«Κόφτη» στο ντόμινο φορολογικών επιβαρύνσεων για εκατομμύρια φορολογούμενους που φέρνει η πτώση των εισοδημάτων το 2020 λόγω της πανδημίας, έβαλε το υπουργείο Οικονομικών με έκτακτες ρυθμίσεις για τεκμήρια και αποδείξεις που θα ισχύσουν για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
Με τις παρεμβάσεις που θα ενσωματωθούν σε τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, οι πλέον κερδισμένοι είναι οι πληττόμενοι εργαζόμενοι και επαγγελματίες οι οποίοι απαλλάσσονται από τον έξτρα φόρο των τεκμηρίων διαβίωσης σε περίπτωση το δηλωθέν εισόδημα τους δεν καλύπτει τις αντικειμενικές δαπάνες και ταυτόχρονα δεν θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο 22% για την αξία των αποδείξεων που θα υπολείπεται του ορίου 30% επί του εισοδήματος όπως προβλέπει ο νόμος.
Η απενεργοποίηση του «πέναλτι» για τις αποδείξεις θα ισχύσει και για τους μη πληττόμενους φορολογούμενους άνω των 60 ετών, ενώ ο πρόσθετος φόρος μειώνεται στο 11% για όσους συγκέντρωσαν πέρυσι αξία αποδείξεων τουλάχιστον στο 20% του εισοδήματος τους. Ωστόσο υπάρχουν και φορολογούμενοι που μένουν εκτός των ελαφρύνσεων.
Η «ακτινογραφία» των νέων ρυθμίσεων
Ηλεκτρονικές αποδείξεις
Δεν θα πληρώσουν έξτρα φόρο 22% για το ποσό των αποδείξεων που θα υπολείπεται του ορίου 30% επί του εισοδήματος τους οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 60 ετών, οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής, οι επαγγελματίες που ανήκαν στους πληττόμενους ΚΑΔ η έκλεισαν με κρατική εντολή. Δεν έχει διευκρινιστεί αν το μέτρο θα ισχύσει για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από τη διάρκεια των αναστολών και αντίστοιχα για τους επαγγελματίες.
Η ελάφρυνση θα είναι σημαντική για πολλούς, καθώς λόγω του lockdown και της συγκράτησης των καταναλωτικών δαπανών θα υποχρεώνονταν να πληρώσουν φέτος πρόσθετο φόρο για τις αποδείξεις. Για παράδειγμα με κάποιος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ που θα έπρεπε να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 4.500 ευρώ και συγκέντρωνε 3.500 ευρώ θα καλούνταν να πληρώσει έξτρα φόρο 220 ευρώ ενώ με την νέα ρύθμιση η επιβάρυνση μηδενίζεται.
Επιπρόσθετα για τους υπόλοιπους φορολογούμενους σε περίπτωση που η συνολική αξία των αποδείξεων που συγκέντρωσαν είναι τουλάχιστον 20% αλλά υπολείπεται του ορίου του 30% επί του ποσού που λείπει θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο όχι 22% αλλά 11%. Για παράδειγμα φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ συγκέντρωσε αποδείξεις αξίας 2.000 ευρώ ενώ θα έπρεπε η αξία τους να είναι 3.000 ευρώ. Για τη διαφορά των 1.000 ευρώ δεν θα πληρώσει 220 ευρώ αλλά 110 ευρώ. Όμως, αν ο ίδιος φορολογούμενος δεν έχει πιάσει το όριο του 20% στην αξία των αποδείξεων, δηλαδή 2.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει κανονικά το πέναλτι του 22% επί του ποσού που υπολείπεται του 30%.
Έτσι αν εμφανίσει αποδείξεις 1.000 ευρώ θα πληρώσει έξτρα φόρο 440 ευρώ (2.000 ευρώΧ22%). Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ο κίνδυνος της επιβάρυνσης περιορίζεται σημαντικά καθώς η αξία των αποδείξεων μειώνεται αφού για τον προσδιορισμό του ύψους του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δεν θα λαμβάνονται υπόψη οι έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις από το κρατικό πακέτο για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Τεκμήρια διαβίωσης
Για όλους τους πληττόμενους από την πανδημία δεν θα ισχύσουν οι αντικειμενικές δαπάνες που υπολογίζει η εφορία με βάση τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να προσδιορίσει το ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να δηλώνει κάποιος και σε περίπτωση που το τεκμαρτό είναι υψηλότερο επί της διαφοράς επιβάλλει φόρο. Όμως, ακόμα και αν κάποιος ανήκει στους πληττόμενους από την πανδημία αλλά σε ένα τουλάχιστον έτος από τα δύο προηγούμενε «πιάστηκε στη παγίδα» των τεκμηρίων εξαιρείται από το μέτρο και θα κληθεί να καταβάλλει τον επιπλέον τεκμαρτό φόρο. Επισημαίνεται ότι πέρυσι φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια πάνω από 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι δεν θα δικαιούνται την απαλλαγή. Για τους υπόλοιπους τα τεκμήρια διαβίωσης θα ισχύσουν κανονικά.
Ανείσπρακτα ενοίκια
Εφόσον έχει κοινοποιηθεί από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου εξώδικο στον μισθωτή, αυτόματα τα εισοδήματα από ενοίκια που δεν έχει εισπράξει δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό φορολογητέο εισόδημά του.
Χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου εισοδήματος και εκπτώσεις
Δίνεται η δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου. Ωστόσο μπορεί κάποιος να υποβάλλει χωρίς πρόστιμα τη δήλωση μέχρι τις 27 Αυγούστου καταβάλλοντας τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις.
Τα φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν τη δήλωση έως τις 28 Ιουλίου και εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 30 Ιουλίου θα έχουν έκπτωσης 3% επί του συνολικού ποσού έναντι 2% που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ
Η καταβολή μπορεί να γίνει σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021. Σημειώνεται ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι η αποσύνδεση του φετινού φόρου από τις νέες αντικειμενικές αξίες και το «πάγωμα» του ποσού στα περυσινά επίπεδα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν μεταβολή της περιουσιακής τους κατάστασης.