Ολοταχώς προχωράει η κυβέρνηση την εφαρμογή του target model για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, θέτοντας ως ημερομηνία εκκίνησης την 1η Νοεμβρίου σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη σημερινή ομιλία του στο συνέδριο του Economist ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου 2021 να έχει επιλεγεί ο ανάδοχος για τη ΔΕΠΑ Υποδομών ενώ υπογράμμισε ότι άμεσα αναμένεται το αποτέλεσμα της διαιτησίας για τη ΛΑΡΚΟ ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την προκήρυξη πλειοδοτικού διαγωνισμού τον Οκτώβριο για ένα θέμα «που εκκρεμεί εδώ και 35 χρόνια».
Από 1η Νοεμβρίου η εφαρμογή του target model
Ως την πλέον βασική τομή για φθηνότερη ενέργεια χαρακτήρισε το target model ο υπουργός και τόνισε ότι και θα εφαρμοστεί «όποια συμφέροντα και αν θιγούν και όποιες ιδεοληψίες και αν ταρακουνηθούν. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα σπάσει αυγά!», είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πώς ως κυβέρνηση «αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της βιομηχανίας και κυρίως του μέσου Έλληνα για χαμηλότερο κόστος ενέργειας και θα ακολουθήσουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο για να μειωθούν οι τιμές του ρεύματος».
«Η Ελλάδα παντελώς αδικαιολόγητα και εξαιτίας δογματισμών έχει μείνει η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν το έχει εφαρμόσει. Πέρα από το ότι είναι υποχρέωσή μας απέναντι στην Ε.Ε., αν είχαμε εφαρμόσει αυτό το μοντέλο, η αγορά θα λειτουργούσε ομαλότερα μέσω του ανταγωνισμού στο εσωτερικό και της σύζευξής μας με τις γειτονικές χώρες. Θα τερματίζονταν διάφορα ειδικά καθεστώτα και δώρα των κυβερνήσεων στον έναν και στον άλλον που στρεβλώνουν την αγορά και προξενούν αδικίες. Και κυρίως θα έπεφταν οι τιμές για τη βιομηχανία και τους απλούς καταναλωτές» τόνισε ο υπουργός και χαρακτήρισε «ασυγχώρητο λάθος» ότι το σύστημα αυτό δεν έχει υιοθετηθεί εξηγώντας ότι, «στις υπόλοιπες χώρες μπορεί μετά την υιοθέτησή του να έχουν προκληθεί ορισμένες αναταράξεις, αλλά το σύστημα αυτό οδηγεί τελικά σε χαμηλότερες τελικές τιμές για τον καταναλωτή μέσω του ανταγωνισμού».
Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης θα είναι λάθος να οδηγηθεί κανείς σε συμπεράσματα από το γεγονός ότι σήμερα κατά σύμπτωση η χώρα εμφανίζει τη χαμηλότερη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Όπως υποστήριξε πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο που οφείλεται στις ήπιες θερμοκρασίες που επικρατούν στην Ελλάδα αυτές τις μέρες –σε συνδυασμό με μελτέμια- που επέτρεψαν την κάλυψη μεγάλου μέρους της σχετικά χαμηλής ζήτησης από φθηνή ενέργεια μέσω ΑΠΕ. Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης και κατ’ επέκταση της Οριακής Τιμής Συστήματος.
«Αμέσως μετά το go-live το οποίο θα δοθεί την 1η Νοεμβρίου μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους, θα γίνει έως τα τέλη του έτους η σύζευξη της ελληνικής αγοράς ενέργειας με την ιταλική. Και θα ακολουθήσει η βουλγαρική στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Βούλησή μας είναι να ενταχθούν στο σύστημα αυτό ουσιωδώς, και όχι θεωρητικά, όλοι οι παίκτες. Έχουμε δέσμευση από τη ΔΕΗ ότι θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Και, προφανώς, ο τερματισμός στο μέλλον των ειδικών καθεστώτων σημαίνει ότι θα ενταχθούν στο νέο σύστημα της ελεύθερης αγοράς και οι ΑΠΕ, ξεκινώντας από καλύτερους όρους για τους διαγωνισμούς και προχωρώντας κατόπιν σε πλήρη ένταξή τους στο ενιαίο σύστημα. Ακριβώς όπως κάνουν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και συνέχισε λέγοντας πώς «είμαστε σε συνεχή επαφή τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημερώνοντας συνεχώς για τις εξελίξεις όσο και με την ελληνική αγορά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και τον ΑΔΜΗΕ, που έχουν κομβικό ρόλο στο πέρασμα στη νέα εποχή».
Οριστική λύση για την ΛΑΡΚΟ ως τα τέλη Φεβρουαρίου
«Στη ΛΑΡΚΟ μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Έχουμε υποχρέωση από το νόμο να λύσουμε το ζήτημα μέχρι το Φεβρουάριο. Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένουμε το αποτέλεσμα της διαιτησίας μεταξύ Δημοσίου και ΛΑΡΚΟ. Και τον Οκτώβριο –ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαιτησίας- ξεκινάει ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για ένα θέμα το οποίο εκκρεμεί εδώ και 35 χρόνια» τόνισε ο υπουργός και αναφέρθηκε αναλυτικά τις 7 μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Όπως είπε στόχος του υπουργείου είναι η επιλογή του αναδόχου για τη ΔΕΠΑ Υποδομών να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2021, ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα ακολουθήσει. Ακόμη ο υπουργός ανέφερε ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένονται οι πρώτες μη δεσμευτικές προσφορές για τον διεθνή διαγωνισμό για την υποθαλάσσια δεξαμενή φυσικού αερίου της Καβάλας και στα άμεσα σχέδια του υπουργείου είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και των ΕΛΠΕ.
«Τέλος, το Νοέμβριο ξεκινάει η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Θα προχωρήσει γρήγορα και υπολογίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί την επόμενη άνοιξη. Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα είναι μεταξύ των άλλων μια ισχυρή ταμειακή ένεση για τη ΔΕΗ και είναι μέρος της ευρύτερης εξυγιαντικής προσπάθειας που κάνουμε για την ίδια την επιχείρηση: Θυμάστε πού ήταν πέρυσι η ΔΕΗ και βλέπετε πού είναι φέτος» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης και συνέχισε λέγοντας ότι «η προσπάθεια αυτή, εκτός από την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα συνεχιστεί με ένα εντυπωσιακό άνοιγμα της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οι συμφωνίες που έχει ήδη συνάψει με ισχυρούς παίκτες της αγοράς δείχνουν το δρόμο. Στην ίδια κατεύθυνση, θα έχει πολύ θετική επίδραση στο κόστος της ενέργειας και η πολιτική μας για την απεξάρτηση της ΔΕΗ και της χώρας γενικότερα από τον ρυπογόνο και κοστοβόρο λιγνίτη το 2023 (εκτός της Πτολεμαΐδας V που θα λειτουργεί το αργότερο μέχρι το 2028)».