Την αισιοδοξία του για την επόμενη ημέρα της πανδημίας εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο συνέδριο που διοργάνωσε το ελληνικό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ΒΝΙ με τίτλο «Restart the World: Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ».
«Είμαι μετά από πολλές δεκαετίες αισιόδοξος για την πορεία της χώρας μετά την πανδημία», τόνισε ο κύριος Σκυλακάκης, «και αυτό γιατί νιώθω ότι η χώρα μας έχει μεγάλες δυνατότητες. Έχουμε βέβαια, αυτό το δύσκολο ανήφορο να ανεβούμε μέχρι να λήξει η πανδημία και το πρώτο σύντομο διάστημα μετά τη λήξη της, που θα είναι ένα διάστημα που θα χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα από πολλά υψηλά ποσοστά αναβαλλόμενης κατανάλωσης, αλλά και ανθρώπους που θα έχουν πληγεί σημαντικά και θα έχουν προβλήματα ιδιωτικού χρέους, ενώ κάποιες θέσεις εργασίας θα κινδυνεύσουν. Αλλά, εδώ πρέπει να δούμε τη μακροσκοπική εικόνα. Και η μακροσκοπική εικόνα είναι ότι στα επόμενα χρόνια μπορούμε με ασφάλεια να προβλέψουμε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πολύ σημαντική κάλυψη του επενδυτικού κενού που είναι και το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας».
Παράλληλα, επιφυλακτικοί αλλά και συγχρόνως αισιόδοξοι εμφανίζονται και οι Έλληνες επιχειρηματίες στη έρευνα που διεξήγαγε η εταιρία ερευνών FOCUS BARI και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της ΒΝΙ από την Διευθύντριά της, κ. Ξένια Κούρτογλου. Η έρευνα αποτύπωσε τη γνώμη του επιχειρηματικού κόσμου, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος μεν, αλλά και επιφυλακτικός ως προς το αν η πανδημία είναι ακόμη μία κρίση που (μπορεί και να) συνιστά και ευκαιρία. Εκτιμά ωστόσο, ότι η πανδημία επιτάχυνε τον μετασχηματισμό του επιχειρείν σε νέες συνθήκες που ούτως ή άλλως ήταν «στο δρόμο».
Τους προβληματισμούς τους για την επόμενη ημέρα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την ελληνική ιδιαιτερότητα κατέθεσαν στο συνέδριο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, η πρόεδρος του «Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» και η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία παρουσίασε ανάγλυφη την εικόνα των δομικών προβλημάτων της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης και των στρεβλώσεων που παράγει η επιχειρηματική κουλτούρα στη χώρα μας
Επιπλέον, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, αναρωτήθηκε εάν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική και κοινωνική συναίνεση για την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, μετέφερε στο συνέδριο τις ανησυχίες του εμπορικού κόσμου, ενώ ο καθηγητής Management και Πρύτανης του New York College Δημήτρης Μπουραντάς αναφέρθηκε στην ανάγκη της συνέργειας στην ελληνική επιχειρηματικότητα,
Εκτός αυτών, στο συνέδριο μίλησε o Γενικός Διευθυντής Εμπορικών λειτουργιών της «Παπαστράτος» Θέμης Χασιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο των μεγάλων επιχειρήσεων στη στήριξη της μικρομεσαίας αγοράς, ο εμπορικός διαχειριστής και υπεύθυνος αγορών στην εμπορική επιχείρηση «Epiloges For Kids», ο CEO του kariera.gr Θεόφιλος Βασιλειάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα skills που αναζητάει η αγορά, ο Community builder CEO of BNI Graham Weihmiller, η SME development expert από το Μεξικό Lorena Medina, ο Retail banking expert από το Μαρόκο Achraf Bougdib, ο Business intelligence expert από την Πορτογαλία Antonio Afonso, οι οποίοι σε ζωντανές συνδέσεις από τις χώρες προσέδωσαν παγκόσμια οπτική στο συνέδριο και έδωσαν τη δυνατότητα στους συνέδρους να έχουν μια σφαιρική άποψη για το πως βιώνει και πως προσλαμβάνει την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία όλος ο πλανήτης.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το συνέδριο παρακολούθησαν διαδικτυακά πάνω από 1.000 άτομα και στο πλαίσιό του η Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της ΒΝΙ Έλλη Γλύτσου, βράβευσε μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας της ΒΝΙ στην Ελλάδα, για τις επιδόσεις τους στο επιχειρείν και την προσήλωσή τους στην αρχή την συνέργειας που είναι και η πεμπτουσία της λειτουργίας του οργανισμού.