ΓΔ: 1393.34 -0.31% Τζίρος: 16.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:34:00 DATA
businessdaily_tourism_covid
Πηγή: Shutterstock

Επιστρέφει η ελπίδα στον τουρισμό, σχέδιο «Β» για να σωθεί η σεζόν

Αποφασισμένη για διακρατικές συμφωνίες η κυβέρνηση, καθώς παρατείνεται η δυστοκία στην Ε.Ε. για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Ανοίγει η κρίσιμη αγορά της Βρετανίας τον Μάιο. Στόχος να ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία τον Ιούνιο.

«Παράθυρο» αισιοδοξίας για την επίτευξη των φετινών στόχων της τουριστικής βιομηχανίας, που προσβλέπει σε έσοδα της τάξεως του 50% αυτών που είχαν επιτευχθεί το 2019, ανοίγει μετά τις πρώτες ενδείξεις ότι θα ανοίξουν μέσα στον Μάιο βασικές αγορές για την Ελλάδα, όπως η βρετανική, σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα που δείχνει η κυβέρνηση να διευκολύνει την είσοδο στη χώρα ξένων επισκεπτών που έχουν εμβολιασθεί, ακόμη και αν χρειασθεί να κινηθεί εκτός κοινής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει σήμερα το θέμα του κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά, παρά τις έντονες πιέσεις που ασκούν ηγέτες του Νότου, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν αναμένεται να ξεπερασθεί η δυστοκία στις αποφάσεις, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης των ηγετών.

Μπλοκ χωρών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, εμφανίζονται απρόθυμες να υιοθετήσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, επειδή θεωρούν ότι αυτό θα δημιουργούσε de facto υποχρέωση εμβολιασμού και θα εισήγαγε διακρίσεις σε βάρος όσων πολιτών δεν θέλουν ή δεν μπορούν να εμβολιασθούν. Η ιδέα των διαβατηρίων εμβολιασμού είναι «πρόωρη», όπως δήλωσε στο πρακτορείο Γάλλος αξιωματούχος. Επίσης, τίθενται σοβαρά νομικά ζητήματα, αφού όσοι θα βρεθούν τελευταίοι στη σειρά των εμβολιασμών ενδεχομένως να υποστηρίξουν ότι περιορίζεται άδικα το δικαίωμά τους στην ελεύθερη μετακίνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο και παρά τις προσπάθειες των ηγετών του Νότου, το προσχέδιο της κοινής δήλωσης των ηγετών αναφέρει μόνο τα ακόλουθα: «Καλούμε για συνέχιση των εργασιών για κοινή προσέγγιση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού». Επιπλέον, δεν ορίζει χρονοδιάγραμμα για το αποτέλεσμα αυτών των εργασιών.

Το άνοιγμα της Βρετανίας και το σχέδιο «Β» της Ελλάδας

Παρά την εμπλοκή που διαπιστώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να εφαρμόσει σχέδιο «Β» με διακρατικές συμφωνίες, ώστε να αξιοποιήσει την πρόοδο των εμβολιασμών για να διευκολύνει την επανεκκίνηση του τουρισμού. Όπως τονίζουν, άλλωστε, πηγές του οικονομικού επιτελείου, οι συνέπειες από ενδεχόμενη καθήλωση των εσόδων από τον τουρισμό και το 2021 σε πολύ χαμηλά επίπεδα θα ήταν καταστροφικές για την οικονομία.

Την ίδια ώρα, γίνονται οι πρώτες κινήσεις για το άνοιγμα βασικών αγορών του ελληνικού τουρισμού, όπως η βρετανική. Ειδικότερα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το νωρίτερο από τις 17 Μαΐου θα επιτραπούν οι μετακινήσεις στο εξωτερικό για ταξίδια αναψυχής. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, η Ελλάδα εξετάζει αν μπορεί να παρεκκλίνει από την πολιτική της ΕΕ και να ανοίξει τα σύνορά της ακόμα και από τον Μάιο για Βρετανούς τουρίστες που θα μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιασθεί (προς το παρόν, η Βρετανία δεν εκδίδει, πάντως, βεβαιώσεις εμβολιασμού). Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει διαδικασία για τον εμβολιασμό εργαζομένων σε αεροδρόμια και ξενοδοχεία.

Οι ανακοινώσεις του Λονδίνου έφεραν άμεση εκτίναξη των κρατήσεων από Βρετανούς για διακοπές στην Ελλάδα:

  • Όπως έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Ανδρέας Ανδρεάδης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sani/Ikos και για αρκετά χρόνια πρόεδρος του ΣΕΤΕ, «σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις του Μπόρις Τζόνσον, η βελτίωση των κρατήσεων εδώ και δύο μέρες έγινε εκτίναξη! Υπάρχει αναμφίβολα πολλή ανηφόρα ακόμη και πισωγυρίσματα στα επιδημιολογικά. Όμως πιστεύω ότι ο τουρισμός μας δείχνει να προσπερνά τον κάβο και να κατευθύνεται σε πιο ήρεμα νερά».
  • Η EasyJet ανακοίνωσε ότι η Κρήτη ήταν ανάμεσα στους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους οποίους γίνονται κρατήσεις από Βρετανούς. Μάλιστα, ανέφερε ότι η αύξηση κρατήσεων για πτήσεις τους καλοκαιρινούς μήνες έφθασε αυτή την εβδομάδα το 300%, σε σχέση με την προηγούμενη. Η TUI επίσης ανέφερε ότι η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία και την Τουρκία έχουν τα μεγαλύτερα μερίδια στις κρατήσεις για διακοπές από τον Ιούλιο και μετά.
  • Άμεσα ευνοημένες ήταν οι αεροπορικές εταιρείες, με τη μετοχή της Aegean να εκτινάσσεται χθες περισσότερο από 14%, ενώ και η μετοχή της Easyjet σημείωσε μεγάλη άνοδο και η εταιρεία χαμηλού κόστους κατάφερε να αντλήσει χθες 1,2 δισ. ευρώ με έκδοση επταετούς ομολόγου, που προσέλκυσε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή των προσδοκιών για τον τουρισμό.

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι τα στελέχη της τουριστικής αγοράς διατηρούν ορισμένες επιφυλάξεις για τις μεγάλες αυξήσεις που ανακοινώνονται στις κρατήσεις στη Βρετανία, σημειώνοντας ότι τα ποσοστά αύξησης που αναφέρονται είναι πολύ υψηλά επειδή γίνεται σύγκριση με τα αντίστοιχα της προηγούμενης εβδομάδας, όταν οι κρατήσεις εισιτηρίων βρίσκονταν ακόμη κοντά στο απόλυτο μηδέν. Θα χρειασθεί αναμονή αρκετών εβδομάδων, σημειώνουν, μέχρι να εξαχθούν πιο σοβαρά συμπεράσματα.

Το ζητούμενο τελικά, όπως τονίζουν, είναι αν θα καταφέρει η κυβέρνηση να βρει μια φόρμουλα, έστω και εκτός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου, ώστε να ανοίξουν τα σύνορα στους ξένους επισκέπτες που θα έχουν κάνει εμβόλιο. Τέτοια συμφωνία σε διμερές επίπεδο έχει ήδη γίνει με το Ισραήλ, ενώ αναμένονται εξελίξεις από τη σχετική διαπραγμάτευση με τη Βρετανία και γίνονται συζητήσεις με την κυβέρνηση της Ρουμανίας. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η στρατηγική των διμερών συμφωνιών δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να ακολουθηθεί με όλες τις μεγάλες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς κυβερνήσεις, όπως η γαλλική και η γερμανική, παραμένουν επιφυλακτικές.

Γρ. Τάσιος: Στόχος να ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία τον Ιούνιο

Μιλώντας στο Business Daily, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, τονίζει ότι είναι καλό νέο οι αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης και σημειώνει ότι όσοι έχουν συνεργασία με την Jet2, δεύτερο μεγαλύτερο tour operator μετά την TUI, έλαβαν επιστολή από την εταιρεία που λέει ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε, μία διαβεβαίωση δηλαδή πολύ σημαντική.

Ο κ. Τάσιος υπογραμμίζει την ανάγκη να δείξει η κυβέρνηση αποφασιστικότητα και να προχωρήσει και σε άλλες διακρατικές συμφωνίες. «Έχει γίνει η αρχή με το Ισραήλ. Πρέπει να υπάρξει κάτι αντίστοιχο για τα Βαλκάνια με τον οδικό τουρισμό, καθώς και με τη Ρωσία».

Όπως προσθέτει,

  • Η κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν να ανοίξει ο τουρισμός, τα χερσαία σύνορα και οι πτήσεις. Ο στόχος είναι να ξεκινήσουμε με ένα άνοιγμα από αρχές Μαΐου, από το ορθόδοξο Πάσχα, ώστε να υπάρξει εσωτερικός τουρισμός, να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα και από τον Ιούνιο να ανοίξει και κανονικά ο τουρισμός.
  • Αυτό θα πρέπει να γίνει με μέτρα και κανόνες. Από την κυβέρνηση και το υπουργείο προκρίνεται το τρίπτυχο: πιστοποιητικό εμβολιασμού, μοριακό τεστ ή rapid test (ένα από όλα) για τους τουρίστες από το εξωτερικό.
  • Το πραγματικό διαβατήριο τουρισμού, όμως, είναι η δική μας επιδημιολογική εικόνα. Από εκεί θα εξαρτηθεί το πώς θα πάει φέτος ο τουρισμός. Ακόμα και τα τοπικά lockdown μπορεί να είναι αποθαρρυντικά σε κάποιον τουρίστα που θέλει να ταξιδέψει στη χώρα.
  • Το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από το περσινό. Φέτος έχουμε το εμβόλιο, ξέρουμε τα πρωτόκολλα και το πώς πρέπει να εφαρμόζονται. Πέρυσι είχαν ανοίξει 5.500 ξενοδοχεία, ενώ ο στόχος μας είναι από 15 Ιουνίου και μετά να είναι ανοιχτά το 100% των τουριστικών μονάδων της χώρας.
  • Είμαστε σε ανοικτό διάλογο με την κυβέρνηση και προτείναμε πριν από ένα μήνα, αν υπάρχει επάρκεια εμβολίων, να εμβολιασθούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο. Φυσικά είναι δύσκολος στόχος, γιατί οι ξενοδοχοϋπάλληλοι φτάνουν τους 210.000 και στο σύνολο έμμεσων και άμεσων θέσεων εργασίας, οι εργαζόμενοι φτάνουν τους 700.000.
  • Ακόμα είναι νωρίς να κάνουμε εκτίμηση για την φετινή χρονιά. Ο στόχος είναι να φτάσουμε το 50% του 2019. Μπορούμε να το πετύχουμε, αν έχουμε υψηλά ποσοστά πληρότητας από 15 - 20 Ιουνίου και μετά.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξενοδοχεία σε τιμή ευκαιρίας θέλουν οι επίδοξοι αγοραστές

Ενισχύει την πίεση για εκπτώσεις στις τιμές πώλησης των ξενοδοχειακών μονάδων η απογοητευτική πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν. Πρόβλημα βιωσιμότητας πολλών μονάδων «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδος.