Ανοδική αναθεώρηση στις προβλέψεις της αναφορικά με την ανάπτυξη στην Ελλάδα κάνει η Citigroup, στο πλαίσιο της νέας έκθεσης που δημοσίευσε με αντικείμενο τις παγκόσμιες προοπτικές. Συγκεκριμένα, η φετινή πρόβλεψη για την Ελλάδα είναι ανάπτυξη της τάξης του 5,5%, σε αντίθεση με τον προηγούμενο μήνα που έφτανε το 3,1%, ύστερα από τα θετικά στοιχεία του ΑΕΠ για το 2020.
Παράλληλα, εξίσου ισχυρή αναμένεται και η ανάπτυξη για το 2022, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η οποία την τοποθετεί στο 5,7%, ενώ την ίδια στιγμή εκτιμά πως στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης και σημαντική βελτίωση των ελληνικών spreads.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Citi, τα δεδομένα για το ΑΕΠ του τετάρτου τριμήνου εξέπληξαν θετικά, υποδηλώνοντας ότι η πτώση του ΑΕΠ το 2020 ήταν μικρότερη από το αναμενόμενο (-8% έναντι -10% που ανέμεναν σε μέσο όρο οι αναλυτές διεθνώς και -9,2% η Citi). Οι καθαρές εξαγωγές αφαίρεσαν 5,6% από το ΑΕΠ το 2020, έναντι των προσδοκιών της για -8%, ενώ η εγχώρια ζήτηση μειώθηκε κατά 2,7% (έναντι 6% στην Ευρωζώνη). Έτσι, η Citi προχώρησε σε σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεών της για το ελληνικό ΑΕΠ, με σωρευτική αύξηση πάνω από 10% για το 2021-2022. Το 2023 τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2,6%, το 2024 στο 3,1% και το 2025 στο 3,3%.
Επιπλέον, η υποστήριξη πολιτικής ήταν και θα συνεχίσει να είναι πολύ άφθονη, σημειώνεται στην έκθεση. Το δημοσιονομικό ισοζύγιο έχει μετατοπιστεί από πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ σε έλλειμμα περίπου 11% το 2020, πολύ μεγαλύτερο από ό,τι είχε αρχικά προβλέψει η αμερικανική τράπεζα. Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ έχουν συμπιέσει το κόστος χρηματοδότησης και συνέβαλαν στη χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως προσθέτει, και αναμένει ότι τα ποσοστά απορρόφησης θα είναι υψηλά, δίνοντας σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη που ξεκινά ήδη από το 2021 και θα διαρκέσει έως το 2025.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΚΤ για αύξηση του ρυθμού αγορών υπό το PEPP αναμένεται να προσφέρουν σημαντική στήριξη, ενώ εκτιμά πως οι αγορές της μπορεί ακόμα και να παρεκκλίνουν από το capital key. Στο β’ εξάμηνο του έτους, όπως συμπληρώνει, θα αρχίσουν οι οίκοι αξιολόγησης να προχωρούν σε αναβαθμίσεις κάποιων χωρών, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, οδηγώντας σε σημαντική συρρίκνωση των spreads.
Συγκεκριμένα, εκτιμά πως στο β’ εξάμηνο το spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών θα συρρικνωθεί μόλις στις 5 μονάδες βάσης. Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς θα κινηθούν στο 0,59% φέτος, ενώ το 2022 στο 0,91%, ενώ τα επόμενα τρία χρόνια (2023-2025) θα κινηθούν κοντά στο 1% (1,05-1,25%), με βάση πάντοτε τις εκτιμήσεις της αμερικάνικης τράπεζας.