ΓΔ: 1419.51 -0.80% Τζίρος: 146.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 DATA
Skylakakis
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Τέλος στις παροχές για όλους: Τι αλλάζει στη στήριξη επιχειρήσεων

Από τις 120 δόσεις ως το «κούρεμα» της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τρόπους να κατευθύνει τα ευνοϊκά μέτρα εκεί όπου πραγματικά χρειάζονται.

Νέο μοντέλο στήριξης με στοχευμένα μέτρα για βιώσιμες και δυναμικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα. Το πακέτο περιλαμβάνει παροχή φθηνής ρευστότητας και επιδοτήσεις, ρυθμίσεις οφειλών στο Δημόσιο και φοροαπαλλαγές με βάση πλέγμα αντικειμενικών κριτηρίων για το οικονομικό προφίλ των εταιρειών και τη συμβολή  τους στην απασχόληση.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αλλάζει η φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής στη μετά-κορονοϊό εποχή και εγκαταλείπεται η αρχή των οριζόντιων και γενικών παρεμβάσεων, δίνοντας τη θέση της σε μια εξατομικευμένη διαχείριση, ώστε να σωθούν οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας που πραγματικά κινδυνεύουν.

Αν και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τον τρόπο και τα εργαλεία για την επούλωση των πληγών από την κρίση της πανδημίας και τη στήριξη κλάδων και επιχειρήσεων με ισχυρό παραγωγικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα, το στίγμα του σχεδιασμού περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, λέγοντας ότι περιλαμβάνει διευκολύνσεις σε όσους έχουν λάβει στήριξη αλλά αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ενώ έκανε λόγο για ένα νέο εργαλείο που θα βασίζεται στις δαπάνες που έκαναν.

Τα σενάρια για το νέου τύπου πακέτο στήριξης που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπουν:

  • Α λα καρτ ρυθμίσεις οφειλών. Πρόκειται για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που γεννήθηκαν  κατά τη περίοδο της πανδημίας από τον Μάρτιο και μετά και οι οποίες σε μεγάλη έκταση έχουν ανασταλεί έως και τον Απρίλιο και στη συνέχεια μπορούν να αποπληρωθούν σε 12 άτοκες η 24 έντοκες δόσεις. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και την ένταση και έκταση των ζημιών που έχει υποστεί από την πανδημία οι δόσεις να αυξηθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις να φθάσουν ακόμα και τις 120. Το μέτρο, όπως επισημαίνει πηγή του υπουργείου Οικονομικών, θα συζητηθεί με τους θεσμούς στην επόμενη αξιολόγηση και θα εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο εξυγίανσης. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Σκυλακάκη ότι «σχετικά με τις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί θα πρέπει να δούμε πόσες δημιουργήθηκαν από την κρίση, τι χαρακτήρα και τι διάρκεια έχουν και ποιες δυνατότητες έχουν οι επιχειρήσεις για να τις αποπληρώσουν. Πρέπει να γίνει μια εξατομικευμένη διαχείριση, ώστε να σωθούν οι επιχειρήσεις που κινδυνεύουν. Οποιαδήποτε παρέμβαση δεν θα έχει γενικό χαρακτήρα, αυτό είναι σίγουρο».
  • Φθηνή ρευστότητα από το δημόσιο. Πέραν των νέων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής εξετάζεται το ενδεχόμενο διαγραφής του 50% του δανείου που έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες στους τρεις πρώτους γύρους, υπό τον όρο ότι λόγω οικονομικής στενότητας θα βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου. Παράλληλα στο πλαίσιο αυτό θα ενεργοποιηθούν τα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, τα εγγυοδοτοτικά προγράμματα από την ΕΤΕπ και το ειδικό ταμείο για τον COVID-19 για χρηματοδότηση δαπανών και επενδύσεων από επιχειρήσεις σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας. Επίσης, εξετάζεται η κρατική συνδρομή στην κάλυψη των τόκων δανείων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με αυστηρές προϋποθέσεις. Η στήριξη θα έχει τριπλό στόχο: να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αποσβέσουν τις ζημιές από την πανδημία, να δώσει τις αναγκαίες ταμειακές ανάσες και να κινητοποιήσει την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό τους προστατεύοντας ταυτόχρονα τις θέσεις εργασίας.
  • Μείωση του φορολογικού βάρους. Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκονται το κούρεμα η και η πλήρης κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και το 2021, καθώς και ειδικές εκπτώσεις για επενδυτικές δαπάνες και αποσβέσεις πάγιων στοιχείων. Επίσης, μέσω νέων προγραμμάτων θα υπάρξει επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις αιχμής
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση στη ρύθμιση για κορονοχρέη, μόνο 6% των οφειλετών έκαναν αίτηση

Στο τέλος Φεβρουαρίου μετατίθεται η προθεσμία, αλλά με καταβολή δύο δόσεων. Αιτήσεις έχουν κάνει μόνο 50.000 οφειλέτες. «Ανοίγει η βεντάλια» του διακανονισμού για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΦΠΑ: Σε ποιες κατηγορίες θα μείνουν χαμηλά οι συντελεστές και το 2022

Καφές, εισιτήρια και τουριστικό πακέτο θα διατηρηθούν και φέτος σε μειωμένο συντελεστή, ενώ το οικονομικό επιτελείο αποκλείει αλλαγές στα είδη διατροφής. Δεν αλλάζουν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο πακέτο μέτρων για την πανδημία που ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση

Μπαίνουν περισσότερες επιχειρήσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας στην «ομπρέλα» των αναστολών συμβάσεων με επιδότηση 534 ευρώ, αλλαγές για τις άδειες εργαζομένων με παιδιά που νοσούν από κορονοϊό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσμενή σενάρια για την οικονομία φέρνουν η Όμικρον και ο πληθωρισμός

Οι νέοι υπολογισμοί του υπ. Οικονομικών για το εύρος των ζημιών στην ανάπτυξη και τα κρατικά ταμεία με βάση εναλλακτικές παραδοχές για τη καμπύλη της πανδημίας και την ένταση των ανατιμήσεων.