ΓΔ: 2106.9 0.94% Τζίρος: 312.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
Ζυγαριά δικαιοσύνης και σφύρα μπροστά σε νομικά βιβλία, σύμβολα νόμου και δικαστηρίου.

ΔΠΔ για Λιβύη: Έγιναν βήματα για λογοδοσία, δηλώνουν οι ΗΠΑ

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, η αναπληρώτρια εισαγγελέας του ΔΠΔ υπογράμμισε πρόοδο προς τη δικαιοσύνη στη Λιβύη, με προσδοκία για πρώτη δίκη και παράδειγμα σύλληψης εγκληματία πολέμου στη Γερμανία.

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη, η αναπληρώτρια Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Ναζάτ Σαμίμ Χαν, επισήμανε ότι στη χώρα «έχουν γίνει βήματα προς τη λογοδοσία».

Η κ. Χαν ανέφερε πως υπάρχει μια νέα δυναμική προς τη δικαιοσύνη στη Λιβύη, ενώ το ΔΠΔ προσβλέπει στην πρώτη δίκη που θα διεξαχθεί για τα εγκλήματα στη χώρα. Επισήμανε επίσης ότι η πρόσφατη σύλληψη του φερόμενου ως εγκληματία πολέμου Χαλίντ Αλ Χισρί από τις γερμανικές αρχές αποτελεί «ένα σαφές παράδειγμα της δυναμικής που χτίζουμε».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο Αλ Χισρί κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, όπως δολοφονίες, βασανιστήρια, βιασμούς και σεξουαλική βία που διαπράχθηκαν στη φυλακή Μίτιγκα της δυτικής Λιβύης από τον Φεβρουάριο του 2015 έως τις αρχές του 2020. Αναμένεται σύντομα να μεταφερθεί στο ΔΠΔ.

Η κ. Χαν σημείωσε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα τα εγκλήματα σε κέντρα κράτησης στη δυτική και την ανατολική Λιβύη αποτελούσαν "απαγορευμένη ζώνη" για τη λογοδοσία. Υπογράμμισε πως η υπόθεση Αλ Χισρί στέλνει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα: όσοι ευθύνονται για το να προκαλούν πόνο στη Λιβύη κάνουν λάθος αν πιστεύουν ότι παραμένουν εκτός της εμβέλειας της δικαιοσύνης».

Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη σύλληψη και μεταφορά και άλλων φυγόδικων, όπως των Οσάμα Αλμασρί Ντζιμ και Σαΐφ Σουλεϊμάν Σνεϊντέλ, που φέρονται επίσης να έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

Η αναπληρώτρια εισαγγελέας του ΔΠΔ τόνισε ότι «με βάση την πρόοδο που βλέπουμε τώρα, πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει μια ευκαιρία να επιτύχουμε μια συλλογική επιτυχία, βασισμένη στη συνεργασία μεταξύ της Λιβύης, του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΔΠΔ». Η πρόοδος αυτή, όπως σημείωσε, επιτεύχθηκε «παρά τα πρωτοφανή εμπόδια που αντιμετωπίζει το Δικαστήριο».

Επισήμανε ακόμη ότι «τα καταναγκαστικά μέτρα και οι πράξεις εκφοβισμού κατά του ΔΠΔ, της κοινωνίας των πολιτών και άλλων εταίρων της δικαιοσύνης δεν εξυπηρετούν κανέναν, πέρα από εκείνους που επιθυμούν να επωφεληθούν από την ατιμωρησία στη Λιβύη και σε όλες τις καταστάσεις που εξετάζουμε».

Ο πολιτικός συντονιστής της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, Κων. Θανόπουλος, αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτύχει η Εισαγγελία του ΔΠΔ όσον αφορά τη βασική γραμμή της έρευνας. Τόνισε τη σημασία της αναμενόμενης πρώτης παράδοσης υπόπτου στο ΔΠΔ και την αυξημένη συνεργασία της κυβέρνησης της Λιβύης με την Εισαγγελία, η οποία αντανακλάται και στην αποδοχή της δικαιοδοσίας του ΔΠΔ για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο έδαφός της.

Σημείωσε επίσης τις υποχρεώσεις της Λιβύης βάσει του Ψηφίσματος 1979 (2011) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να παραδώσει στο ΔΠΔ υπόπτους που έχουν συλληφθεί από τις λιβυκές αρχές και για τους οποίους εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Λιβύης, Ταχέρ Αλ Σόνι, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά το τέλος της συνεδρίασης, υπογράμμισε ότι «ο φόνος, τα βασανιστήρια και οι αναγκαστικές εξαφανίσεις είναι εγκλήματα που δεν μπορούν να συγκαλυφθούν ή να αποσιωπηθούν, ανεξάρτητα από τις δικαιολογίες».

Επισήμανε ακόμη πως «ο ρόλος μας και ο ρόλος όλων των Λίβυων, είναι να θεσπίσουμε ένα κράτος δικαίου και θεσμούς, να καταπολεμήσουμε τους εγκληματίες και τα δίκτυά τους και να τερματίσουμε κάθε είδους ένοπλες ομάδες και σχηματισμούς που λειτουργούν εκτός νόμου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικό όχημα ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δίωξη σε δύο υπόπτους για τρομοκρατική επίθεση στο Μίσιγκαν

Δύο άνδρες κατηγορούνται από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης στο Μίσιγκαν, εμπνευσμένης από το Ισλαμικό Κράτος, ανήμερα του Χάλογουιν, με αγορά όπλων και ανταλλαγή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων.
Στρατιώτης Εθνικής Φρουράς ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ανάπτυξη Εθνοφρουράς στο Σικάγο παρά τις αντιδράσεις τοπικών αρχών

500 μέλη της Εθνοφρουράς αναπτύχθηκαν στο Σικάγο στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής εκστρατείας Τραμπ, προκαλώντας αντίδραση τοπικών αξιωματούχων που επιζητούν δικαστική παρέμβαση για να σταματήσει η επιχείρηση.
Λευκός Οίκος Ουάσινγκτον
ΔΙΕΘΝΗ

Πυροβολισμοί κοντά στον Λευκό Οίκο στις ΗΠΑ

Δύο μέλη της Εθνοφρουράς τραυματίστηκαν σε πυροβολισμούς στην Ουάσινγκτον, κοντά στον Λευκό Οίκο. Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και συνέλαβε έναν ύποπτο, ενώ η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας ζήτησε προσευχές.
Νικολά Σαρκοζί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας επικύρωσε την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί για παράνομη χρηματοδότηση της καμπάνιας του το 2012 από τη Λιβύη· αποφυλακίστηκε πρόωρα, αλλά πρέπει να φέρει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Δημοκρατικοί: Ο Τραμπ «εργαλειοποιεί» το FBI μετά από έρευνα σε βάρος τους

Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ πως χρησιμοποιεί το FBI για να εκφοβίσει την αντιπολίτευση, μετά από έρευνα εις βάρος τους επειδή κάλεσαν τις ένοπλες δυνάμεις να μην υπακούν σε παράνομες εντολές, διαμηνύοντας πως δεν θα εκφοβηθούν.