Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την τρύπα στα κρατικά ταμεία, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «κούρεψε» τα μέτρα στήριξης για τον Δεκέμβριο, εξαιρώντας από το πακέτο των φορολογικών διευκολύνσεων τις βεβαιωμένες οφειλές από ΦΠΑ.
Επισημαίνεται ότι, μέχρι και τον Νοέμβριο, οι πληττόμενες επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες είχαν τη δυνατότητα πληρωμής του ΦΠΑ μετά τον Μάιο του 2021 στη βάση της νέας ρύθμισης σε 12 - 24 δόσεις.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η αναστολή της πληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο για τον Δεκέμβριο ισχύει μόνο για ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, ενώ χρήση του μέτρου μπορούν να κάνουν μόνο οι εταιρίες που έχουν κλείσει με κρατική εντολή (επιχειρήσεις από τους κλάδους του λιανεμπορίου, της εστίασης και της ψυχαγωγίας).
Πάντως, τα χρέη λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας με τις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις να αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος και να βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεοκοπίας. Ο κίνδυνος να υπάρξει στην αγορά κύμα λουκέτων λόγω στενότητας και αδυναμίας εξυπηρέτησης των φορολογικών υποχρεώσεων θέτει στο τραπέζι το σενάριο το οποίο προτάσσεται ως αναγκαίο από διάφορους φορείς και οργανώσεις για μία νέα ρύθμιση 120 δόσεων, που θα καλύψει όλα τα κορονοχρέη και θα είναι για τις επιχειρήσεις «ανάσα ζωής» .
Οι συσσωρευμένες οφειλές
Για το θέμα αυτό, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού στη βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης ανέφερε χθες ότι από τις αναστολές που εφαρμόστηκαν λόγω της κρίσης έχει συσσωρευτεί ένα ποσό οφειλών ύψους 5,25 δισ. ευρώ πλέον των 700 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές, που θα πρέπει να πληρωθούν το 2021.
«Ο βασικός προβληματισμός μας είναι αν κάποιες επιχειρήσεις δεν αντέξουν και αναστείλουν τη λειτουργία τους τον επόμενο χρόνο ή λόγω συσσώρευσης οφειλών δεν μπορέσουν αυτά τα χρήματα να εισπραχθούν», επεσήμανε ο κ. Κουτεντάκης. Ο ίδιος, πάντως, δεν είναι αρνητικός σε μια ρύθμιση οφειλών μετά το τέλος της κρίσης, όχι όμως για να αλλοιωθεί η κουλτούρα πληρωμών αλλά για να μπορέσουν όσοι αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες να διευκολυνθούν στην εξόφληση των οφειλών τους.
Πέρα από τους κινδύνους, στην τριμηνιαία έκθεσή του, το Γραφείο χαρακτηρίζει θετική τη μεσοπρόθεσμη προοπτική της οικονομίας λόγω της έλευσης των εμβολίων και της εισροής των κονδυλίων από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάκαμψης. Υπογραμμίζει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας παραμένουν βραχυχρόνια διαχειρίσιμες, λόγω των ειδικών συνθηκών που επέβαλαν τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σημειώνοντας ωστόσο ότι η δημοσιονομική εικόνα παραμένει προβληματική.