ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:01:42 DATA
Φωτο: Shutterstock

«Στοπ» στις αυξήσεις του ρεύματος με επιβολή πλαφόν από τη ΡΑΕ

Σε ισχύ τίθεται άμεσα το ανώτατο όριο τιμών στην αγορά Εξισορρόπησης, όπου είχαν παρατηρηθεί μεγάλες στρεβλώσεις από τις αρχές Νοεμβρίου, με συνέπεια να περάσουν αυξήσεις και σε καταναλωτές.

Τάξη στο χάος στην Αγορά Εξισορρόπησης, από την έναρξη του target model τον Νοέμβριο, που κατέληξε να φέρνει αυξήσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών, βάζει η ΡΑΕ με παρέμβασή της για προσωρινή επιβολή πλαφόν στις τιμές που δίνουν οι παραγωγοί ρεύματος.

Οι «παιδικές ασθένειες» στην εφαρμογή του Target Model, για τις οποίες έχει μιλήσει ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, εντοπίζονται στην Αγορά Εξισορρόπησης, όπου καθημερινά οι παραγωγοί ενέργειας δίνουν τιμές για να δεσμεύουν ισχύ οι εταιρείες που δεν διαθέτουν δική τους παραγωγική βάση. Ο υπουργός είχε κάνει λόγο για αντιδεοντολογικές ενέργειες των παραγωγών, που έδιναν εξαρχής πολύ υψηλές τιμές, και είχε απευθύνει αλλεπάλληλα τελεσίγραφα για τη διόρθωση των στρεβλώσεων.

Τελικά, καθώς οι στρεβλώσεις διατηρούνταν, και ήδη έφθαναν οι πρώτοι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί σε καταναλωτές μεσαίας και χαμηλής τάσης, η ΡΑΕ παρενέβη στις 17 Δεκεμβρίου, θέτοντας σε διαβούλευση μικρής διάρκειας, που ολοκληρώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου, την εισήγησή της για την επιβολή πλαφόν 50 ευρώ/MW-h στις τιμές της αγοράς Εξισορρόπησης.

Η ΡΑΕ ανακοίνωσε ότι, με στόχο τη διατήρηση «συνθηκών ρευστότητας και ανταγωνισμού» στην αγορά Εξισορρόπησης, για μεταβατικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών εισηγείται την επιβολή ορίων στις τιμές. Μάλιστα, η ΡΑΕ επιφυλάχθηκε και για τη λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, προχωρώντας στην άσκηση των κανονιστικών, ρυθμιστικών ή/και κυρωτικών της αρμοδιοτήτων. Όπως αναφέρει η Αρχή, «τα μέτρα θα ισχύσουν προσωρινά, για το ελάχιστο δυνατό διάστημα των τριών (3) μηνών που απαιτείται, προκειμένου η Αρχή να ολοκληρώσει τη διερεύνηση του πολυδιάστατου ζητήματος του τρόπου λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης, σε συνάρτηση και με την εξέταση του τρόπου λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς, ώστε να προβεί ακολούθως στις αναγκαίες ενέργειες, δηλαδή στην άσκηση των κανονιστικών, ρυθμιστικών ή/και κυρωτικών της αρμοδιοτήτων».

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ήδη η παρέμβαση της ΡΑΕ αρχίζει να παράγει αποτελέσματα στην αγορά, πριν ακόμη τεθεί σε ισχύ το πλαφόν. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος διαχειρίζεται την αγορά Εξισορρόπησης, υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης με διόρθωση των τιμών την τελευταία εβδομάδα. Τη Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου το συνολικό κόστος της αγοράς Εξισορρόπησης είχε πέσει στα 10,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν πριν από δύο εβδομάδες έφτανε έως και τα 43,37 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Εκτός από τη ΡΑΕ, πληροφορίες αναφέρουν ότι δική του παρέμβαση για διόρθωση στρεβλώσεων θα κάνει και ο ΑΔΜΗΕ μέσα στις επόμενες ημέρες. Ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να εισηγηθεί στη ΡΑΕ τον περιορισμό των εφεδρειών ενέργειας στην αγορά εξισορρόπησης, ώστε να έρθουν σε μία ισορροπία με τις ποσότητες ενέργειας στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας.

Ήδη, πάντως, οι πάροχοι ενέργειας που δεν διαθέτουν δική τους παραγωγική βάση έχουν υποστεί βαριές απώλειες από την αύξηση των τιμών της αγοράς Εξισορρόπησης και σε ένα βαθμό τις έχουν μεταφέρει στους πελάτες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στις πρώτες πέντε εβδομάδες εφαρμογής του Target Model το συνολικό κόστος της εξισορρόπησης έφτασε τα 140 εκατ. ευρώ, όταν τα περασμένα χρόνια ο αντίστοιχος λογαριασμός ήταν της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Οι προμηθευτές ρεύματος συνδέουν στα συμβόλαιά τους την τιμολόγηση του ρεύματος με την τιμή χονδρικής, κάτι που σημαίνει ότι οι αυξήσεις στις τιμές χονδρικής, που προκλήθηκαν λόγω των στρεβλώσεων στην αγορά Εξισορρόπησης, ήδη άρχισαν να μεταφέρονται στους πελάτες. Αντίθετα, σταθερές έμειναν οι χρεώσεις για τους πελάτες των μεγαλύτερων προμηθευτών με καθετοποιημένη παραγωγή, όπως η ΔΕΗ και η Protergia, που έχουν ανακοινώσει ότι θα διατηρήσουν σταθερά τα τιμολόγιά τους όλο το 2021, παρά τις αναταράξεις λόγω του Target Model.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα επίπεδα πριν από την κρίση γύρισαν οι λιανικές τιμές του ρεύματος

Κάτω από τα 16 λεπτά την κιλοβατώρα η βασική χρέωση της ΔΕΗ για τον Μάιο, με μείωση κατά 4%. Θα μειωθούν στο ελάχιστο οι επιδοτήσεις, που αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποτονικός ο ανταγωνισμός στο ρεύμα, δεν απέδωσε το νέο μοντέλο

Μόνο 33.000 περισσότεροι καταναλωτές από το 2021 αποφάσισαν να αλλάξουν πάροχο το 2022, παρότι το ΥΠΕΝ έδωσε τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών κάθε μήνα και ελεύθερης μετακίνησης. «Μπετόν αρμέ» το μερίδιο της ΔΕΗ, πάνω από το 60%.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα για Ιανουάριο, νέα βάρη για τον προϋπολογισμό

Περίπου 29% η αύξηση στη λιανική τιμή από τη ΔΕΗ, ενώ ανακοινώθηκαν αυξήσεις που ξεπερνούν και το 40%, λόγω του νέου ράλι των τιμών χονδρικής. Θα καλυφθούν από τις αντίστοιχα αυξημένες κρατικές επιδοτήσεις.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγή σκηνικού στην προμήθεια ρεύματος, μεγάλη απώλεια μεριδίου για ΔΕΗ

Σχεδόν 7% είναι το μερίδιο αγοράς που έχει χάσει η ΔΕΗ από τον Αύγουστο, όταν άρχισε να εφαρμόζεται το νέο καθεστώς της μηνιαίας ανακοίνωσης τιμών με ελεύθερη αλλαγή παρόχου. Πώς διαμορφώνονται τα μερίδια των εναλλακτικών παρόχων.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθαίνουν οι ρυθμίσεις για το ρεύμα για να αποτραπούν τα «φέσια»

Οι εταιρείες ζητούν να καθιερωθούν βασικοί κοινοί κανόνες για τους διακανονισμούς, που αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα στην αύξηση των οφειλών σε καθυστέρηση. Θα κόβεται το ρεύμα σε όσους έχουν οφειλή σε προηγούμενο πάροχο.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση συνδρομητών για τη ΔΕΗ μετά τις αυξήσεις του Σεπτεμβρίου

Έπεσε περισσότερο από 2% το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ, καθώς υπήρξαν καταναλωτές που προχώρησαν σε συγκρίσεις τιμών και προχώρησαν σε αλλαγή παρόχου. Διατηρείται και για τον Νοέμβριο η πίεση του ανταγωνισμού στη ΔΕΗ.