόβλεπτες συνέπειες. Λονδίνο και Παρίσι ανακοίνωσαν επιπλέον στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Χάρι και η Μέγκαν επιστρέφουν στη Βρετανία για μόνιμη εγκατάσταση

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ επιστρέφουν στη Βρετανία με τα παιδιά τους, έξι χρόνια μετά τη ρήξη με τη βασιλική οικογένεια. Τα παιδιά τους θα φοιτήσουν σε βρετανικό σχολείο από Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το BBC.