ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Τραπεζικό φίλτρο για τις επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Ζητούμενο οι επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν επενδύσεις, όχι επιχειρηματίες που θέλουν επιδοτήσεις. Κάθε business plan θα πρέπει να αξιολογηθεί ως βιώσιμο με τραπεζικά κριτήρια για να να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο.

Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει το τραπεζικό σύστημα στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για να λάβει το «πράσινο φως» μια επένδυση, ώστε να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο, θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της επένδυσης είτε από τρίτο επενδυτή είτε από το τραπεζικό σύστημα. Δηλαδή, το κάθε business plan θα πρέπει να αξιολογηθεί ως βιώσιμο με τραπεζικά κριτήρια.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Eurobank και η Grand Thornton, η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων δεν θα γίνει από το κράτος. «Ιστορικά το κράτος έχει αποδειχθεί ως εξαιρετικά αναποτελεσματικό στον τομέα αυτό», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη δεδομένης της αναποτελεσματικότητας του κράτους στην αξιολόγηση επενδυτικών έργων, θα αξιοποιηθούν ιδιώτες σύμβουλοι οι οποίο θα πιστοποιούν την επιλεξιμότητα μιας επένδυσης για το Ταμείο Ανάκαμψης. Για τη χρηματοδότηση ενός επενδυτικού σχεδίου από το Ταμείο θα πρέπει απαραιτήτα να υπάρχει τρίτος παίκτης, ένας τρίτος επενδυτής που θα δανειοδοτήσει ή θα επενδύσει δικά του κεφάλαια στο σχέδιο του αρχικού επενδυτή. «Αναζητούμε έναν partner, με τη λογική ότι θα λειτουργήσει με δικά του κριτήρια και χωρίς εγγυήσεις θα βάλει τα δικά του λεφτά και αν δεν πάει καλά η επένδυση θα τα χάσει. Αν δεν υπάρχει αυτός ο τρίτος παίκτης τότε θα έρθουμε και εμείς να χρηματοδοτήσουμε. Είναι σαφές urbi et orbi, θέλουμε να κάνουμε με επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν επενδύσεις και όχι επιχειρηματίες που θέλουν να πάρουν επιδοτήσεις», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Στην πράξη, για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, όπως αυτές που προβλέπονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, ο τρίτος επενδυτής θα είναι είτε τράπεζα, είτε κάποιο fund, είτε κάποιος άλλος χρηματοδοτικός φορεάς. Έτσι κάθε business plan επένδυσης που φιλοδοξεί να λάβει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να κριθεί αξιόχρεο με βάση τραπεζικά κριτήρια. Σημειώνεται ότι μέσω του Ταμείου θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα δάνεια θα αντιστοιχούν σε 13 δισ. ευρώ και τα οποία θα παρέχονται με πολύ ελκυστικούς όρους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στην εκδήλωση σημείωσε: «θα πρέπει να βρεθεί η χρηματοδότηση για το 50% της επένδυσης είτε από ίδια κεφάλαια του επιχειρηματία είτε από κάποιο τραπεζικό ίδρυμα είτε από άλλο φορέα. Πιστεύω πως ο πιο συχνός χρηματοδοτικός φορέας θα είναι το τραπεζικό σύστημα. Οπότε οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με τις τράπεζες πάνω σε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά πλάνα, να οριστεί η συμμετοχή των ιδίων κεφαλαίων, το ποσοστό τραπεζικής χρηματοδότησης που θα κυμαίνεται στο 30-40%, ώστε το υπόλοιπο να καλυφθεί από το Δημόσιο». Ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι πριν την πανδημία η 10ετής κρίση που βίωσε η χώρα οδήγησε σε μια χωρίς προηγούμενο αποεπένδυση, καθώς χάθηκαν επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα επίπεδα του 2009.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton, Βασίλειος Καζάς, υπογράμμισε τη σημασία του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. «Η κρίσιμη παράμετρος είναι το upscaling των ελληνικών επιχειρήσεων. Θα χρειαστούν στοχευμένα κίνητρα για επιχειρήσεις που θα μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνοποιημένο περιβάλλον. Σίγουρα τέτοιες προτάσεις έχουν ενσωματωθεί στο σχέδιο του υπουργείου. Το 99% του ελληνικού επιχειρείν είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το 48% αυτών απασχολούν λιγότερα από 9 άτομα. Οπότε καταλαβαίνετε ότι η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητά τους είναι πολύ χαμηλή. Θα πρέπει να επενδύσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Και ίσως μέσω microfinancing να δώσουμε δυνατότητα για πρόσβαση στο δανεισμό σε κάποιους που δεν έχουν τα τυπικά κριτήρια για να δανειστούν από τράπεζα, και να δημιουργήσουμε δίκτυα που θα έχουν εξωστρέφεια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα νέων δανείων με ώθηση από ναυτιλία, μεγάλες επιχειρήσεις, Αττική Οδό

Το συνολικό ύψος των εξυπηρετούμενων δανείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 132,9 δισ. και ήταν αυξημένο κατά 9,6 δισ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
karavias fokion, eurobank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φ. Καραβίας: Οι επενδύσεις αποτελούν κλειδί για μία βιώσιμη ανάπτυξη

Την αντίθεσή του στη μείωση του ΦΠΑ εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, τονίζοντας ότι το μόνο που θα επιτύχει είναι να καταστήσει την οικονομία πιο εξαρτημένη από την κατανάλωση. Η εκτίμηση για το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε διαζύγιο με την αποταμίευση οι Έλληνες, ουραγοί στην Ευρωζώνη

Μόλις το 5,3% αποταμιεύουν, το 1,6% των εργαζoμένων. Αρνητική αποταμίευση για ζευγάρια με παιδιά. Γιατί η παραοικονομία αποθαρρύνει την αποταμίευση και ενθαρρύνει την κατανάλωση. Τι είπαν σε εκδήλωση της Eurobank Γ. Στουρνάρας - Κ. Χατζηδάκης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιαννακλής (Eurobank): Η τεχνολογία ανοίγει νέα εποχή στον τραπεζικό τομέα

«Οι πελάτες πλέον επισκέπτονται λιγότερο τα φυσικά καταστήματα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν χωρίς αυτά» τόνισε ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Στρατηγικές κινήσεις με το βλέμμα στο αύριο και τα... έσοδα

Με την απόκτηση μειοψηφικών πακέτων στις βρετανικές Plum Fintech και Mintus Group, η τράπεζα ενισχύει το digital αποτύπωμά της, διευρύνει την πελατειακή βάση σε νεότερες ηλικίες και ενισχύει τα έσοδα από μη παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες.
Ελλάδα, Σημαία, Ελληνική Οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σημαίνει η επενδυτική βαθμίδα για οικονομία, τράπεζες, επιχειρήσεις

Μιλούν στο BD για τη σημασία ανάκτησης του investment grade, οι επικεφαλής οικονομολόγοι των Eurobank, Εθνικής, Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank. Ορόσημο για την επαναφορά της χώρας στην πλήρη κανονικότητα, ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις.