Πτωτική ήταν η πορεία των τιμών των ενοικίων στη διάρκεια των πρώτων 12 μηνών της πανδημίας σε όλη την επικράτεια με αρκετές περιοχές της χώρας και ειδικότερα της Αθήνας να σημειώνουν «διορθώσεις» στις «φουσκωμένες» τιμές που είχαν παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών του Spitogatos, από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Μάρτιο του 2021, οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης στην ελληνική επικράτεια καταγράφουν μείωση της τάξης του 0,8%.
Η πτώση των εισοδημάτων μέσα στο 2020 ως αποτέλεσμα των αυστηρών περιορισμών που επέβαλε η υγειονομική κρίση και η συνακόλουθη «κατρακύλα» του Airbnb προκάλεσαν μία διόρθωση της «φούσκας» των τιμών των ενοικίων σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Παράλληλα, σε ορισμένες περιοχές η «έλλειψη» νέων φοιτητών λόγω της τηλεκπαίδευσης αύξησε τα διαθέσιμα ακίνητα, μειώνοντας παράλληλα και τις τιμές διάθεσης.
Μεγάλο ήταν το χτύπημα που δέχτηκαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο κέντρο και στα νότια προάστια της Αθήνας, καθώς στο 12μηνο της πανδημίας είδαν σε πολλές περιπτώσεις διψήφιο ποσοστό πτώσης των ενοικίων. Είναι ενδεικτικό ότι στην περιοχή του Ελληνικού η πτώση έφτασε στο 23,3%, ενώ στα Πετράλωνα άγγιξε το 9,3%.
Όπως έγραφε το Business Daily, τα πιο περιζήτητα σημεία της Αττικής, δηλαδή τα νότια προάστια και το κέντρο της Αθήνας καταγράφουν πτωτική πορεία των τιμών ενοικίασης ακινήτων ως αποτέλεσμα και της κόπωσης που σημειώθηκε από την κατακόρυφη άνοδο των προηγούμενων ετών και προφανώς και λόγω της απροθυμίας όλο και περισσότερων ενοικιαστών να συναινέσουν στις ζητούμενες τιμές των ιδιοκτητών.
Πιο αναλυτικά, η πτώση των ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας έφτασε στο 7% και στα νότια προάστια στο 5,7%. Στον αντίποδα, αύξηση 12,7% παρουσίασαν οι τιμές ενοικίασης στα δυτικά προάστια και λίγο πάνω από το 4% στα ανατολικά προάστια της πρωτεύουσας. Αντίθετα, διψήφιο ποσοστό αύξησης, 12,7%, κατέγραψαν οι τιμές στα δυτικά προάστια και άνοδο 5,1% σημείωσαν οι τιμές στα βόρεια της Αθήνας.
Αύξηση που ξεπέρασε το 24% σημείωσαν τα νησιά του Αργοσαρωνικού ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής η αύξηση έφτασε στο 6,8%. Ο Πειραιάς είδε πτώση της τάξης του 3,5% στις τιμές των μισθωμάτων κατοικιών, ενώ στα προάστια παρατηρήθηκε αύξηση 10,2% στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης.
Στον Δήμο Θεσσαλονίκης οι τιμές ενοικίασης μειώθηκαν υποχώρησαν κατά 2,9%, ενώ στους περιφερειακούς δήμους σημειώθηκε αύξηση 5,6%.
Συνολικά στην επικράτεια η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται στα 6,8 €/τ.μ., με τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης να σημειώνεται στη Λέσβο (25%) και τη μεγαλύτερη πτώση στην Ηλεία που ξεπέρασε το 18%.