Κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή μπορεί να αποδειχθεί η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως αναφέρει σε report της η Alpha Bank, βασιζόμενη στη μελέτη «Spillover Effects from the Next Generation EU» την οποία κατάρτησε το Leibniz Information Centre for Economics.
Βάσει αυτής, η σωρευτική αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας που προβλέπεται για τα έτη 2021-2027, η οποία αναμένεται να προκύψει ως αποτέλεσμα των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, υπολογίζεται σε 22,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ 2020 και θα είναι η υψηλότερη μεταξύ των κρατών - μελών της Ένωσης.
Σε ετήσια βάση η παραπάνω συμβολή φθάνει στο 3,2% του ΑΕΠ 2020, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος για τα κράτη - μέλη εκτιμάται ότι φθάνει στο 2%.
Βασική αιτία αυτής της διαφοράς είναι το γεγονός, όπως σημειώνεται στην έκθεση της ελληνικής τράπεζας ότι περισσότερο ευνοημένες από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι οι χώρες που είναι οικονομικά περισσότερο ασθενείς, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να λάβουν υψηλότερες επιχορηγήσεις ως ποσοστό επί του ΑΕΠ τους.
Αντίθετα, στις πιο ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες που επιδοτούνται συγκριτικά λιγότερο στο πλαίσιο του προγράμματος, η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι σχετικά ηπιότερη, ενώ προβλέπεται να προέλθει, πρωτίστως, ως αποτέλεσμα των spillover effects, δηλαδή μέσω της ανόδου των εξαγωγών τους. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο παραγωγικό μοντέλο των χωρών της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, με τη ζήτηση για τα εξαγωγικά κεφαλαιουχικά αγαθά των χωρών αυτών να αναμένεται να είναι αυξημένη.
Η ταυτόχρονη ανάληψη αναπτυξιακών δράσεων από τις χώρες της ΕΕ-27 θα είναι καθοριστικής σημασίας καθώς τα οφέλη πολλαπλασιάζονται μέσω της αλληλεπίδρασης των οικονομιών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με το δυσμενέστερο σενάριο, το οποίο λαμβάνει υπόψη μόνο τις άμεσες επιδράσεις των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και όχι τις έμμεσες και τις δευτερεύουσες, η αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας υπολογίζεται σε 7,7% συνολικά για την επταετία 2021-2027, ή 1,1% ετησίως (ποσοστό του ΑΕΠ 2020).
Φυσικά για να επιτευχθεί η παραπάνω πρόβλεψη, προϋπόθεση είναι η αποτελεσματική αξιοποίηση των κεφαλαίων, που αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας, όχι μόνο για να στηριχτεί η οικονομία μετά την τεράστια ζημία που προκάλεσε η πανδημική κρίση αλλά και για να προσαρμοστεί, με ταχύ ρυθμό, στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.
Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ-27 θα πρέπει να καταρτίσουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για την απορρόφηση των διαθεσίμων κονδυλίων, στα οποία θα εκτίθεται η μεταρρυθμιστική και επενδυτική ατζέντα τους. Τα εν λόγω σχέδια θα αξιολογηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση μια σειρά κριτηρίων, όπως οι ειδικές ανά χώρα συστάσεις, η ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα του κράτους-μέλους αλλά και η αποτελεσματική συμβολή στην πράσινη και στην ψηφιακή μετάβαση που θα πρέπει -σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ- να απορροφήσουν το 37% και το 20%, των πόρων του RRF, αντίστοιχα.