Βαρύ πλήγμα θα υποστεί η ελληνική οικονομία, με ετήσιες απώλειες εισοδήματος ίσες με 2% του ΑΕΠ τις επόμενες τρεις δεκαετίες, αν δεν θωρακιστεί με μεγάλες επενδύσεις έναντι των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι επενδύσεις που χρειάζονται για την ενίσχυση της παγκόσμιας ανθεκτικότητας έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής φτάνουν τα 1,8 τρισεκ. δολάρια.
Στην επόμενη δεκαετία, όπως σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε πρόσφατη εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πειραιώς (Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Κλιματική Κρίση και Τεχνολογίες Πληροφορικής κι Επικοινωνιών») αυτές οι επενδύσεις ύψους 1,8 τρισ. δολ. θα συμβάλουν σε 7,1 τρισ. δολ. τριπλού οφέλους (στον οικονομικό τομέα, στην αποφυγή ζημιών, και σε συνολικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο) και σε πέντε κρίσιμους τομείς: στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, σε ανθεκτικές υποδομές, σε βελτιωμένες αγροτικές καλλιέργειες, στην προστασία δασών θαλάσσιων, τροπικών και υποτροπικών περιοχών και σε επενδύσεις σε υδάτινους πόρους.
Στη δίωρη παρουσίαση – συζήτηση με θέμα «Κλιματική Κρίση και Πράσινη Ανάκαμψη», ο κ. Στουρνάρας συνομίλησε με τη σύμβουλο διοίκησης της ΤτΕ, Ντόρα Αντωνακάκη, συντονίστρια των δράσεων της Τράπεζας της Ελλάδος για το κλίμα, και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του προγράμματος, παρουσιάζοντας αναλυτικά τη θέση της κεντρικής τράπεζας για το μεγάλο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει συνολικά ο πλανήτης, αλλά και για τις επιπτώσεις και τις προκλήσεις που γεννάει τόσο το ίδιο το πρόβλημα, όσο και οι προσπάθειες επίλυσής τους στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα οι αγορές αδυνατούν να δουν τη μεγάλη εικόνα μακροπρόθεσμα και να υπολογίσουν τον κίνδυνο της Κλιματικής Κρίσης, με τον τομέα της γεωργίας να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα και να ακολουθεί και ο τουρισμός, τα παράκτια συστήματα, τα υδατικά αποθέματα.
Όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, οι επενδύσεις που θα χρειαστούν για την ενίσχυση της παγκόσμιας ανθεκτικότητας έναντι των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής φτάνουν τα 1,8 τρισεκ. δολάρια.
Στην Ελλάδα, εάν δεν υπάρξει κάποιο πλάνο δράσης, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας θα είναι 2% ετησίως έως το 2050 και το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία θα φτάσει τα 701 δισεκ. ευρώ.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας ο κ. Στουρνάρας έκανε ειδική μνεία στις επιπτώσεις της COVID-19 και στις προσπάθειες ανάκαμψης των οικονομιών. Όπως είπε, οι χώρες θα επενδύσουν πάνω από 20 τρισεκ. δολάρια για να καταφέρουν να γυρίσουν σελίδα μετά την πανδημία.
Η Εθνική Στρατηγικής Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή
Όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, το 2014-15 υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Ακαδημία Αθηνών και η Τράπεζα της Ελλάδος, για την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι η πρώτη τράπεζα παγκοσμίως, που προσυπέγραψε τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής του United Nations Environment Programme Finance Initiative - UNEP FI, που σήμερα έχουν υπογράψει πάνω από 190 τράπεζες, με αρχές αειφορίας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη σύγχρονη τραπεζική, ασφαλιστική και επενδυτική πρακτική.
Παράλληλα, όπως είπε, οι κεντρικές τράπεζες έχουν συστήσει το Δίκτυο Κεντρικών Τραπεζών και Εποπτικών Αρχών για ένα Πράσινο Χρηματοοικονομικό Σύστημα (Network of Central Banks and Supervisors for Greening the Financial System NGFS) ενώ την ίδια στιγμή οι πολιτικές της ασφάλισης κλιματικού κινδύνου βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης. Η ενσωμάτωση κριτηρίων ESG -περιβαλλοντικών (environmental), κοινωνικών (social), διακυβέρνησης (governance)- κινητοποιεί κεφάλαια για πράσινες επενδύσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί το σύστημα Taxonomy των πράσινων και βιώσιμων δραστηριοτήτων, που είναι η βάση δημοσιοποιήσεων ώστε να προχωρήσει η μετάβαση στην πράσινη οικονομία που θα πρέπει να είναι δίκαιη («κανείς δεν θα μείνει πίσω»).