Η τεχνολογική υποδομή, τα επιστημονικά πάρκα με τις ερευνητικές ομάδες τους και η διασύνδεσή τους με τις επιχειρήσεις συμβάλουν στην ανάπτυξη της καινοτόμας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ανέφεραν ομιλητές στο Balkan Forum.
«Μετά το 2010 άρχισαν να δημιουργούνται τα επιστημονικά πάρκα τέταρτης γενιάς», σημείωσε το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του IASP, Πάρις Κοκορότσικος και πρόσθεσε: «Δεν είναι, πλέον, ερευνητικά γκέτο, αλλά είναι πλατφόρμες που διασυνδέονται μεταξύ τους και με την αγορά. Το Thess INTEC θα είναι από τα καινούργια μέλη, είναι ένα πάρκο τέταρτης γενιάς, που θα αξιοποιήσει την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων». Ο κ. Κοκορότσικος είπε ότι το IASP είναι ένα δίκτυο τεχνολογικών πάρκων, που διασυνδέει μεταξύ τους καινοτόμες επιχειρήσεις. Έχει μέλη 350 τεχνολογικά πάρκα σε 77 χώρες.
«Ξεκινήσαμε πρώτα να δημιουργούμε τα συνεργατικά σχήματα ανάμεσα στις ερευνητικές εταιρείες και τις βιομηχανίες και έπειτα σχεδιάσαμε, δίνουμε έμφαση στις ερευνητικές και επιχειρηματικές ομάδες», τόνισε το μέλος της διοίκησης του Τεχνολογικού Κέντρου «Thess INTEC», Γεωργία Αϋφαντοπούλου. Η ίδια ανέφερε επτά παραμέτρους για την καινοτόμα ανάπτυξη στην οποία θέλει να συμβάλει το τεχνολογικό πάρκο, μεταξύ αυτών, με τη διασύνδεση, με το χωρικό πλαίσιο που θα φιλοξενεί δραστηριότητες τεχνολογίας και έρευνας, με κατεύθυνση για τομεακά μεγάλα προγράμματα στην καινοτομία τα οποία θα είναι «πρωταθλητές» στην έρευνα και στη βιομηχανία. «Η πόλη να δοκιμάσει αυτές τις εγκαταστάσεις, ακόμη και το οδικό δίκτυο εκεί θα είναι ένα πρότυπο για τις έξυπνες πόλεις και την έξυπνη κινητικότητα», συμπλήρωσε.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του «Sofia Tech Park» της Βουλγαρίας, Todor Mladenov, επεσήμανε ότι στη Βουλγαρία αποφασίστηκε, πριν από δύο εβδομάδες, η συγκρότηση ενός εθνικού φορέα για θέματα ανάπτυξης και καινοτομίας, στον οποίο θα εμπλακούν τα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας, ενώ θα διατεθούν κονδύλια για την ανάπτυξη και την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων. «Τα τελευταία χρόνια δημιουργήσαμε ένα κόμβο ψηφιακής καινοτομίας για να παρέχουμε έξυπνες εφαρμογές στις επιχειρήσεις. Εργαζόμαστε σε προγράμματα για την "πράσινη" ενέργεια για τις "έξυπνες" πόλεις. Στο τεχνολογικό πάρκο της Σόφιας έχουμε τα εργαστήριά μας, μέσα στα οποία ερευνητές εργάζονται σε προγράμματα, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αξιοποιώντας προγράμματα όπως το Horizon και άλλα, έχουμε τη θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων, έχουμε ένα μουσείο επιστημών αντίστοιχο με αυτό της Θεσσαλονίκης και αθλητικές εγκαταστάσεις», υπογράμμισε.
«Μετά το 2007 κάναμε σημαντικά βήματα για την προώθηση της τεχνολογικής εκπαίδευσης», παρατήρησε ο διευθυντής του Κέντρου Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας της Σχολής Εφαρμοσμένης Μηχανικής του πανεπιστημίου «Κύριλλος και Μεθόδιος» της Βόρειας Μακεδονίας, Radmil M. Polenakovikj. «Έγινε μία καλή αρχή με την κατάρτιση της εθνικής στρατηγικής το 2014, την εισαγωγή στην τρίτη γυμνασίου ως υποχρεωτικό μάθημα για την καινοτομία, καθώς και για την επιχειρηματικότητα, με κατάρτιση σεμιναρίων, στα οποία εμπλέκονται δάσκαλοι και καθηγητές. Μετά το 2010 συνδέσαμε αυτά τα σεμινάρια με τη σχολική ζωή, από την τρίτη γυμνασίου μέχρι και το τέλος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», σημείωσε ο κ. Polenakovikj και συμπλήρωσε: «Το πιο σημαντικό δεν είναι να σταματήσουμε το brain drain, αλλά να ενισχύσουμε την αντίστροφη τάση, να έρχονται εμπειρογνώμονες από τη διασπορά σε επαφή με ταλαντούχους ανθρώπους. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να στηρίξουμε την εθνική μας οικονομία».
Ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ΑΕ και συντονιστής της συζήτησης, Κυριάκος Λουφάκης, τόνισε ότι παρά τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από τον κορονοϊό, το Balkan Forum πραγματοποιείται, με την υποστήριξη και του υπουργείου Εσωτερικών, και πρόσθεσε πως είναι σημαντικός ο διάλογος όλων των μερών -και από τη χώρα μας και από τις γειτονικές χώρες- για την περιφερειακή συνεργασία, όπως και για την αντιμετώπιση του brain drain και την παροχή ευκαιριών για ποιοτικές θέσεις εργασίας σε νέους.