Για την επιτυχία του προγράμματος «Γέφυρα» μίλησε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μέσα σε 65 ημέρες λειτουργίας του προγράμματος, έχουν υποβληθεί 138.590 αιτήσεις, ενώ όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, στο αντίστοιχο πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης, μέσα σε 13 μήνες, υποβλήθηκαν περίπου 7.000 αιτήσεις.
«Συγκρίνοντας τα δύο προγράμματα, διαπιστώνεται ότι στο πρόγραμμα Γέφυρα υποβλήθηκαν 19 φορές περισσότερες αιτήσεις, στο 1/6 του χρόνου. Η κυβέρνηση, μάλιστα, παρέτεινε την προθεσμία υποβολής αιτήσεων, μέχρι τέλος Οκτωβρίου», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι εάν έρθουν ακόμα περισσότεροι πολίτες να υποβάλλουν αίτηση, «θα αυξήσουμε τον προϋπολογισμό».
Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις δανείων που προβλέπονται στο πλαίσιο του προγράμματος, οι οποίες θα διενεργηθούν μέσα στους επόμενους μήνες. «Επί του παρόντος, βρισκόμαστε στη φάση υποβολής αιτήσεων, ακολούθως θα έρθει η φάση ρύθμισης δανείων και μετά θα προβούμε στη φάση της κρατικής επιδότησης. Το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 108 εκατ. ευρώ για το 2020, και στα 280 εκατ. ευρώ για το 2021», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Επίσης, αναφέρθηκε επίσης και στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή με το οποίο θα θεσπίζεται το νέο πλαίσιο διευθέτησης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας. Σε αυτό, σημείωσε ο υπουργός, «εντάσσονται μέτρα κοινωνικής προστασίας ώστε οι πολίτες να διασώσουν την πρώτη κατοικία τους».
Με τον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό, «οι πολίτες μπορούν να ρυθμίζουν τα χρέη τους προς τράπεζες και το Δημόσιο, σε έως και 240 δόσεις, αριθμός διπλάσιος από τις 120 που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό, σε πολλές περιπτώσεις, η μηνιαία δόση που θα καλούνται να πληρώσουν οι οφειλέτες θα περιορίζεται στο μισό», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.
Εξάλλου, στο μέρος της ερώτησης του κ. Κατρίνη για τα κόκκινα δάνεια, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ουδείς είναι ικανοποιημένος από ένα ύψος 65 δισ. ευρώ που βρίσκονται σήμερα. «Είναι ένα ουσιαστικό, σοβαρό πρόβλημα που έχει η ελληνική οικονομία, αλλά δεν είμαστε και στα 104 δισ. που ήμασταν πριν τέσσερα χρόνια».