Με έντονο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών του ΣΘΕΒ, διαδικτυακά, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, την Πέμπτη 08 Οκτωβρίου 2020.
Στις εργασίες της κλειστής συνεδρίασης προέδρευσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ και πρώην Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Απόστολος Δοντάς, ο οποίος εκλέχτηκε από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, ενώ τον συντονισμό της συνέλευσης είχε η γενική διευθύντρια του ΣΘΕΒ κα Έλενα Καματέρη. Αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί της ημερήσιας διάταξης, τη συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης και ο πρώην Υπουργός, Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Χαρίτσης.
Ο κ. Βρούτσης επεσήμανε «τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για το 2021 στον ιδιωτικό τομέα, συνυπολογίζοντας και την ήδη εφαρμοσθείσα μείωση κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες από το Β' εξάμηνο του 2020, που μειώνει συνολικά κατά 3,90 ποσοστιαίες μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές». Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο θα βγει σε διαβούλευση τον Οκτώβριο, κάνοντας λόγο για μια μεταρρύθμιση που θα συμβάλλει καθοριστικά στην οικοδόμηση μίας σύγχρονης και ελκυστικής αγοράς εργασίας, που θα ανταποκρίνεται στο νέο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, θα αξιοποιεί τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και θα δίνει τη δυνατότητα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ενώ θα σέβεται τον εργαζόμενο και τα δικαιώματά του.
Ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «…η κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει επιχειρήσεις, εργαζόμενους και νοικοκυριά. Υπάρχουν οι δυνατότητες, με πρωτοφανή ευελιξία και μείωση της γραφειοκρατίας να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας, αλλά η κυβέρνηση επιμένει να μην τις αξιοποιεί». «Οι Περιφέρειες είχαν το πολιτικό σθένος και την ωριμότητα να κατευθύνουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που δικαιούνται σε προγράμματα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης των επιχειρήσεων» συνέχισε ο κ. Χαρίτσης, «εκθέτοντας έτσι την κυβέρνηση, που δεν υλοποιεί ανάλογα προγράμματα στο σύνολο της χώρας». Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εργασίες της ανοικτής συνεδρίασης της συνέλευσης του ΣΘΕΒ.
Χαιρετισμό απηύθυνε, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός ο οποίος αναφέρθηκε για το Σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας «80+50+30+20 εκατομμύρια ευρώ για την ενεργό στήριξη τοπικών επιχειρήσεων και εργαζομένων, από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόκειται για ένα σχέδιο άμεσης δράσης, με γρήγορες και απλές διαδικασίες, που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρηματιών και των ελεύθερων επαγγελματιών, που είδαν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται λόγω του COVID-19. Επίσης αναφέρθηκε πως «όλοι χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Θα σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που επιχειρούν και δημιουργούν με τις δυνάμεις που διαθέτουμε. Θέλουμε συνεργασία και ανταγωνισμό προσφοράς, ταχύτητα, αυτοματοποίηση και απλοποίηση. Η εποχή χρειάζεται μέτρο, αυτοσυγκράτηση και δράση. Όλα τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αγροτικά, περιβαλλοντικά, ενεργειακών αναβαθμίσεων, αντιπλημμυρικά, έργα υποδομών, πολιτιστικά, κοινωνικά και αθλητικά δημιουργούν θέσεις εργασίας και φέρνουν χρήμα στην πραγματική, τοπική οικονομία».
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ε.Ε. του ΣΕΒ κ. Ευθύμης Βιδάλης αναφέρθηκε στην εξαίρετη συνεργασία μεταξύ ΣΕΒ και ΣΘΕΒ μέσω του μνημονίου συνεργασίας ενώ επισήμανε πως μεγάλο στοίχημα είναι «να αντιμετωπίσουμε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση της οικονομίας μας που εξαρτάται από τη συνέχιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων».
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης αναφέρθηκε κυρίως «στην εθνική προσπάθεια για τη επανεκκίνηση της οικονομίας όπου επιβάλλεται η συμμετοχή όλων των παραγόντων και των φορέων της επιχειρηματικής και πολιτικής κοινότητας, καταβάλλοντας - ο καθένας από την πλευρά του - την απαραίτητη προσπάθεια. Η υλοποίηση μιας συνεκτικής βιομηχανικής πολιτικής ώστε αν γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες, η συνεισφορά της βιομηχανίας στο ΑΕΠ θα φτάσει από το 10% σήμερα στο 15% σε μια δεκαετία. Ο στόχος μπορεί να φαίνεται φιλόδοξος αλλά η συγκυρία είναι η καλύτερη εδώ και πολλά χρόνια».
Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, ο οποίος εξέφρασε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η ανάγκη μείωσης χρόνου των γραφειοκρατικών διαδικασιών και αξιολογήσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο και κατέληξε τονίζοντας πως «…η περαιτέρω ανάπτυξη των συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα θα δώσουν αυτή την κίνηση προς την ιδιωτική οικονομία και θα μεταφέρουν χρήματα στην πραγματική οικονομία, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».
Έπειτα ακολούθησε η ομιλία από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως η «Εθνική Άμυνα αποτελεί βασικό πυλώνα πάνω στον οποίο εδράζεται η ειρήνη και η ευημερία ενός λαού διότι αν δεν έχεις εξασφαλίσει τα σύνορα σου χερσαία, θαλάσσια και εναέρια δεν μπορείς να αναπτύξεις οικονομία και πολιτισμό που θα βασίζεται σε στέρεες βάσεις». Τέλος αναφέρθηκε πως οι Ειδικές Δυνάμεις υλοποιούν την εντολή για την παροχή αισθήματος ασφάλειας και της προάσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Πατρίδας μας».
Τέλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδη στην ομιλία του αναφέρθηκε σε ένα κρίσιμο ζήτημα όπως είναι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η λειτουργικότητα των επιχειρήσεων. «Οι επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και σημαντικός μοχλός της ανάπτυξης που τόσο χρειάζεται η χώρα μας. Για αυτό και πρέπει να δίνουμε έμφαση στη διάσταση της ασφάλειας που θα ευνοήσει την επιχειρηματικότητα». Αναφερόμενος στην επανάσταση της τεχνολογίας, το έγκλημα στο διαδίκτυο καθώς και τις κυβερνητικές απειλές για τις επιχειρήσεις αναφέρθηκε στα μέτρα ασφάλειας που θα πρέπει να πάρουν οι επιχειρήσεις.
Η ασφάλεια των πληροφοριακών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών είναι μια διαρκής διαδικασία στην οποία αξίζει να επενδύουμε, η οποία απαιτεί χρόνο, πόρους και κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό προκειμένου η επιχείρηση να παραμένει ενήμερη των εξελίξεων προστατεύοντας αποτελεσματικά τη φήμη αλλά και τη συνεχή λειτουργία της».