Η Κρήτη στοχεύει σε περίπου 2 εκατ. αφίξεις το καλοκαίρι του 2021, παρά τον σκληρό ανταγωνισμό που θα υπάρξει φέτος. «Ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού» αποκάλεσε την Κρήτη ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης που τονίζει ότι η φετινή χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη από το 2020 καθώς η χώρα διαθέτει περισσότερα «όπλα» ώστε να υπάρξει έγκαιρο και ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού και υπογραμμίζοντας ότι η Κρήτη παραμένει ένα από τα ισχυρότερα «brand».
Σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Φραγκάκης εστιάζει στους παράγοντες που θα αποτελέσουν τον καταλύτη για μια ομαλή εξέλιξη των κρατήσεων για το νησί αλλά και για όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Η πορεία των εμβολιασμών και η έγκαιρη υιοθέτηση σταθερών κανόνων για την επανέναρξη των ταξιδιών, συνολικά, θα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό, ώστε η υψηλή ζήτηση που υπάρχει για την χώρα μας να μετατραπεί σε κρατήσεις, τονίζει χαρακτηριστικά και εξηγεί πως «όσο προχωράει ο εμβολιασμός, όσο πιο γρήγορα και αξιόπιστα υλοποιηθεί το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό για τις χώρες της ΕΕ, αλλά και όσο αυξάνονται οι διμερείς συμφωνίες, που ήδη έχουν ξεκινήσει από την χώρα μας, τόσο πιο αισιόδοξοι θα είμαστε για μία καλή σεζόν, πάντα τηρουμένων των αναλογιών της πανδημίας».
Οι ξενοδοχειακές μονάδες, αυτή την περίοδο προετοιμάζονται για το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου ή και νωρίτερα, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης. Σημειώνει ότι η Κρήτη θα πρωταγωνιστήσει στις τουριστικές αφίξεις από το εξωτερικό επισημαίνοντας ότι εφέτος θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία. Μάλιστα ο κ. Χαλκιαδάκης εκτιμά ότι οι διμερείς συμφωνίες της Ελλάδας με Ισραήλ, Ρωσία, Σερβία και άλλες χώρες πιθανόν να επιτρέψουν και την έλευση τουριστών και πριν την 14η Μαίου.
Σε κάθε περίπτωση η αγωνία του ξενοδοχειακού κόσμου επικεντρώνεται, όχι τόσο στην ημερομηνία - ορόσημο της εφετινής χρονιάς, αλλά στο πότε θα υπάρξουν οι αυξημένες τουριστικές ροές προς το νησί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα τουριστικά έσοδα. «Το άνοιγμα στις 14 Μαίου θα μοιάζει με τον Μάρτιο των παρελθόντων ετών και από τα μέσα Ιουνίου θα ανεβαίνουν οι πληρότητες για το νησί που αναμένεται να "αγγίξουν" το 80%» εκτιμά ο κ. Χαλκιαδάκης.
Στο 40% των αφίξεων του 2019 ποντάρει εφέτος η Κρήτη
Ο Ιούνιος και για τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλη Τσακαλάκη, είναι ο μήνας - κλειδί για την επίτευξη στόχου του 40% των αφίξεων του 2019, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 2 εκατομμύρια αφίξεις το 2021. Αν τελικά, ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού τρέξει «δυνατά», αλλά και υπάρξει επέκταση της τουριστικής σεζόν έως τον Νοέμβριο, η Κρήτη θα αγγίξει τον στόχο του 40% των αφίξεων του 2019, εκτιμά ο κ. Τσακαλάκης, ο οποίος υπενθυμίζει ταυτόχρονα, ότι «η εξέλιξη της εφετινής χρονιάς πάει χέρι - χέρι με την εξέλιξη της πανδημίας».
Μάλιστα σημειώνει ότι η τρέχουσα χρονική συγκυρία βρίσκει τους ξενοδόχους του νησιού σε πολύ χειρότερη μοίρα, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Πέρυσι, εξηγεί ο κ. Τσακαλάκης, υπήρχαν κρατήσεις στα συστήματα των ξενοδοχείων το Μάρτιο, υπήρχαν τα "early Booking" του Δεκεμβρίου, ενώ είχαν δοθεί και κάποιες προκαταβολές από τους Tour Operators. «Εφέτος, ετούτη τη χρονική συγκυρία, δεν υπάρχει τίποτα», σημειώνει ο κ. Τσακαλάκης και υπογραμμίζει ότι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ακόμα και μια μέρα νωρίτερα, θα καθορίσουν που θα «κάτσει η μπίλια» των κρατήσεων, στην Κρήτη, αλλά και στους υπόλοιπους ελληνικούς προορισμούς το 20021. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 στην Κρήτη καταγράφηκαν 4,4 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, εκ των οποίων 3,3 εκατ. καταγράφηκαν στο Ηράκλειο και 1,1 εκατ. στα Χανιά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης Αντώνης Γελασάκης, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχουν κρατήσεις στο σύνολο του τουριστικού πακέτου, είτε λέγεται ξενοδοχείο, είτε εισιτήριο, είτε ενοικιάσεις αυτοκινήτων, με την ελπίδα η «άνοιξη» των κρατήσεων να μετατεθεί τον Μάιο, όπως αναφέρει. Μάλιστα οι πρώτες ενδείξεις για «θέρμανση» της τουριστικής κίνησης αναμένεται να καταγραφούν τον Ιούνιο, αν φυσικά όλα εξελιχθούν καλά στο μέτωπο της πανδημίας, υπογραμμίζει ο κ. Γελασάκης.
Το 2021 μπορεί διαγράφεται ως μια καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό και για την Κρήτη ειδικότερα, σε σχέση με το 2020, ωστόσο δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής, το γεγονός ότι εφέτος η Ελλάδα θα έλθει αντιμέτωπη με τον ανταγωνισμό και των άλλων χωρών. «Πέρυσι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος υπήρχε στον τουριστικό χάρτη. Φέτος όλες οι αγορές θα είναι ανοικτές» σημειώνει ο κ. Τσακαλάκης, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον εγχώριο ανταγωνισμό σε σχέση με το 2020.
Πέρυσι λειτούργησαν περίπου 5.000 ξενοδοχεία και στον πρώτο μήνα έκλεισαν τα 2.500 και φέτος θα ριχτούν στην μάχη των κρατήσεων 10.000 ξενοδοχειακές μονάδες, αναφέρει ο κ. Τσακαλάκης. Στο μεταξύ, στο διεθνές τουριστικό στερέωμα, ήδη η Μαγιόρκα, που πέρυσι ήταν στο «κόκκινο», ελέω της πανδημίας, εφέτος ήδη υποδέχεται τουρίστες, αναφέρει ο κ. Τσακαλάκης και τονίζει ότι την τρέχουσα τουριστική χρονιά, οι «ταξιδιώτες» θα επιλέξουν τους προορισμούς με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια και όχι με βάση τις τιμές των τουριστικών πακέτων. Σε ό,τι αφορά πάντως το μέτωπο των τιμών, οι τιμές που δίδονται στα τουριστικά πακέτα είναι τιμές του 2020, σύμφωνα με τους φορείς.