ΓΔ: 1399.87 0.16% Τζίρος: 10.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:07:00 DATA
Φωτο: Shutterstock

Η ΔΕΗ... εξαφάνισε το λιγνίτη: Έπεσε σε 7,7% το μερίδιό του

Εντελώς ασύμφορη η λιγνιτική παραγωγή: μειώθηκε σχεδόν κατά 60% τον Αύγουστο και υποχώρησε σε μονοψήφιο ποσοστό συμμετοχής στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Με γρήγορους ρυθμούς βγαίνει από το ενεργειακό μείγμα της χώρας το πάλαι ποτέ εθνικό καύσιμο της Ελλάδας, ο λιγνίτης, καθώς η λιγνιτική παραγωγή έχει καταστεί ασύμφορη για τη ΔΕΗ.

Ειδικότερα, πτώση 14,3% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019 και κατά 7,0% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020 παρουσίασε η καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα που έφτασε τις 4,0 τεραβατώρες τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ). Η μείωση οφείλεται κυρίως στη χαμηλότερη λιγνιτικής παραγωγής. Τον Αύγουστο, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα μειώθηκε κατά 59,7% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019, σε 310,7 γιγαβατώρες.

Η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα αντιστοιχούσε στο 7,7% του συνολικού μείγματος τον Αύγουστο του 2020 σε σύγκριση με το 16,4% τον Αύγουστο του 2019. «Αυτή η χαμηλότερη παραγωγή από άνθρακα ακολουθεί μια πτωτική τάση που παρατηρείται από τις αρχές του 2018 και είναι σύμφωνη με την απόφαση να καταργηθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας άνθρακα έως το 2028», τονίζει η έκθεση.

Στην ουσία πρόκειται για συνέχιση της πτωτικής τάσης παραγωγής από λιγνίτη που είχε διαφανεί και στην έκθεση του ΙΕΑ για τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς. Ειδικότερα, η παραγωγή ηλεκτρικού από μη ανανεώσιμες πηγές σημείωσε πτώση 19,7% στο εξάμηνο συγκριτικά με το ίδιο διάστημα το 2019 φτάνοντας στο 54% της συνολικής παραγωγής. Παράλληλα, αυξήθηκε κατά 8,9% η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές, συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2019, ποσοστό που ξεπερνάει τον μέσο όρο στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ.  Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ έφτασε στο 46% της συνολικής παραγωγής την περίοδο αυτή.

Σε τροχιά απολιγνιτοποίησης

Η εικόνα αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της προσπάθειας επιστροφής της ΔΕΗ στην κερδοφορία, καθώς η εταιρεία δούλεψε πολύ λιγότερο τις μονάδες του λιγνίτη από τις οποίες παράγει ρεύμα με ζημιά, ενώ έχουν αρχίσει να παροπλίζονται λιγνιτικές μονάδες οδηγώντας την ενεργειακή μετάβαση. Είναι ενδεικτικό ότι το περιβαλλοντικό think tank «Green Tank» έχει εκτιμήσει ότι η ΔΕΗ έχει συσσωρεύσει ζημιές ύψους 683 εκατομμυρίων ευρώ από τη λειτουργία των λιγνιτικών της μονάδων στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2016 ως τον Ιούνιο του 2019, εκτιμώντας ότι εάν δεν προχωρούσε η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, τότε τα επόμενα 3,5 χρόνια η ΔΕΗ θα συσσώρευε ζημιές της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στο συνέδριο του energypress.gr για τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Αποθήκευση Ενέργειας, «Renewable Storage Forum», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, σημείωσε ότι το business plan της εταιρείας έχει βάλει τη ΔΕΗ στη διαδικασία του ενεργειακού μετασχηματισμού.

«Το δικό μας Green Deal έχει δύο άξονες, από τη μία την απολιγνιτοποίηση με κλείσιμο όλων των ζημιογόνων μονάδων έως το 2023 και από την άλλη, τις σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ ώστε το μερίδιο της αγοράς της ΔΕΗ να φθάσει από το 2% σήμερα στο 20% το 2024. Για το λόγο αυτό προχωρούμε σε μεγάλες διεθνείς επενδυτικές συμφωνίες και συνεργασίες ώστε από ουραγός στις ΑΠΕ να γίνουμε κινητήριος δύναμη της πράσινης ενέργειας. Στόχος είναι να  ξεπεράσουμε την ισχύ του 1 γιγαβάτ μέχρι το 2023 μέσα από μια δεξαμενή έργων συνολικής ισχύος 6 γιγαβάτ», υπογράμμισε.

Όπως είναι γνωστό, έχουν ήδη σταματήσει τη λειτουργία τους οι λιγνιτικές μονάδες 1 και 2 του Αμυνταίου ενώ, 2021 θα κλείσουν η Μεγαλόπολη 3 και η Καρδιά 3 και 4, το 2022 4 μονάδες του Αγ. Δημητρίου, το 2023 η μονάδα 5 Αγ. Δημητρίου, η Μεγαλόπολη 4 και η μονάδα της Φλώρινας, ενώ ώς το 2028 θα μείνει η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5. Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού στη Μεγαλόπολη (50 μεγαβάτ).

«Βασιλιάς» η ηλιακή ενέργεια

Η πράσινη ενέργεια θα αποτελέσει το 80% της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στην επόμενη δεκαετία με την ηλιακή ενέργεια να οδηγεί την κούρσα επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ). 

Στο ετήσιο World Energy Outlook 2020 ο οργανισμός αναφέρει ότι ο συνδυασμός πράσινης ηλιακής και αιολικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά σχεδόν 30% το 2030 από 8% το 2019, αναφέρει η έκθεση με την ενέργεια από φωτοβολταϊκά να αυξάνεται κατά μέσο όρο 12% ετησίως.

«Βλέπω ότι η ηλιακή ενέργεια θα είναι ο νέος βασιλιάς των παγκόσμιων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας. Με βάση τις σημερινές ρυθμίσεις πολιτικής, η ηλιακή ενέργεια είναι σε καλό δρόμο για να δημιουργήσει νέα ρεκόρ ανάπτυξης ετησίως μετά το 2022. Εάν οι κυβερνήσεις και οι επενδυτές εντείνουν τις προσπάθειές τους για καθαρή ενέργεια σύμφωνα με το Σενάριο Αειφόρου Ανάπτυξης, η ανάπτυξη τόσο της ηλιακής όσο και της αιολικής ενέργειας θα είναι ακόμη πιο θεαματική – και εξαιρετικά ενθαρρυντική για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής πρόκλησης» τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ.

Όπως επισημαίνει η έκθεση η ηλιακή ενέργεια είναι φθηνότερη συγκριτικά με τον άνθρακα και το φυσικό αέριο. Η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας θα χρειαστεί να υποστηριχθεί από πολιτικές και τεχνολογίες που θα επιτρέπουν πολύ φθηνή πρόσβαση στο κεφάλαιο στις κορυφαίες αγορές επισημαίνει η έκθεση.

Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ είναι η μόνη σημαντική πηγή ενέργειας που συνέχισε να αυξάνεται το 2020, πρόσθεσε ο οργανισμός. Ένα πιο φιλόδοξο σενάριο, όπως για παράδειγμα η υιοθέτηση του στόχου μηδενικών εκπομπών έως το 2050, θα έδινε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών. Παρά την αύξηση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να αυξηθούν το 2021 μετά από πτώση 2,4 γιγατόννων (Gt) το 2020 και να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019 το 2027 πριν αυξηθούν σε 36 Gt το 2030, σύμφωνα με την έκθεση.

Στην ετήσια έκθεσή της για το μακροπρόθεσμο μέλλον της ενεργειακής βιομηχανίας ο ΙΕΑ τονίζει ότι η υγειονομική κρίση μειώνει τις εκπομπές άνθρακα παγκοσμίως που φτάνουν σε χαμηλό δεκαετίας φέτος. Τα lockdowns λόγω του κορονοϊού, οδήγησαν στην μεγαλύτερη πτώση της ενεργειακής ζήτησης παγκοσμίως, περίπου 5%, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ωστόσο ο οργανισμός τονίζει ότι δε θα καταφέρουμε να πιάσουμε τους στόχους για το κλίμα καθώς αυξάνεται η ζήτηση μακροπρόθεσμα για ορυκτά καύσιμα στις αναπτυσσόμενες χώρες. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

apolignitopoisi-lignitis-ependyseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυρίαρχες οι ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, έμεινε στο περιθώριο ο λιγνίτης

Στο 10μηνο του 2022, για πρώτη φορά η παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ήταν μεγαλύτερη από την παραγωγή από φυσικό αέριο και λιγνίτη. Καθυστερήσεις στο σχέδιο για αύξηση της παραγωγής λιγνίτη.
apolignitopoisi-lignitis-ependyseis-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεγάλη επιστροφή του λιγνίτη και ο αγώνας δρόμου στην εξόρυξη

Εκτός στόχων του σχεδίου της έμεινε τον Ιούνιο και Ιούλιο η ΔΕΗ στην εξόρυξη λιγνίτη, αισιοδοξία στην κυβέρνηση ότι η παραγωγή θα αυξηθεί όσο χρειάζεται τον χειμώνα. Λείπει προσωπικό, λένε οι εργαζόμενοι. Τι γίνεται στη Γερμανία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «ναυαρχίδα» των λιγνικών μονάδων μπαίνει στην ενεργειακή μάχη

Η Πτολεμαΐδα V είναι η πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ και τίθεται πολύ σύντομα σε λειτουργία ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Το αρχικό σχέδιο γρήγορης απολιγνιτοποίησης προέβλεπε μετατροπή για λειτουργία με φυσικό αέριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε θολό τοπίο η φορολόγηση με 90% για τα υπερκέρδη στην ενέργεια

Ζητούμενο παραμένει ο ορισμός των υπερκερδών που θα φορολογηθούν, ενώ η ΡΑΕ ανέλαβε μια δύσκολη έρευνα χαρτογράφησης της αγοράς. Ποια λύση για τον γρίφο εφαρμόζει η κυβέρνηση Ντράγκι στην Ιταλία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες για την πρόοδο στην ενέργεια

Στη σωστή κατεύθυνση απολιγνιτοποίηση και ηλεκτροκίνηση. Καθυστερήσεις στην εφαρμογή του target model και στις ιδιωτικοποιήσεις και έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ διαπιστώνει η έκθεση εποπτείας.