ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Θ. Σκυλακάκης: Η αξιοποίηση κονδυλίων συνδέεται για πρώτη φορά με μεταρρυθμίσεις

«Στο Next Gen δεν υπάρχει κυριολεκτικά ούτε μια εβδομάδα, ούτε μια ημέρα, ούτε μια ώρα για χάσιμο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.  

Έμφαση στην αξιοποίηση των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον κοινοτικό προϋπολογισμό στα αμέσως επόμενα χρόνια έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, τονίζοντας ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα που αντιμετωπίζει μια μοναδική πρόκληση. 

«Θα τα καταφέρουμε, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να αποτύχουμε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε ότι σήμερα απαιτείται πολύ μεγάλη ταχύτητα στην αξιοποίηση των κονδυλίων που δικαιούμαστε ως χώρα, καθώς χρονικά διαρκεί λιγότερο σε σχέση με τα περασμένα.Υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και για πρώτη φορά η αξιοποίηση κονδυλίων συνδέεται άμεσα και με μεταρρυθμίσεις, τόνισε. 

«Το Next Generation EU συνδυάζει μεταρρυθμίσεις με επενδύσεις και η αποπληρωμή του γίνεται στη βάση ποσοτικών στόχων  (targets) και οροσήμων (milestones), η αποτελεσματική και έγκαιρη υλοποίηση των οποίων οδηγεί σε αντίστοιχες εκταμιεύσεις στη βάση ενός εγκεκριμένου προϋπολογισμού», εξήγησε. 

«Στο Next Gen δεν υπάρχει κυριολεκτικά ούτε μια εβδομάδα, ούτε μια ημέρα, ούτε μια ώρα για χάσιμο», τόνισε. 

Επισήμανε επίσης ότι είναι σημαντικό να κινητοποιηθούν παράλληλα πόροι και από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη στην οικονομία και στην κοινωνία.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα προβλήματα που κληρονόμησε το οικονομικό επιτελείο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά «την υπερφορολόγηση της παραγωγικής δραστηριότητας, το πολύ υψηλό μη μισθολογικό κόστος της εργασίας, την εκτεταμένη γραφειοκρατία που πνίγει την επιχειρηματικότητα και την επιμονή σοβαρού μέρους του παραγωγικού ιστού στην «μαύρη» οικονομική δραστηριότητα». 

«Η αλλαγή μοντέλου που επιδιώκουμε έχει ως κύριο στόχο την στροφή σε μια πολύ πιο εξωστρεφή οικονομία διεθνώς ανταγωνιστική, με πολύ μεγαλύτερο 'άσπρο' μέρος, που πληρώνει ταυτόχρονα και πολύ χαμηλότερους φόρους και εισφορές. Η μετάβαση αυτή είναι μια αλλαγή όχι μόνο οικονομική. Αλλάζει θεμελιωδώς και τεχνολογίες και νοοτροπίες και θεσμούς. Και -το πιο σημαντικό- συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα με κοινωνική δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

Η βασική κατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που επιταχύνουν την ανάκαμψη και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου -και εκσυγχρονίζουν τις λειτουργίες του κράτους- προς πράσινη και ψηφιακή κατεύθυνση, τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Theodoros Kylakakis, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποβλήθηκε το τρίτο αίτημα για πληρωμή 1,72 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα συνολικά κεφάλαια που έχουν εισρεύσει από το Ταμείο Ανάκαμψης φθάνουν πλέον στα 12,8 δισ. ευρώ, με τον κ. Σκυλακάκη να υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που έχουν υποβάλλει και τρίτο αίτημα.
Skylakakis-Theodoros-Olympia-Forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Η Ελλάδα θα γνωρίσει επενδυτική άνθηση τα επόμενα έτη

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε πως, παρά τις διαδοχικές κρίσεις (πανδημία, ενεργειακή και τουρκική απειλή), η Ελλάδα έχει μικρότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, από αυτό που είχε το 2019.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Ενισχύεται η δυνατότητα να προχωρήσουν ταχύτερα οι επενδύσεις

Η Ελλάδα έλαβε σήμερα τη δεύτερη πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Οι πόροι που έχουν εισρεύσει στη χώρα μας από αυτό το Ταμείο υπερβαίνουν συνολικά τα 11 δισ. ευρώ.
Skylakakis-Theodoros-Olympia-Forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Υπερβαίνει τα 11 δισ. η ρευστότητα από το «Ελλάδα 2.0»

«Με τη δεύτερη πληρωμή, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι πόροι που εισρέουν στη χώρα μας από αυτό το πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.