ΓΔ: 2024.37 -1.74% Τζίρος: 278.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
Φώτο: SOOC

Πιερρακάκης: Στόχος μας μία ενιαία αγορά στην ΕΕ, όχι 27 ξεχωριστές

Ο υπουργός Οικονομίας, Κ. Πιερρακάκης, δήλωσε στο συνέδριο Green Deal Greece 2025 τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Το θετικό μετασχηματισμό του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα και τη σημασία της προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων ανέδειξε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο συνέδριο «Green Deal Greece 2025». Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε συνεργασία με το economix.gr, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Συμμετέχοντας σε συζήτηση με θέμα τον «Πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, τις υποδομές και τη βιώσιμη ανάπτυξη», ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως η Ελλάδα γίνεται όλο και πιο φιλική προς τις επενδύσεις. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς βελτίωσης, όπως αυτή προκύπτει από τις επαφές με διεθνείς επενδυτές.

Αναφερόμενος σε πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, σημείωσε ότι υπάρχει πλέον η αίσθηση πως η Ελλάδα αποτελεί ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό, «ο κόσμος έχει γυρίσει τελείως ανάποδα» σε σχέση με το παρελθόν, ενώ η χώρα διαθέτει ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα.

Ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε πως η αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών για assets του Υπερταμείου και άλλων κρατικών δομών αποτελεί προτεραιότητα. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει παλαιότερες φοβίες και πλέον προωθεί ενεργά τη συμμετοχή ξένων εταίρων.

Σημαντικό ζήτημα στο ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί, σύμφωνα με τον υπουργό, η ενίσχυση των διασυνοριακών συγχωνεύσεων και εξαγορών. Τόνισε ότι στόχος είναι η δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει θετικό παράδειγμα στον τομέα αυτό.

Αναφερόμενος στις προοπτικές μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε πως απαιτείται ιδιωτική πρωτοβουλία και μόχλευση για την περαιτέρω τόνωση των επενδύσεων. Παράλληλα, υπογράμμισε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στον τομέα της ενέργειας, με έμφαση στη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας.

Ο υπουργός έκανε λόγο για «πρωτοφανείς στρατηγικές συμπράξεις» που αναμένεται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, ειδικά στο πλαίσιο των διασυνοριακών συγχωνεύσεων και εξαγορών. Παράλληλα, ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου για την αποτίμηση και αξιοποίηση της περιουσίας των ιδρυμάτων, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξιοποίησής τους.

Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης εκτίμησε πως οι πρόσφατες στρατηγικές κινήσεις (όπως Unicredit - Alpha Bank, πρόταση Euronext για ΕΧΑΕ, Credia Bank στη Μάλτα) μπορούν να πολλαπλασιαστούν έως τις εκλογές, όχι μόνο στον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και ευρύτερα. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, έχοντας ξεπεράσει τις δυσκολίες της προηγούμενης δεκαετίας, μπορεί να πετύχει νέες επιτυχίες με ταχύτητα και αποφασιστικότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Το 2026 θα ξεπεράσουμε σε ανάπτυξη μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε.

Δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις για να παραμείνει ανταγωνιστική, ενώ στήριξε την εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τη Euronext για μεγαλύτερη ρευστότητα στην οικονομία.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Στήριξη σε πολίτες, εργαζόμενους, επιχειρήσεις όσο χρειαστεί

Ο Κ. Πιερρακάκης διαβεβαίωσε στο Forum Πελοποννήσου πως η κυβέρνηση θα στηρίζει πολίτες, εργαζόμενους, επιχειρήσεις και παραγωγή όσο χρειαστεί, τονίζοντας τη σημασία της Πελοποννήσου και την αξία της ηγεσίας σε δύσκολες συγκυρίες.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Στοχευμένα μέτρα για ευάλωτους λόγω κρίσης Μ. Ανατολής

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Στο Eurogroup συζητήθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην Ευρώπη.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eurogroup: Ενέργεια και πολιτική στην ατζέντα αύριο στο Βέλγιο

Το Eurogroup θα εξετάσει αύριο, υπό την προεδρία του Κυριάκου Πιερρακάκη, τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή στην ΕΕ και πιθανά μέτρα για την ενέργεια, με συμμετοχή και του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.