Μία κόντρα την οποία σαφώς κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει είδε το φως της δημοσιότητας μαίνεται μεταξύ του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και του ΕΦΚΑ.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού στην έκθεσή του τονίζει ότι δεν μπορεί να δώσει ακριβή στοιχεία για το ύψος των συντάξεων που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, καθώς παρά τις συνεχείς προσπάθειές του ο ΕΦΚΑ δεν του έχει αποστείλει τα στοιχεία, όπως μάλιστα οφείλει να το πράξει και προσθέτει ακόμη ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει κάποια ανάλογη καθυστέρηση.
Ελάχιστη ώρα μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού και των παραπόνων που εξέφρασε για τον ΕΦΚΑ, κατέφθασε επιστολή του οργανισμού στην οποία υποστηρίζει ότι δεν το έχει πράξει λόγω του ότι αρκετοί πολίτες απέστειλαν τις αιτήσεις τους ταχυδρομικά, λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας, είτε τις κατέθεσαν μέσω διαδικτύου, γεγονός που απαιτεί περισσότερο χρόνο ώστε να γίνει η τελική εκκαθάριση τους και να διαγραφούν τυχόν «διπλοεγγραφές». Προσθέτει ακόμη ότι τα τελικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Τι δηλώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού
Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής τονίζει ότι «δυστυχώς, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και στην συνέχεια τον Διοικητή του ΕΦΚΑ δεν λάβαμε τα συγκεκριμένα στοιχεία όπως διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου 2020, ούτε και καμία εξήγηση για αυτό» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την άρνηση της διοίκησης του ΕΦΚΑ να συνεχίσει να παρέχει τα στοιχεία που παρείχε μέχρι πρότινος και συνδέονται άμεσα με την παρακολούθηση των δημοσιονομικών μεγεθών της Γενικής Κυβέρνησης. Ουδέποτε στο παρελθόν είχαμε συναντήσει παρόμοιο πρόβλημα από τις δημόσιες υπηρεσίες και φορείς που συνεργαζόμαστε και μας παρέχουν ανελλιπώς τα στοιχεία που χρειαζόμαστε».
Η απάντηση του ΕΦΚΑ
Από την πλευρά του ο ΕΦΚΑ υποστηρίζει ότι: «Σε απάντηση του αιτήματός σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στο φορέα μας δράση, ακριβούς καθορισμού του πλήθους των εκκρεμών αιτημάτων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τον Απρίλιο 2020 έως τον Ιούνιο 2020, η οποία έχει καταστεί αναγκαία λόγω των ακόλουθων παραγόντων:
1. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 λόγω του κορωνοϊού, υπήρξε περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων, με αποτέλεσμα ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων να έχει αποστείλει τα αιτήματα συνταξιοδότησης ταχυδρομικά αντί να τα υποβάλλει ο ίδιος στα υποκαταστήματα του φορέα και να γίνει ταυτόχρονα η καταχώρηση της αίτησης του στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.
2. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» και η ταυτόχρονη αποκλειστική ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ωστόσο, κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής, πολλοί συνταξιούχοι απέστειλαν και ταχυδρομικά για δεύτερη φορά την αίτηση τους, παρόλο που ρητά αναφερόταν ότι κάτι τέτοιο δεν ζητείτο.
3. Έχοντας ολοκληρώσει την καταχώρηση του ασυνήθιστα μεγάλου όγκου των ταχυδρομικά απεσταλμένων αιτήσεων, είναι σε εξέλιξη η διασταύρωση για τον εντοπισμό των διπλά (ταχυδρομικά και ηλεκτρονικά) υποβληθέντων αιτήσεων. Τα ανωτέρω καθιστούν δυνατή σήμερα μόνο την προσωρινή εκτίμηση του ορθού πλήθους των εκκρεμοτήτων στις 30/6/2020. Η οριστικοποίηση του πλήθους αναμένεται στο τέλος του μήνα, οπότε και θα ανακοινωθεί. Επιπλέον σημειώστε ότι επειδή αφενός εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις που στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019 έκλεισαν στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης συντάξεων μαζικά και εσφαλμένα με το χαρακτηρισμό «χωρίς απόφαση», με αποτέλεσμα τεχνικά να μειωθεί το πλήθος των εκκρεμοτήτων και αφετέρου περί τις 17.000 εντοπίστηκαν στα τέλη του 2019 να παραμένουν ακαταχώρητες σε σάκους, ο φορέας μας θα προχωρήσει σε ανακοίνωση του πραγματικού πλήθους των εκκρεμοτήτων αναδρομικά, τουλάχιστον από 1/12/2018 με κριτήριο καταμέτρησης τους την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ώστε να υπάρχουν ορθά και συγκρίσιμα δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά θα σας διαβιβασθούν επίσης με την οριστικοποίησή τους. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία».