Μια ουσιαστική επανεξέταση των συνθηκών και των σοβαρών κινδύνων αλλά και ευκαιριών που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού εγχώρια αλλά και παγκοσμίως έκαναν τρεις κορυφαίοι παράγοντες του τραπεζικού και επιχειρηματικού χώρου σε διαδικτυακή δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών, μια πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, σχετικά με την πανδημία, τις επιπτώσεις στην οικονομία και τις προοπτικές για την Ελλάδα.
Στη συζήτηση που συντόνισε ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος με θέμα «Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας - Η επόμενη ημέρα», πέντε μήνες μετά την πρώτη τους συνάντηση σε αντίστοιχη εκδήλωση, συμμετείχαν ο Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS και ο Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος ΣΕΤΕ, CEO Electra Hotels & Resorts.
Καραβίας: 20.000 οι επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια δανεισμού
Ο κ. Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, τόνισε ότι στην εισαγωγική του τοποθέτηση ότι η ύφεση θα μείνει σε μονοψήφιο ποσοστό -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του θα φτάσει το 8%. Το τραπεζικό σύστημα προχώρησε πολύ γρήγορα στην χρηματοδότηση κυρίως των επιχειρήσεων, αρχικά αυτοτελώς και στη συνέχεια συμμετέχοντας στα κρατικά προγράμματα στήριξης, που κινητοποιούν και ιδιωτικά κεφάλαια, δηλαδή κεφάλαια των τραπεζών. Παράλληλα, οι τράπεζες προχώρησαν σε άμεσα μέτρα ανακούφισης πληγέντων πελατών τους με αναστολή της υποχρέωσης αποπληρωμής υποχρεώσεων. «Η περίμετρος των αναστολών φτάνει τα 20 δισ. ευρώ, ενώ λάβαμε –η Eurobank ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία- και ειδικά μέτρα μακροπρόθεσμης αναστολής υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις του τουρισμού», ανέφερε ο κ. Καραβίας.
Αναφερόμενος στην κριτική που λέει ότι ήταν πολύ μικρός ο αριθμός των επιχειρήσεων που έλαβε τις τραπεζικές ενισχύσεις, ο κ. Καραβίας τόνισε ότι τελικά αυτός είναι ο πραγματικός αριθμός των επιχειρήσεων που πληρούν τα ευρωπαϊκά και τραπεζικά κριτήρια και αυτές είναι οι επιχειρήσεις που αποτελούν τον εργοδότη στον ιδιωτικό τομέα και έχουν μέγιστη συνεισφορά στο ΑΕΠ.
Στο ζήτημα των κόκκινων δανείων «υπάρχουν στοιχεία που επιτρέπουν κάποια αισιοδοξία», επισήμανε ο κ. Καραβίας.. Όπως τόνισε, η Eurobank, μετά την ολοκλήρωση του πλάνου εμπροσθοβαρούς μείωσης των NPEs, έχει μειώσει το ποσοστό στο 15%, ενώ είναι σημαντικό ότι και οι υπόλοιπες τράπεζες ακολουθούν με εξίσου φιλόδοξα πλάνα για την εξυγίανση του ισολογισμού τους.
Ωστόσο για τον κ. Καραβία είναι κρίσιμο να μην έχουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. «Έχουν ακουστεί εκτιμήσεις για 10 δισ. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια λόγω πανδημίας. Άποψή μου είναι ότι πρέπει να στοχεύσουμε σε λιγότερα από 5 δισ. νέα κόκκινα δάνεια» είπε, επισημαίνοντας ότι παραμένει σημαντικό ζήτημα το να διαφυλαχτεί η κουλτούρα πληρωμών. «Μέτρα, πολιτικές ή νομοθετικές παρεμβάσεις πρέπει να λαμβάνουν πολύ σοβαρά αυτή την παράμετρο», τόνισε ο κ. Καραβίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας
Μυτιληναίος: Να χαράξουμε ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης
«Η κρίση που βιώνουμε αποτελεί μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις και η κυβέρνηση πρέπει να την αρπάξει από τα μαλλιά», τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS. Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, πέντε μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας είμαστε ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά οι συνθήκες θα οδηγήσουν σε ένα «επιχειρηματικό ξεσκαρτάρισμα με καταλύτη την πανδημία» που θα οδηγήσει σε έναν νέο επιχειρηματικο-οικονομικό "σκελετό"».
Αναφερόμενος στον μηχανισμό του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι οι «οι Βρυξέλλες δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε βασικά σημεία του μηχανισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και πιέζουν τις χώρες να υποβάλουν τα σχέδια τους. Η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει τις Βρυξέλλες να καθορίσουν τις γενικές Αρχές γιατί θεωρώ ότι αυτές, με τη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει, θα καθυστερήσουν πολύ. Οπότε εμείς πρέπει να χαράξουμε ένα εθνικό σχέδιο και να προχωρήσουμε με αυτό και ας μη χρηματοδοτηθεί τελικά πλήρως απ' την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.
Διατηρώντας κάποια αισιοδοξία για την επόμενη μέρα, ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε ότι υπήρξε μεγάλη ταχύτητα και αποφασιστικότητα στον τρόπο που αντέδρασαν οι κυβερνήσεις και οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία με αποτέλεσμα οι αγορές μετοχών τελικά να γυρίσουν ανοδικά προεξοφλώντας την θετική έκβαση αναφορικά με την πανδημία.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος
Ευρώπη δύο ταχυτήτων
Με παρέμβασή του ο κ. Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη να μείνει στην Ευρωζώνη η λογική της πανδημίας και μετά το πέρας της, καθώς βλέπουμε ήδη ανισότητες στις κρατικές ενισχύσεις ανάμεσα στις χώρες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, Γερμανία και Γαλλία ενισχύουν με μεγάλα ποσά τις επιχειρήσεις. «Άρα, δημιουργείται μια κατάσταση μεταξύ των επιχειρήσεων που προοιωνίζεται μια ανισότητα μετά το τέλος της πανδημικής κρίσης», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.
Ρέτσος: 50% του 2019 θα φτάσει ο τουρισμός το 2021 με το καλό σενάριο
Ξεκινώντας την παρέμβασή του ο Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος ΣΕΤΕ, CEO Electra Hotels & Resorts, τόνισε ότι βρισκόμαστε στην ίδια φάση με τον Απρίλιο. Όπως υπογράμμισε, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επιχειρήσεις «διαβάσαμε σωστά τις εξελίξεις για το άνοιγμα του τουρισμού». Η ασφαλής πρόβλεψη για τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό την φετινή χρονιά είναι ότι θα πέσουν στα 3 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το καλό σενάριο, την επόμενη χρονιά θα ανακτηθεί το 50% των μεγεθών του 2019.
Όπως ανέφερε ο κ. Ρέτσος, ο τουριστικός κλάδος πρέπει να δει ως ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης και να προσπαθήσουν οι επιχειρήσεις να κερδίσουν κονδύλια από αυτό ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο, αναμορφωμένο ελληνικό τουριστικό προϊόν στην μετά covid εποχή. «Είμαι απαισιόδοξος για το αμέσως επόμενο διάστημα. Τους επόμενους 3-6 μήνες θα δούμε ακόμη χειρότερα τα πράγματα αλλά με σωστές παρεμβάσεις από το 2022 και μετά η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει εξαιρετικά τουριστικά και να αναδειχθεί ως ακόμα μεγαλύτερος παίκτης από πριν την πανδημία», είπε αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα.
Όπως τόνισε, τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ήταν σωστά ώστε να κρατηθεί η ανεργία σε αυτά τα επίπεδα που είναι σήμερα, αλλά υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη επικοινωνιακή διαχείριση για τα πιθανά lockdown καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, η οικονομία δεν μπορεί να βρίσκεται υπό συνεχή τρομοκρατία.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ και διευθύνων σύμβουλος της Electra Hotels & Resorts, Γιάννης Ρέτσος
Η απολιγνιτοποίηση θα είναι το «νέο Ελληνικό»
Ως ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας χαρακτήρισε ο κ. Καραβίας την απόφαση για επίσπευση της απολιγνιτοποίησης. Όπως είπε, οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι, γύρω στα 5 δισ., για τη λεγόμενη «δίκαιη μετάβαση» παρέχουν τη δυνατότητα για μια πραγματική παραγωγική μεταμόρφωση και εκσυγχρονισμό γεωγραφικών περιοχών που ήταν έως σήμερα περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες όπως στην Κοζάνη, στη Φλώρινα ή στην Αρκαδία.
«Από πλευράς επενδυτικού μεγέθους αποτελεί ένα δεύτερο Ελληνικό και είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα πώς ένα πρόβλημα μετατρέπεται σε επενδυτική ευκαιρία. Είναι πολύ θετικό ότι ήδη 15 μεγάλες επενδύσεις στις παραπάνω περιοχές είναι έτοιμες προς υποβολή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας.