Ποσό το οποίο θα κυμαίνεται από 10 έως 12 δισ. ευρώ θα αναζητήσει η Ελλάδα στις αγορές το επόμενο έτος, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται δύο κυβερνητικές πηγές.
Όπως αναφέρεται θα υπάρξει έκδοση τόσο βραχυπρόθεσμου όσο και μακροπρόθεσμου χρέους, ενώ το πρακτορείο τονίζει ότι φέτος η χώρα μας με την έκδοση 7ετών, 10ετών και 15ετών ομολόγων άντλησε συνολικά 12 δις. ευρώ, ενώ ωφελήθηκε σημαντικά και από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων που δημιούργησε και το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ) της ΕΚΤ.
«Θέλουμε να αντλήσουμε περίπου 10-12 δισ. ευρώ το 2021, με νέες εκδόσεις ομολόγων που θα έχουν λήξεις μικρότερες και μεγαλύτερες των 10 ετών», ανέφερε στο Reuters κυβερνητική πηγή με γνώση του ζητήματος. «Θέλουμε μια συνεχή παρουσία στις αγορές με τουλάχιστον μία έκδοση κάθε τρίμηνο για τους επόμενους 15 μήνες», ανέφερε η δεύτερη κυβερνητική πηγή.
Παράλληλα το πρακτορείο τονίζει στο δημοσίευμά του ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές ομολόγων το 2017, μετά από πολυετή αποκλεισμό λόγω τα κρίσης χρέους, ενώ το 2019 προχώρησε σε λίγες και επιλεκτικές εκδόσεις, με τον ΟΔΔΗΧ να ανακοινώνει την ίδια χρονιά, για πρώτη φορά από το 2009, ένα πλήρες πρόγραμμα δανεισμού για το τρέχον έτος.
Την ίδια ώρα το κόστος δανεισμού έχει «προσγειωθεί» στο 0,6% από 2,5% που ήταν πριν για τα 10ετή ομόλογα, με το πρόγραμμα ΡΕΡΡ της ΕΚΤ να προσφέρει σημαντική χείρα βοηθείας. Το Reuters αναφέρεται και στο «μαξιλάρι» ρευστότητας των 35 δισ. ευρώ που διαθέτει η χώρα, μέσω του οποίου μπορεί να καλύψει για τουλάχιστον δύο έτη χρέος που ωριμάζει εφόσον όμως υπάρξει μετακύλιση εντόκων γραμματίων. Σημειώνεται ακόμη ότι το 2021 θα πρέπει να αποπληρωθεί χρέος περίπου έξι δισ. ευρώ και τόκοι 5,5 δισ. ευρώ.