Το σχέδιό για τη δημιουργία ισχυρού ναυπηγικού κέντρου στην Ελλάδα εξέτασαν στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας, και ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού χρηματοδοτικού οργανισμού DFC, Άνταμ Μπόιλερ, λίγα 24ωρα πριν την εκκίνηση του διαγωνισμού για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και παράλληλα με την έντονη κινητικότητα που αναπτύσσει η αμερικανική πλευρά στη διεκδίκηση της προμήθειας τεσσάρων νέων φρεγατών στο Πολεμικό Ναυτικό, με τη Lockheed Martin να προσφέρει συμπαραγωγή για τις τρεις.
Το σχέδιο που εξετάζεται για να υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από την DFC από την ONEX προβλέπει τη συγκρότηση από τα τρία μεγάλα ναυπηγεία (Νεώριο, Ελευσίνα, Σκαραμαγκάς) ενός ναυπηγικού κέντρου, τόσο για τη συμμετοχή σε εξοπλιστικά προγράμματα και τη συντήρηση σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού και του Έκτου Στόλου, όσο και για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης σε μεγάλα εμπορικά πλοία, μεταξύ των οποίων τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της DFC ο Πάνος Ξενοκώστας έγραψε στο Twitter ότι «ήταν μια σπουδαία συνάντηση» και πρόσθεσε ότι «συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, παράλληλα με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με στόχο να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο, ηγετικό κέντρο ναυπηγικής για την Ανατολική Μεσόγειο». Εξίσου ενθουσιώδης ήταν η ανάρτηση στο Twitter του Άνταμ Μπόιλερ: «Συνεχίζουμε την πρόοδο που πετύχαμε στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα. Συναντήθηκα σήμερα με τον Πάνο Ξενοκώστα και συζητήσαμε την επένδυση της DFC στον ενεργειακό κόμβο/ναυπηγείων Ελευσίνας. Στρατηγική επένδυση που, μαζί με τον Σκαραμαγκά, θα αναζωογονήσει την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία δημιουργώντας θέσεις εργασίας».
Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει την Παρασκευή με τη δημοσίευση από τον ειδικό διαχειριστή της προκήρυξης για την απόκτηση του συνόλου του ενεργητικού του στρατιωτικού σκέλους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ). Ο Πάνος Ξενοκώστας για πρώτη φορά δηλώνει ανοικτά την πρόθεση της εταιρείας του να διεκδικήσει και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, έχοντας ήδη αποκτήσει τα ναυπηγεία της Σύρρου και της Ελευσίνας, καθώς ο διαγωνισμός έχει αποκτήσει μεγάλη βαρύτητα, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, στο πλαίσιο του οποίου περιλαμβάνεται και η αγορά τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων.
Από αμερικανικής πλευράς έχει ήδη δηλωθεί η πρόθεση να διεκδικηθεί με μεγάλη ένταση αυτή η σημαντική προμήθεια του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς ήδη η έτερη μεγάλη προμήθεια, των μαχητικών αεροσκαφών, «κλείδωσε» υπέρ της Γαλλίας. Όπως τόνισε πρόσφατα ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιτ, «οι ΗΠΑ θα κινηθούν με πολύ, πολύ ανταγωνιστικό τρόπο σχετικά με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τις τέσσερις φρεγάτες». Όπως ανέφερε ο κ. Πάιατ, θα αξιολογηθούν οι δυνατότητες των ελληνικών ναυπηγείων για να αποτελέσουν μέρος της συμπαραγωγής των φρεγατών της επόμενης γενιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Lockheed Martin βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Άμυνας για μια πρόταση με πολύ ικανοποιητικούς οικονομικούς όρους για τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών κατηγορίας MMSC (Multi Mission Surface Combatant) για το Πολεμικό Ναυτικό, εκ των οποίων μόνο η πρώτη θα κατασκευαστεί στις ΗΠΑ και οι άλλες τρεις σε ελληνικά ναυπηγεία, δηλαδή πρωτίστως στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που έχουν τις δυνατότητες κατασκευής μεγάλων πολεμικών πλοίων. Ο συνδυασμός μιας πολύ ελκυστικής οικονομικής προσφοράς, της συμπαραγωγής και της προσφοράς των πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς SM-2 φαίνεται ότι αποτελούν τα ισχυρά πλεονεκτήματα της αμερικανικής πλευράς, ώστε να κερδίσουν οι ΗΠΑ το μεγάλο συμβόλαιο για τις φρεγάτες, έχοντας απέναντί τους ισχυρό ανταγωνισμό, μεταξύ άλλων και από τη Γερμανία.
Σημειώνεται ότι την Τρίτη πέρασε από την Βουλή η τρίμηνη παράταση για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όσον αφορά στο προσωπικό, ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για να προχωρήσει η διαδικασία εξυγίανσης που ακολουθείται από την ONEX, ενώ αντίστοιχα παράταση τριών μηνών δόθηκε και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία του διαγωνισμού από τον ειδικό διαχειριστή.