Από διπλό «κόσκινο» θα περάσει το υπουργείο Οικονομικών τις αιτήσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 μετά τον πρωτοφανή συνωστισμό που καταγράφεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στόχος είναι να κατευθυνθούν σε αυτούς που έχουν πραγματικά πληγεί από την πανδημία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μαθηματικός τύπος με βάση τον οποίο θα προκύπτει το «εξατομικευμένο» δάνειο θα έχει διαφορετικές παραμέτρους και κριτήρια σε σχέση με τους αντίστοιχους των προηγούμενων κύκλων, ενώ ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να χαμηλώσει το ανώτατο ποσό της ενίσχυσης. Επισημαίνεται ότι ο αλγόριθμος θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας για τις αιτήσεις την ερχόμενη Τρίτη.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ να προχωρήσουν σε διασταυρώσεις στοιχείων για την ειλικρίνεια των δηλώσεων που υποβάλλουν εταιρείες και επαγγελματίες με στόχο να εντοπισθούν περιπτώσεις επιτήδειων που εμφανίζουν πλασματική οικονομική εικόνα. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές, από τους μέχρι στιγμής ελέγχους στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αλλοίωσαν τα στοιχεία για τον τζίρο και το προσωπικό τους που αποτελούν τα βασικά κριτήρια για το ύψος των ενισχύσεων. Οι παραβάτες προέρχονται από κλάδους που δεν επλήγησαν σημαντικά αλλά και από κλάδους που είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες από την πανδημική κρίση
Οι εταιρείες που έχουν «πειράξει» τα οικονομικά τους στοιχεία θα κληθούν να επιστρέψουν εντόκως το ποσό της ρευστότητας που έλαβαν από το κράτος, να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα και αυτόματα θα μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» με τους φοροφυγάδες. Ο υπολογισμός των τόκων ανάκτησης γίνεται από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης ενώ όλα τα σχετικά δικαιολογητικά και παραστατικά στοιχεία τηρούνται από την επιχείρηση σε ειδική μερίδα για δέκα χρόνια από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης και τίθενται στη διάθεση των αρμόδιων οργάνων του Δημοσίου ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον ζητηθεί σχετικός έλεγχος.
Με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την ένταξη στην τρέχουσα επιστρεπτέα προκαταβολή θα ληφθεί υπόψη η πτώση του τζίρου της επιχείρησης στο διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020 και τα ποσά για τα επιδόματα αναστολής των εργαζομένων της, ενώ τα δάνεια που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της 4ης φάσης θα παρακρατούνται από το τελικό ποσό της επιδότησης που θα προκύπτει από τη μαθηματική φόρμουλα με εξαίρεση όσους λάβουν 1.000 ευρώ.
Το 50% των χρημάτων του 5ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής θα έχει και πάλι τη μορφή επιχορήγησης, δηλαδή δεν θα χρειαστεί οι ωφελούμενοι να το επιστρέψουν στο κράτος, ενώ δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή.
Ειδικότερα στην υπουργική απόφαση ορίζεται μεταξύ άλλων ότι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» τα κατωτέρω στοιχεία για τους μήνες Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο 2020:
α) Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδ. 312 της δήλωσης ΦΠΑ) διακριτά για κάθε μήνα.
β) Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, συμπληρώνουν
αα) τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα,
ββ) το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 του εντύπου Ε3) του φορολογικού έτους 2019,
γγ) το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.
Το σύνολο των εξόδων προσδιορίζεται από τον κωδικό 580 του εντύπου Ε3, μειούμενο κατά τον κωδικό 581 (παροχές σε εργαζόμενους) και κατά τον κωδικό 585 (διάφορα λειτουργικά έξοδα) στο μέρος που αφορά σε δαπάνες ενοικίου της επιχείρησης.
Επιπροσθέτως, προ - συμπληρώνονται τα στοιχεία τα οποία διαθέτει η ΑΑΔΕ βάσει των δηλώσεων (ΦΠΑ ή Εισοδήματος) των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων.
Τα υποβαλλόμενα στοιχεία δεν δύνανται να τροποποιούνται από την επιχείρηση μετά την οριστικοποίησή τους και επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και Εισοδήματος, στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις, όταν αυτές υποβληθούν.
Για τη συμπλήρωση της εικόνας της επιχείρησης και τον έλεγχο πλήρωσης των προϋποθέσεων χορήγησης της ενίσχυσης, η ΑΑΔΕ δύναται να αποτυπώνει στην πλατφόρμα λοιπές πληροφορίες, που τηρούνται στα ηλεκτρονικά αρχεία αυτής ή αποστέλλονται σε αυτή από άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Ενδεικτικά, αυτά μπορεί να είναι, συγκριτικά στοιχεία εσόδων και δαπανών προηγούμενων περιόδων, όπως προκύπτουν από τις δηλώσεις των επιχειρήσεων.