Χρονιά δομικών αλλαγών πρόκειται να είναι το 2021 για την αγορά ακινήτων, με τις Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) να στρέφονται όλο και περισσότερο προς την ανάπτυξη επενδύσεων που μέχρι πρότινος είχαν προσελκύσει μικρό ενδιαφέρον.
Στοιχεία από τις ΑΕΕΑΠ επίσης δείχνουν ότι, ενώ η οικονομία «πάγωσε» το 2020 λόγω πανδημίας, η Trastor και η Briq συνέχισαν να ενισχύουν τα χαρτοφυλάκια τους, ενώ η Prodea και η Intercontinental International απλά «κράτησαν δυνάμεις» για τη μετά-Covid εποχή.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η αλλαγή νοοτροπίας και αναγκών, σε συνδυασμό με τα έργα ανάπτυξης και υποδομών μεγάλης εμβέλειας που έχουν δρομολογηθεί, με κυριότερο το έργο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, είναι πιθανόν να αναδιαμορφώσουν ή και να μετατοπίσουν χωρικά τη ζήτηση τόσο των οικιστικών όσο και των επαγγελματικών ακινήτων, στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.
«Ωστόσο, η επανεκκίνηση και οι ρυθμοί αποκατάστασης των επιμέρους τομέων της αγοράς θα εξαρτηθούν από το μέγεθος των απωλειών που θα καταγραφούν μετά το πέρας των έκτακτων περιστάσεων και την άρση των μέτρων προστασίας των πληγέντων στο εσωτερικό της χώρας, από τις νέες συνθήκες που θα έχουν πλέον διαμορφωθεί ως προς τις συνήθειες, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των χρηστών και φυσικά από το διεθνές επενδυτικό κλίμα», τονίζεται στην ετήσια Έκθεση του Διοικητή για το 2020.
Καθώς αναμένεται μια ανάκαμψη της οικονομίας το 2021, πολλές είναι οι εταιρείες του χώρου που υλοποιούν τα επενδυτικά τους σχέδια βάσει των τάσεων που ενισχύθηκαν μέσα στη πανδημία. Στη διάρκεια του 2020, αρκετές ΑΕΕΑΠ ενίσχυσαν τα χαρτοφυλάκια τους -αν και με σαφώς μικρότερη ένταση από την προηγούμενη χρονιά- με επενδύσεις που προσφέρουν αποδόσεις στα κατώτερα όρια της αγοράς.
Στην Trastor, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου αυξήθηκε κατά 100,9 εκατ.ευρώ μέσα στο 2020 και ανήλθε σε 301,6 εκατ ευρώ έναντι 200,7 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2019, με την απόκτηση 9 νέων επενδυτικών ακίνητων.
Επίσης, στην Briq, οι επενδύσεις του ομίλου περιλάμβαναν 28 επενδυτικά ακίνητα, συνολικής αξίας 106 εκατ. ευρώ, έναντι 22 ακίνητων αξίας 59.8 εκατ. ευρώ την 31.12.2019, καταγράφοντας αύξηση 77,3%.
Στον αντίποδα, οριακά μειώθηκαν οι επενδύσεις της Prodea (στα 1,94 δις. ευρώ έναντι 1,99 δις) όπως επίσης και της Intercontinental International (μειώθηκαν τα συνολικά ακίνητα στα 32 από τα 34 το 2019).
Υπολογίζεται ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των κεφαλαίων των ΑΕΕΑΠ επενδύθηκε το 2020 στην Αττική, με την πλειονότητα των επενδύσεων (περίπου 45%) να κατευθύνεται προς χρήσεις γραφείων, ενώ σημαντικό ποσοστό επενδύθηκε σε επαγγελματικούς αποθηκευτικούς χώρους ή σε γη που προορίζεται για ανάπτυξη αντίστοιχων χρήσεων (περί το 18%).
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ενδιαφέρον των ΑΕΕΑΠ στρέφεται σταδιακά προς την ανάπτυξη ακινήτων και προς χρήσεις οι οποίες μέχρι τώρα είχαν προσελκύσει μικρό ή μηδαμινό ενδιαφέρον, όπως η οργανωμένη - εξειδικευμένη κατοικία εισοδήματος, οι φοιτητικές εστίες και οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και προς τους αποθηκευτικούς χώρους υψηλών προδιαγραφών κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα, υπογραμμίζει η Τράπεζα της Ελλάδος.
«Σημαντικές επενδύσεις υλοποιούνται ήδη ή προγραμματίζονται για το 2021, και από άλλα χαρτοφυλάκια, τα οποία στοχεύουν στην επένδυση σε τουριστικά ακίνητα, σε χρήσεις υψηλότερου επιχειρηματικού κινδύνου, όπως εμπορικά κέντρα και πάρκα, θεματικά πάρκα και χώρους αναψυχής, αλλά και σε χρήσεις που σχετίζονται με υπηρεσίες περίθαλψης, παιδείας κλπ.», προσθέτει η έκθεση.