ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ισχυρό το διεθνές ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Οι επενδύσεις των Αμερικανικών κολοσσών στη Βόρεια Ελλάδα φέρνουν την περιοχή στον διεθνή επενδυτικό χάρτη με νέες επιχειρηματικές κινήσεις να αναμένονται.

Οι επενδύσεις των αμερικανικών εταιρειών Pfizer, Cisco και Deloitte στη Θεσσαλονίκη αποτελεί μόνο την αρχή της επενδυτικής κινητικότητας στη Βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με φορείς που εκφράζουν την πεποίθηση πως αυτές οι επενδυτικές κινήσεις βάζουν την περιοχή στον διεθνή επενδυτικό χάρτη και θα προσελκύσουν περισσότερα ξένα κεφάλαια προς όφελος της οικονομίας και της απασχόλησης.

Με αφορμή και την πρόσφατη ανακοίνωση του επικεφαλής της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, στο Greek Economic Summit, για πρόσθετη επένδυση της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη, το ΑΠΕ συνομίλησε με εκπροσώπους φορέων για το τι, κατά τη γνώμη τους, σηματοδοτούν για την οικονομία της περιοχής οι αμερικανικές επιχειρηματικές κινήσεις.

Ν.Μπακατσέλος: Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από ΗΠΑ για Θεσσαλονίκη

Την ισχυρή βούληση των αμερικανικών εταιρειών «να ενταθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον στην πόλη της Θεσσαλονίκης» διαπιστώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρός του, Νίκος Μπακατσέλος, ο οποίος εκφράζει την πεποίθηση ότι «σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις που θα επιβεβαιώσουν αυτή τη δυναμική». Προσθέτει δε πως οι στρατηγικές επενδυτικές επιλογές εταιρειών όπως οι Pfizer, Cisco και Deloitte με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη είναι κινήσεις ουσίας και προφανέστατα διαμορφώνουν έναν οδικό χάρτη προσέλκυσης περισσοτέρων επενδύσεων.

«Η Θεσσαλονίκη αλλά και η βόρεια Ελλάδα ευρύτερα, αποδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο, ότι μπορούν να αποτελέσουν έναν επενδυτικό προορισμό υψηλής προστιθέμενης αξίας και δυναμικής. Η αλλαγή σελίδας έχει γίνει και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο δεν μπορούμε να σταθούμε μόνο σε αυτό. Πρέπει να διαχειριστούμε την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, με τρόπο που να διασφαλίζει την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική συνοχή. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε για το αύριο, μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας σε αυτές τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί», σημειώνει.

Επισημαίνει ακόμη πως είναι σαφές ότι τα οικονομικά οφέλη από τις επενδυτικές κινήσεις κορυφαίων οικονομικών κολοσσών, όπως είναι η Cisco, η Pfizer και η Deloitte, στη χώρα μας αλλά και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, είναι τεράστια για την οικονομία, ενώ παράλληλα ανοίγουν θέσεις εργασίας εξειδικευμένου και υψηλού επιπέδου προσωπικού. «Ταυτόχρονα, αποδεικνύουμε ότι οι μακροχρόνιες παθογένειες που ταλάνιζαν την ελληνική οικονομία, έχουν μειωθεί αισθητά και πλέον οι μηχανές της ανάπτυξης δουλεύουν. Στην επανεκκίνηση που έρχεται, διαθέτουμε πολλά πλεονεκτήματα, πάνω στα οποία μπορεί να οικοδομηθεί ένα καλύτερο αύριο. Αυτά τα πλεονεκτήματα έχουν εντοπίσει πολλοί από τους ξένους επενδυτές και γι' αυτό εμπιστεύονται τη χώρα μας και την περιοχή μας. Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και σ' αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο η πολιτικοοικονομική σταθερότητα. Οι αμερικανικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν ειδικότερα στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας, ανοίγουν τον δρόμο και στέλνουν το μήνυμα και για άλλους επίδοξους επενδυτές», καταλήγει.

Αθ. Σαββάκης: Βεβαιότητα για περισσότερες επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη

«Ορατή» στη διεθνή αγορά κάνουν τη Θεσσαλονίκη οι επενδύσεις των Cisco, Pfizer και Deloitte, κινητοποιώντας ουσιαστικά το διεθνές ενδιαφέρον για επενδύσεις στην πόλη και στη Βόρεια Ελλάδα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, ο οποίος προσδοκά «οι συγκεκριμένες επενδύσεις να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά τα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη και στη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας».

Βεβαίως, διευκρινίζει, η προσέλκυση (περισσότερων) ξένων επενδύσεων στην περιοχή θα εξαρτηθεί ευθέως από την επιτυχημένη δραστηριότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων τα επόμενα χρόνια, την οποία θεωρεί σίγουρη, καθώς -όπως λέει- αυτή εξαρτάται ευθέως από το υψηλό επίπεδο των στελεχών. Επιπρόσθετα, η προβολή της επιτυχίας αυτών των επιχειρήσεων, λόγω ακριβώς του ανθρώπινου δυναμικού, «είμαστε βέβαιοι ότι θα προσελκύσει και άλλες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας από όλο τον κόσμο στη Θεσσαλονίκη» σημειώνει.

Κατά τον κ.Σαββάκη, τη συγκεκριμένη προοπτική τη χρειάζεται η τοπική επιχειρηματική κοινότητα, η οποία επιδιώκει και αναζητά τις κατάλληλες δικτυώσεις με εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. «Με αυτές τις δικτυώσεις θα υποβοηθηθούν οι τοπικές επιχειρήσεις, με πρώτες τις μεταποιητικές, στην αξιοποίηση του ενδογενούς δυναμικού καινοτομίας που διαθέτουν και στην ανάληψη δράσεων καινοτομίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Παράλληλα, η ανάπτυξη συνεργειών με τέτοιας εμβέλειας επιχειρήσεις θα δώσει την ευκαιρία στις τοπικές επιχειρήσεις για τη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών και την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών για την ένταξή τους σε διεθνή δίκτυα διανομής» σημειώνει, ενώ θεωρεί βέβαιο πως όλη αυτή η διαδικασία θα κινητοποιήσει και το κράτος, το οποίο θα πρέπει να βελτιώσει τις υφιστάμενες υποδομές και να δρομολογήσει νέες, προς διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας υψηλών απαιτήσεων από επιχειρήσεις παγκόσμιας εμβέλειας.

Γ. Κωνσταντόπουλος: Οι αμερικανικές επενδύσεις «ανοίγουν τα μάτια» κι άλλων ξένων επενδυτών 

Την εκτίμηση ότι οι επενδύσεις των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών στη Θεσσαλονίκη «ανοίγουν τα μάτια» και άλλων εταιριών από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ώστε να επενδύσουν στη Βόρεια Ελλάδα, διατυπώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), δρ Γεώργιος Κωνσταντόπουλος. Όπως λέει, οι επενδύσεις αυτές επιβεβαιώνουν με πράξεις το ενδιαφέρον της αμερικανικής οικονομίας για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα και «είναι ηλίου φαεινότερο ότι βλέπουν πολύ μπροστά το λαμπρό μέλλον της περιοχής».

«Και όλα αυτά δεν έγιναν με αυτόματο πιλότο! Η δημιουργία του Thess INTEC και το αγκάλιασμα του από τον ΣΕΒΕ, τον ΣΒΕ και σημαντικούς επιχειρηματικούς ομίλους εσωτερικού και εξωτερικού, μαζί με το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης, έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο. Οι υψηλές επιδόσεις των βορειοελλαδικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και η κερδοφορία τους σε εποχή πανδημίας, έδρασαν σαν μαγνήτης για να έρθουν αυτές οι επενδύσεις και να είναι καταλύτης και άλλων μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα. Το κέρδος δεν δαιμονοποιείται πλέον στην Ελλάδα και όλοι συνειδητοποιούν ότι διαχέεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα» σημειώνει ο δρ Κωνσταντόπουλος.

Προσθέτει πως η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και η σύνδεση του λιμανιού με την Εγνατία οδό, η αναβάθμιση του αεροδρομίου «Μακεδονία» και η απευθείας σύνδεση του με όλο τον κόσμο, η προοπτική μετεξέλιξης της Θεσσαλονίκης σε οικονομική πρωτεύουσα της ευρύτερης περιοχής και η εξομάλυνση των διαφορών με τις γειτονικές χώρες «καθιστούν τη Θεσσαλονίκη κέντρο της οικονομίας και της οικονομικής διπλωματίας για όλα τα Βαλκάνια. Αυτό βλέπουν σήμερα οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που ήρθαν, αυτό βλέπουν και αυτές που θα έρθουν σύντομα».

Ν. Παπαϊωάννου: Νέοι ορίζοντες για τη διάχυση της έρευνας που παράγεται στο ΑΠΘ

Νέοι ορίζοντες για τη διάχυση της παραγόμενης έρευνας στο ΑΠΘ ανοίγονται μέσα από τις συνέργειες του πανεπιστημίου με κορυφαίες εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως επισημαίνει ο πρύτανης, καθηγητής Νίκος Γ. Παπαϊωάννου, προσθέτοντας πως αυτό προσφέρει «πρόσθετη αναγνώριση στις Ελληνίδες και τους Έλληνες επιστήμονες διεθνώς».

«Οι επενδύσεις των πολυεθνικών κολοσσών στη Θεσσαλονίκη θα δημιουργήσουν νέες ερευνητικές προοπτικές για το υψηλού επιπέδου επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό μας. Από τη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και εταιριών για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, εφαρμογών, ερευνητικών προγραμμάτων θα προκύψουν αμοιβαία οφέλη, που θα έχουν ως τελικό αποδέκτη την ίδια την κοινωνία» σημειώνει.

Κατά τον κ. Παπαϊωάννου, οι μεγάλες επενδύσεις των Cisco, Pfizer και Deloitte στη Θεσσαλονίκη αναδεικνύουν όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ως κόμβο έρευνας και καινοτομίας. Προσθέτει ότι δεν υπάρχει αναπτυξιακή, καινοτόμα δομή στη Βόρεια Ελλάδα και «ειδικά στη Θεσσαλονίκη στην οποία να μη συμμετέχει το ΑΠΘ ως εταίρος. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο συμμετέχει με όλες τις δυνάμεις του στην ανάπτυξη και διάδοση της έρευνας και της καινοτομίας, στοχεύοντας στη διατήρηση και την επιστροφή των φωτεινών μυαλών στη χώρα μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

payatt, paiat, usa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζ. Πάιατ: Πολλές ευκαιρίες για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο που θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και μετάβαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Ισχυρή παρουσία των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως αμερικανικοί κολοσσοί εμπιστεύονται την Ελλάδα για να επενδύσουν και υπογράμμισε την στενή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ για την επίτευξη των κοινών στόχων.
tsounis-usa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τ. Τσούνης: Μαγνήτης επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας η Θεσσαλονίκη

Ο νέος Αμερικανός πρέσβης σημείωσε πως η οικονομία στην Ελλάδα μεγαλώνει και η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο επίκεντρο με μεγάλες επενδύσεις από αμερικανικούς ομίλους όπως η Pfizer και η Cisco να τρέχουν ήδη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Παπαθανάσης: Η Ελλάδα προσφέρει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες

«Κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, δεν υπήρχε ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Στην μετά Covid-19 εποχή, η οπτική της χώρας έχει αλλάξει», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης.
ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο σημαντικός ρόλος της ελληνικής διασποράς στην ανάπτυξη της οικονομίας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στον Άλμπερτ Μπουλά επισήμανε πως είχε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση της Pfizer για την δημιουργία hub στη Θεσσαλονίκη. Οι ελπίδες για να αντιστραφεί το ελληνικό brain drain.