ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
european union-europi-europe-komision
Φώτο: Shutterstock

«Πάρτι» φοροδιαφυγής στην Ευρώπη, χάνονται έσοδα 190 δισ. ευρώ

Τις «τρύπες» στο θεσμικό πλαίσιο και τη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών που εκμεταλλεύονται όσοι θέλουν να φοροδιαφύγουν αποκαλύπτει ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Φοροκλοπή ύψους 190 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου όσο το ΑΕΠ της Ελλάδας, με «άφαντα» ΑΦΜ, κρυφούς τραπεζικούς λογαριασμούς και εισοδήματα από μερίσματα, ακίνητα και κρυπτονομίσματα καθώς και «εταιρείες - βιτρίνες» αποκαλύπτει ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών.

Οι εμπειρογνώμονες διαπιστώνουν κενά, ελλείψεις και απροθυμία κρατών να παράσχουν πλήρεις και αναλυτικές πληροφορίες για το οικονομικό προφίλ εταιρειών και φυσικών προσώπων και προτείνουν καταγραφή όλων των δραστηριοτήτων με φορολογικό ενδιαφέρον προκειμένου να κλείσουν οι «παρακαμπτήριες» για φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η κλίμακα των φορολογικών εσόδων που χάνονται στην ΕΕ μόνο από εταιρική φοροαποφυγή εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 50 και 70 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ενώ το ποσό αυξάνεται σε σχεδόν 190 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 1,7 % του ΑΕΠ της ΕΕ) εάν συμπεριληφθούν άλλοι παράγοντες, όπως οι ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις και η αναποτελεσματική είσπραξη φόρων.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ειδικών, οι βασικές αιτίες για τα εκτεταμένα κρούσματα φορολογικής απάτης είναι οι ακόλουθες:

  • Οι  εταιρίες χρησιμοποιούν επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό για να εκμεταλλεύονται τις διαφορές στους φορολογικούς κανόνες των διαφόρων κρατών μελών με τη μορφή κινήτρων και πλεονεκτημάτων για την προσέλκυση επενδύσεων και να καταβάλλουν όσο το δυνατόν λιγότερο φόρο επί των κερδών τους. (επιζήμιος φορολογικός ανταγωνισμός).
  • Τα κρυπτονομίσματα εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της ανταλλαγής πληροφοριών. Αν ένας φορολογούμενος διατηρεί χρήματα σε ηλεκτρονικά κρυπτονομίσματα, η πλατφόρμα ή ο άλλος ηλεκτρονικός πάροχος που παρέχει υπηρεσίες χαρτοφυλακίου για τέτοιους πελάτες δεν υποχρεούται να δηλώσει στις φορολογικές αρχές οποιαδήποτε ποσά ή κέρδη αποκτώνται. Συνεπώς, τα χρήματα που διατηρούνται σε τέτοια ηλεκτρονικά μέσα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αφορολόγητα.
  • Το εισόδημα από μερίσματα που δεν προκύπτουν από λογαριασμό θεματοφυλακής (π.χ. μερίσματα που καταβάλλονται μέσω τρεχούμενου λογαριασμού που δεν είναι λογαριασμός θεματοφυλακής από εταιρεία που εδρεύει σε ένα κράτος μέλος σε μέτοχό της που κατοικεί σε άλλο κράτος μέλος) δεν αποτελεί χωριστή κατηγορία εισοδήματος που θα πρέπει να δηλωθεί σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Συνεπώς, αν το κράτος μέλος όπου εδρεύει η εταιρεία δεν ανταλλάσσει αυτές τις πληροφορίες με το κράτος μέλος κατοικίας του φορολογούμενου, αυτά τα ποσά μπορεί να παραμένουν αφορολόγητα.
  • Δεν είναι υποχρεωτικό για τα κράτη μέλη να αναφέρουν όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων αλλά μόνο τα δεδομένα που είναι άμεσα διαθέσιμα. Κατά συνέπεια, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ του αριθμού των κατηγοριών πληροφοριών που αναφέρονται από κάθε κράτος μέλος που έχουν ως αποτέλεσμα τη μη φορολόγηση εισοδημάτων στο κράτος μέλος κατοικίας του φορολογούμενου
  • Τα έσοδα από ακίνητη περιουσία συνήθως καταγράφονται σε χωριστά τοπικά μητρώα όπου οι φορολογικές αρχές δεν μπορούν εύκολα να τα εντοπίσουν. Η παράλειψη μπορεί επίσης να εξηγηθεί με βάση ένα συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς (π.χ. τα κράτη μέλη που δεν φορολογούν τα προϊόντα ασφάλισης ζωής δεν έχουν άμεσα διαθέσιμες τις αντίστοιχες πληροφορίες στα φορολογικά μητρώα τους). Ενδέχεται επίσης ένα κράτος μέλος να μην τηρεί χωριστά ή διακριτά αρχεία, όπως μπορεί να συμβεί στην περίπτωση εισοδήματος από απασχόληση και αμοιβές διοικητικών στελεχών.
  • Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται από τη νομοθεσία να καταγράφουν και να αναφέρουν τους φορολογικούς αριθμούς των δικαιούχων λογαριασμών, ακόμα και αυτούς που έχουν εκδοθεί από άλλα κράτη μέλη. Ωστόσο, από τα δεδομένα που ανταλλάσσονται μεταξύ κρατών μελών, μόνο το 70% των λογαριασμών με δικαιούχους φυσικά πρόσωπα συνδέονται με ΑΦΜ και μόνο το 73% των λογαριασμών με δικαιούχους νομικά πρόσωπα συνδέονται με αριθμό μητρώου εταιρείας. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η αλληλοεπικάλυψη αρχείων λογαριασμού όπου υπάρχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι. Επιπλέον, ο τρέχων μορφότυπος υποβολής των στοιχείων δεν επιτρέπει την ταυτοποίηση λογαριασμών με περισσότερους του ενός δικαιούχους, με αποτέλεσμα οι φορολογικές αρχές να καταλογίζουν το πλήρες ποσό σε πολλούς δικαιούχους, γεγονός που οδηγεί στην αλληλοεπικάλυψη των αρχείων λογαριασμών.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο το κλειδί για την ενίσχυση του οπλοστασίου στη μάχη κατά της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής είναι η κατάργηση των απαλλαγών και των προνομίων στη φορολόγηση ορισμένων κατηγοριών εισοδημάτων, με την προώθηση από την ΕΕ νομοθετικών ρυθμίσεων που θα καταστήσουν υποχρεωτική για τα κράτη μέλη την υποβολή όλων των κατηγοριών εισοδήματος, την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της υποχρεωτικής ανταλλαγής πληροφοριών ώστε να συμπεριλάβει τα κρυπτονομίσματα, το εισόδημα από μερίσματα και ακίνητα, καθώς και τις εκ των προτέρων διασυνοριακές φορολογικές αποφάσεις που εκδίδονται για φυσικά πρόσωπα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες φοροελαφρύνσεις θα προτείνει η κυβέρνηση στους Θεσμούς

«Ψαλίδι» και φέτος στην προκαταβολή φόρου από τις επιχειρήσεις μεταξύ των μέτρων που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Με τους επικεφαλής των Θεσμών η συζήτηση για ρύθμιση οφειλών έως και σε 120 δόσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευκαιρία ως το τέλος 2023 για μείωση προσαυξήσεων και δόσεις στην εφορία

Παρατείνεται η λειτουργία της Επιτροπής για την εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών, μέσω της οποίας μπορεί να επιτευχθεί διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων έως 75% και ρύθμιση σε έως 24 δόσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψάχνουν μέτρα για να κοπούν τα επιδόματα σε δήθεν φτωχούς επαγγελματίες

Έξι στους δέκα επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ και είναι δικαιούχοι δεκάδων επιδομάτων. Στόχος του ΥΠΟΙΚ να έλθουν στο φως κρυμμένα εισοδήματα για να κοπούν οι ενισχύσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχοι για «μαύρο» χρήμα σε 40.000 αγορές ακινήτων με μετρητά

Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρεθούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων μεγάλης αξίας, με τους ελεγκτές να «ξεσκονίζουν» τις φορολογικές δηλώσεις για να διαπιστώσουν αν δικαιολογούνται οι αγορές με βάση τα εισοδήματα.