Στις επίσημες ανακοινώσεις και την παρουσίαση των αναλυτικών τεχνικών λεπτομερειών του σχεδίου για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, «Ηρακλής» παραπέμπουν οι τράπεζες αποφεύγοντας να διατυπώσουν εκτιμήσεις και απόψεις σε ξένους αναλυτές και μετόχους, αναφορικά με την λειτουργικότητα του σχεδίου και την επίδρασή του στους τραπεζικούς ισολογισμούς.
Το σχέδιο APS έχει εγκριθεί ουσιαστικά από τις ευρωπαϊκές αρχές και σήμερα αναμένεται να έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, ωστόσο θα απατηθεί και η έγκριση του σχεδίου νόμου από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Οι τράπεζες ελπίζουν ότι το σχέδιο θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της μείωσης των προβληματικών δανείων ωστόσο κρατούν «μικρό καλάθι» καθώς πολλά τεχνικά θέματα παραμένουν ασαφή ενώ πρόσθετη ανησυχία προκαλεί το γεγονός της υπερβολικής εξάρτησης του ελληνικού σχεδίου από την ιταλική συνταγή.
Πηγές του υφυπουργού οικονομικών Γιώργου Ζαββού, ο οποίος επεξεργάστηκε το σχέδιο, εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου ενώ σημειώνουν ότι σήμερα, λόγω της θετικής συγκυρίας, το ελληνικό CDS διαμορφώνεται σε χαμηλότερα απο αυτό της Ιταλίας.
Πολλές επιφυλάξεις διατηρούν οι τράπεζες, οι οποίες ανησυχούν ότι παρά τη θετική συγκυρία μια σειρά κρίσιμων τεχνικών παραμέτρων δεν έχουν διαμορφωθεί όπως θα έπρεπε προκειμένου το σχέδιο να προσαρμοστεί στις ελληνικές ιδιαιτερότητες και να πετύχει την μέγιστη συμμετοχή των τραπεζών στο σχέδιο. Η βασική ανησυχία είναι ότι το σχέδιο «Ηρακλής» θα επιβαρύνει τις τράπεζες με υψηλό κόστος το οποίο θα αποτρέψει τελικά την συμμετοχή τους στο βαθμό που θα ήθελαν και θα περίμενε και η αγορά.Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και μάλιστα σε περιορισμένα χρονικά πλαίσια.
Οι προβληματισμοί αυτοί, και η απουσία ουσιαστικής πληροφόρησης από τις τράπεζες προς αναλυτές και μετόχους για την επίδραση του «Ηρακλή», δημιουργούν ανηυσυχία. Ανησυχία που τις τελευταίες εβδομάδες έχει αποτυπωθεί και στο ταμπλό του χρηματιστηρίου με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται σημαντικές πιέσεις.