Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η φοροδιαφυγή και η κλοπή του ΦΠΑ στη χώρα μας παρά τη σημαντική μείωση του ελλείμματος το 2020. Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, το 2020 χάθηκαν δύο στα δέκα ευρώ ΦΠΑ και οι απώλειες σε απόλυτα μεγέθη φθάνουν τα 3,1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ενάμιση ΕΝΦΙΑ.
Μάλιστα η Ελλάδα κατέχει την 4η χειρότερη επίδοση στην ΕΕ όσον αφορά στη διαφορά μεταξύ των αναμενόμενων εσόδων και των εσόδων που πράγματι εισπράχθηκαν από τον ΦΠΑ ενώ συνολικά τα κράτη μέλη της ΕΕ έχασαν 93 δισ. ευρώ.
Η πτώση της κατανάλωσης λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε συνδυασμό με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τα μέτρα στήριξης περιόρισαν την «τρύπα» στις εισπράξεις από το ΦΠΑ κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες το 2020 σε σχέση με το 2019 με αποτέλεσμα το έλλειμμα να μειωθεί στο 19,7%.
Η χώρα μας ήταν στην τετράδα των κρατών μελών της ΕΕ με τις καλύτερες επιδόσεις στο κλείσιμο της ψαλίδας μετά την Ουγγαρία που μείωσε το κενό κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες, τη Γερμανία κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες και την Ολλανδία κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες. Για την Ελλάδα η Κομισιόν προβλέπει ταχύτερη μείωση του κενού κατά 5,7 ποσοστιαίες μονάδες το 2021 με τις απώλειες να συρρικνώνονται στα 2,3 δις. ευρώ. Πάντως σε ολόκληρη την ΕΕ καταγράφεται μείωση στο χάσμα ΦΠΑ που κατά μέσον όρο κυμάνθηκε στις 2 ποσοστιαίες μονάδες η στα 31 δισ. ευρώ ενώ το μερίδιο του ελλείμματος ΦΠΑ μειώθηκε σε 20 κράτη μέλη
Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης:
- Η Ρουμανία κατέγραψε το υψηλότερο εθνικό χάσμα στον ΦΠΑ με 35,7% των εσόδων και ακολουθούν η Μάλτα με 24,1% και η Ιταλία με 20,8%. Αντίθετα τα μικρότερα κενά παρατηρήθηκαν στη Φινλανδία (1,3%), στην Εσθονία (1,8%) και στη Σουηδία (2%).
- Εκτός από τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, η Ισπανία και η Λετονία κατάφεραν να περιορίσουν την απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ σε λιγότερο από το 5% του οφειλόμενου ΦΠΑ.
- Το χάσμα αυξήθηκε από έτος σε έτος μόνο σε έξι κράτη μέλη – Κροατία, Κύπρος, Ιρλανδία, Ρουμανία, Αυστρία και Βέλγιο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Κροατία (6 ποσοστιαίες μονάδες) και στην Κύπρο (5 ποσοστιαίες μονάδες).
- Σε ονομαστικούς όρους, τα μεγαλύτερα κενά καταγράφηκαν στην Ιταλία (26,2 δισ. ευρώ), τη Γαλλία (14 δισ. ευρώ) και τη Γερμανία (11,1 δισ. ευρώ).