ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: ΑΠΕ

Θ. Σκυλακάκης: Νέοι Ολυμπιακοί Αγώνες η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Σύμφωνα με έρευνα της PwC, τα έργα στην Ελλάδα καθυστερούν σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, 23 μήνες σε ό,τι αφορά την ανάδειξη αναδόχου και 28 σε ό,τι αφορά την παράδοσή τους.

Ως το πιο μεγάλο στοίχημα, πολλαπλάσια δύσκολο από τον στόχο που είχε η Ελλάδα το 2004 για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μιλώντας στο «Thessaloniki Helexpo Forum», επισήμανε ότι το Ταμείο Ανάπτυξης έχει τελείως διαφορετικό τρόπο υλοποίησης από το ΕΣΠΑ, καθώς ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός για την υλοποίηση των στόχων που τίθενται, περιορίζεται στα πέντε χρόνια, ενώ δεν υπάρχει εκ των προτέρων κατανομή κονδυλίων, ούτε ευελιξία και σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν τα ορόσημα που τίθενται, δεν γίνονται οι πληρωμές από τους ευρωπαϊκούς πόρους, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικούς κινδύνους.

Ο κ. Σκυλακάκης παρουσίασε στοιχεία έρευνας της βρετανικής εταιρείας PricewaterhouseCoopers για τα έργα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία, τα έργα στη χώρα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, καθυστερούν 23 μήνες σε ό,τι αφορά την ανάδειξη αναδόχου και 28 σε ό,τι αφορά την παράδοσή τους. Ο χρόνος αυτός, όπως είπε, ισοδυναμεί με 51 μήνες, δηλαδή περίπου τη διάρκεια του χρόνου ολοκλήρωσης των έργων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολη είναι αυτή η άσκηση και πόσο θα χρειαστεί μια επανάσταση στον τρόπο που δουλεύουμε όλοι για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο να απορροφήσουμε τα χρήματα κινητοποιώντας ταυτόχρονα αξιόλογους πόρους του ιδιωτικού τομέα, με τρόπο κοινωνικά και περιφερειακά αποτελεσματικό, και έτσι ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες επιστροφές κονδυλίων» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Στο Next Gen δεν υπάρχει κυριολεκτικά ούτε μια εβδομάδα, ούτε μια ημέρα, ούτε μια ώρα για χάσιμο», ανέφερε την Τρίτη ο κ. Σκυλακάκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist

«Το Next Generation EU συνδυάζει μεταρρυθμίσεις με επενδύσεις και η αποπληρωμή του γίνεται στη βάση ποσοτικών στόχων  (targets) και οροσήμων (milestones), η αποτελεσματική και έγκαιρη υλοποίηση των οποίων οδηγεί σε αντίστοιχες εκταμιεύσεις στη βάση ενός εγκεκριμένου προϋπολογισμού», εξήγησε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να κινητοποιηθούν παράλληλα πόροι και από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη στην οικονομία και στην κοινωνία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Skylakakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Στις αρχές Δεκεμβρίου η παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

«Αυτήν την περίοδο παράγουμε πολλή ενέργεια, εξάγουμε πολλή ενέργεια, έχουμε τις διασυνδέσεις και έχουμε και πολύ μεγάλη ευελιξία στην παραγόμενη ενέργεια» είπε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση της ηγεσίας του ΥΠΕΝ με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και της State Grid

Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσία της διοίκησης της SGCC και της θυγατρικής της εταιρείας SGID στην Ελλάδα, για την υπογραφή της συμφωνίας διάθεσης του 20% της Ariadne Interconnection.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΠΣ Σαντορίνης: Προστασία του νησιού και ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας

«Μερικοί από τους βασικούς στόχους που θέτει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) της Θήρας αφορούν στην προστασία της γεωργικής γης, του φυσικού περιβάλλοντος» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Το νέο κλίμα δημιουργεί τεράστιες δημοσιονομικές προκλήσεις

Μιλώντας για την ενεργειακή μετάβαση, σημείωσε πως στην αρχή η πράσινη ενέργεια έχει πολλά οφέλη. «Όσο περνάει ο καιρός, όμως, αυτό που αντιμετωπίζουμε  είναι η στοχαστικότητα της πράσινης ενέργειας.
businessdaily-Skylakakis-Theodoros
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Τα οφέλη της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας

Όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός, ο κάθετος διάδρομος βασίζεται σε υφιστάμενες υποδομές, άρα είναι πολύ αποδοτικός, ενισχύει τη βελτίωση των σχέσεων στην περιοχή και την από κοινού δράση των χωρών της περιοχής.