ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: ΑΠΕ

Υπουργείο Εργασίας: Παράταση στην καταβολή αναπηρικών συντάξεων

Μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Eντατικοποιείται η επίλυση των εκκρεμοτήτων μετά την επαναλειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Με ταχείς ρυθμούς υλοποιείται ο σχεδιασμός του e-EΦKA για την εξυπηρέτηση των δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων και άλλων προνοιακών παροχών μετά την επαναλειτουργία των επιτροπών Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στις 21 Δεκεμβρίου 2020.

Προτεραιότητα έχει δοθεί στην εξέταση περιστατικών που είχαν ακυρωθεί λόγω της αναστολής της λειτουργίας των ΚΕΠΑ εντός του 2020 λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού, καθώς και των περιπτώσεων που εισάγονται για πρώτη φορά και αφορούν πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε κάποια από τα επιδόματα, βοηθήματα και πάσης φύσεως παροχές που συνδέονται με τη διάγνωση της αναπηρίας. 

Η εξέταση των περιστατικών ξεκίνησε ήδη από την περίοδο των Χριστουγέννων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και έχει επεκταθεί στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Θα ακολουθήσει η νησιωτική Ελλάδα, αμέσως μετά την αποκατάσταση της ομαλότητας στις μετακινήσεις και στη διαμονή του υγειονομικού προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι η εξυπηρέτηση γίνεται με προηγούμενη ειδοποίηση των ενδιαφερομένων με τηλεφωνική κλήση με την οποία ενημερώνονται για την ακριβή ώρα εξέτασής τους, έτσι ώστε να περιορίζεται ο χρόνος αναμονής και να αποτρέπεται ο συνωστισμός.

Σύμφωνα με στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, κατά την περίοδο 21 Δεκεμβρίου - 21 Ιανουαρίου έχουν εξεταστεί 8.583 περιστατικά και έχει εξυπηρετηθεί ο μεγαλύτερος όγκος των πρωτοείσακτων περιστατικών.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει προγραμματιστεί η εξέταση 15.036 περιστατικών μέχρι τις 28/2/2021, με τους ρυθμούς αυτούς αναμένεται, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του e-ΕΦΚΑ, η πλήρης αποκατάσταση της ροής εξέτασης των περιστατικών εντός του Μαρτίου 2021.

Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου να καλυφθούν στο σύνολο τους οι δικαιούχοι των πάσης φύσεως επιδομάτων και παροχών, των οποίων η συνέχιση χορήγησης συνδέεται με την διαδικασία επανεξέτασης από τα ΚΕΠΑ, με απόφαση του yπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και της αρμόδιας yφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου παρατείνεται η καταβολή τους μέχρι την 30 Απριλίου 2021.

Σημειώνεται τέλος ότι κατά το 2020, παρά το lockdown και την αναστολή λειτουργίας των επιτροπών επί  3,5 μήνες, εξετάστηκαν από τα ΚΕΠΑ 166.204 αιτήματα ανά την επικράτεια (ξεπερνώντας τη σχετική επίδοση προηγουμένων ετών), με πλήρη τήρηση των προβλεπόμενων από τον ΕΟΔΥ μέτρων για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Κεραμέως: Στόχος μας η ακόμα ταχύτερη απονομή συντάξεων

Η υπουργός ενημερώθηκε από τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρο Βαρβέρη για τα έργα που βρίσκονται υπό υλοποίηση, με σκοπό τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και ενιαίου αποθετηρίου ασφαλιστικού ιστορικού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεραμέως: Στόχος η τόνωση της αγοράς εργασίας όλων των κοινωνικών ομάδων

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, η κα Κεραμέως ανέπτυξε τις προτάσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και υπογράμμισε τη σημασία της αναβάθμισης των δεξιοτήτων.
businessdaily-Kerameos-Niki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

N. Κεραμέως: Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα

Η υπουργός εξήγησε ότι αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα για μια έκτακτη βάρδια σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, όπως, για παράδειγμα, επιχειρήσεις που δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεραμέως: Κομβικός ρόλος της Επιθεώρησης Εργασίας στην εργατική νομοθεσία

Η κ. Κεραμέως γνώρισε από κοντά εργαζόμενους της Αρχής και τους συνεχάρη για το εξαιρετικό έργο το οποίο επιτελούν και τους τακτικούς ελέγχους που διενεργούν υπό καθεστώς διαφάνειας.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνος Τσακλόγλου: Ήδη εργάζονται πάνω από 180.000 συνταξιούχοι

Όσον αφορά στον πληθωρισμό ο υφυπουργός Εργασίας παραδέχθηκε ότι αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, αλλά επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει αρκετά μέτρα που έχουν αρχίσει να επιβραδύνουν σημαντικά το ρυθμό του πληθωρισμού.