ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
emporika katastimata-Kyriakes
Shutterstock

Τα ενοίκια «καίνε» τους εμπόρους από την Αθήνα ως τη Νέα Υόρκη

Επιμένουν έμποροι και ιδιοκτήτες ακινήτων στην πρόταση προς την κυβέρνηση για φορολογικά κίνητρα για τη μείωση των μισθωμάτων. Υποχωρούν τα ενοίκια σε Λονδίνο, Μιλάνο, Ρώμη και Νέα Υόρκη.

Πιέσεις άνευ προηγουμένου δέχονται οι εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς η πτώση της ζήτησης και της αγοραστικής κίνησης, σε συνδυασμό με τις αυξημένες υποχρεώσεις συνθέτουν μία δυσεπίλυτη εξίσωση.

Ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων στη χώρα μας καταγράφει απώλειες περί το 25% κατά μέσο όρο από την επανέναρξη της λειτουργίας τους, γεγονός που καθιστά αναγκαία την λήψη μέτρων με τη στήριξη και της Πολιτείας, ώστε να μην υπάρξει ένα καταστροφικό πισωγύρισμα. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του ΣΕΛΠΕ, έχουν ήδη χαθεί φέτος 12 δισ. ευρώ από τον τζίρο του λιανεμπορίου, με τον κλάδο ένδυσης και υπόδησης να υφίσταται απώλειες της τάξεως του 50% σε σχέση με πέρσι.

Στο ασφυκτικό αυτό περιβάλλον, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών επανήλθε την εβδομάδα αυτή με νεότερη επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών, από κοινού με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ζητώντας την θεσμοθέτηση της φορολογικής επιστροφής του 30% για όλες τις οικειοθελείς μειώσεις επαγγελματικών μισθωμάτων.

Στη βάση της συνεννόησης και της συναίνεσης, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει ήδη από τα μέσα του Ιουλίου στο αίτημα για την παροχή του κινήτρου αυτού από την κυβέρνηση προκειμένου να συμφωνηθούν μειώσεις μισθωμάτων έως και 40% μέχρι το τέλος του έτους, μεταξύ ιδιοκτητών και επαγγελματιών ενοικιαστών, θέση στην οποία επανέρχονται σήμερα προκειμένου να μην υπάρξει ζήτημα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για εναρμονισμένη πρακτική αλλά και να δοθεί χρόνος στους επιχειρηματίες ώστε να μείνουν «ζωντανοί» μέχρι το 2021. 

Το θέμα των ενοικίων πάντως «καίει» τους εμπόρους σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αγοράς του Λονδίνου, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Savills, οι τιμές των μισθωμάτων υποχώρησαν κατά 8,4% το πρώτο τρίμηνο του 2020, με τους αναλυτές να διαβλέπουν μεγαλύτερη κάμψη το επόμενο διάστημα. Χαρακτηριστικά, τα ενοίκια στην Oxford Street κυμαίνονταν πέρσι περίπου στις 1.000 λίρες ανά τετραγωνικό πόδι (περίπου 3.000 ανά τμ), με την τιμή να έχει υποχωρήσει φέτος σε 800 λίρες.

Μεγάλοι οίκοι μόδας μάλιστα φέρονται να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την καταβολή των ενοικίων με τον μήνα, αντί ανά τρίμηνο, προκειμένου να απελευθερωθούν ταμειακά διαθέσιμα, ενώ τα πράγματα είναι δυσκολότερα για νεότερα και μικρότερα brands. Προς το παρόν πάντως και μέχρι τον Σεπτέμβριο, με ειδική ρύθμιση η βρετανική κυβέρνηση προστατεύει τους ενοικιαστές από πιθανές εξώσεις, εξαιτίας μη καταβολής ενοικίων. Σύμφωνα δε με την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Re-Leased, οι έμποροι στην Βρετανία κατέβαλαν μόλις το 14% των οφειλόμενων μισθωμάτων το δεύτερο τρίμηνο του έτους, στοιχείο που υπογραμμίζει την δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται. 

Σε διαρκείς διαπραγματεύσεις για την μείωση των μισθωμάτων τους βρίσκονται επίσης πολλές εταιρείες μόδας σε Ρώμη και Μιλάνο, και στους πλέον εμπορικούς δρόμους Via del Corso και Corso Vittorio Emanuelle αντίστοιχα, ενώ η βρετανική εταιρεία μόδας Burberry επιδιώκει την αναπροσαρμογή του ύψους των μισθωμάτων που καταβάλει για ολόκληρο το δίκτυο καταστημάτων που διατηρεί στην Ασία. 

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στο άλλοτε κοσμοπολίτικο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Οι τιμές των μισθωμάτων υποχώρησαν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο φέτος συγκριτικά με πέρσι, στην βάση της κατάρρευσης του τουρισμού, της παραμονής των Νεοϋορκέζων σε παρατεταμένο lockdown αλλά και της ανόδου του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ η τιμή του μέσου μισθώματος σε τουλάχιστον 16 εμπορικές λεωφόρους του Μανχάταν υποχώρησε σε 688 δολάρια ανά τετραγωνικό πόδι το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την εταιρεία CBRE, μία πτώση της τάξεως του 11% συγκριτικά με πέρσι. 

Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, με δεδομένες τις συνθήκες εκτάκτου ανάγκης που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης. Με μία αναπάντεχη όσο και χαρακτηριστική κίνηση, ο οίκος μόδας Valentino άσκησε αγωγή τον προηγούμενο μήνα στον ιδιοκτήτη του καταστήματος που διατηρεί επί της Πέμπτης Λεωφόρου (Fifth Avenue), στο Μανχάταν, προκειμένου να τερματίσει το δεκαπενταετές του μισθωτήριο συμβόλαιο. Αιτία αποτέλεσε η αδυναμία του να έρθει σε συνεννόηση για την αναπροσαρμογή της μίσθωσης ενός ακινήτου που «πλέον δεν αποφέρει τα αναμενόμενα ως ευρισκόμενο σε πολυτελή τουριστικό προορισμό». 

Αντίστοιχα, η μητρική της αλυσίδας Victoria’s Secret, L Brands, υπέβαλε αγωγή εναντίον του ιδιοκτήτη εμπορικών ακινήτων της στη Νέα Υόρκη, ώστε να εξέλθει του συμβολαίου της, ενώ φέρεται να οφείλει τουλάχιστον 63.000 δολάρια για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Η συνέχεια εκτυλίσσεται στα δικαστήρια, καθώς η διαχειρίστρια εταιρεία άσκησε δική της αγωγή κατά της L Brands για 1 εκατ δολάρια, κίνηση που έκανε και η εταιρεία διαχείρισης εμπορικών ακινήτων Simon Property Group εναντίον της αλυσίδας Gap για μη κατεβληθέντα ενοίκια. 

Μεγάλες εταιρείες μόδας όπως η Hugo Boss αλλά και τα πολυκαταστήματα Nordstrom ζητούν γενναίες περικοπές στα μισθώματα μέχρι το 2021, ενώ αλυσίδες fast fashion, όπως η Η&Μ, ζητούν να συνδεθεί το ύψος του ενοικίου με τον τζίρο των καταστημάτων, ένα αίτημα που φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση σε πολλές χώρες.

Σε κάθε περίπτωση, οι πωλήσεις πολυτελών ειδών παγκοσμίως αναμένεται να υποχωρήσουν φέτος κατά 29% συγκριτικά με το 2019, σύμφωνα με την εταιρεία Boston Consulting Group, κυμαινόμενες μεταξύ 85 και 120 δισ δολαρίων, ενώ και για την αγορά fast fashion αναμένεται κάμψη τζίρου μεταξύ 25% και 45% φέτος. Οι διαστάσεις του προβλήματος γίνονται περαιτέρω ορατές δεδομένου ότι μόνο στην αμερικανική αγορά, μέχρι σήμερα έχουν ήδη κλείσει περισσότερα από 6.000 καταστήματα, την στιγμή που καθ' όλη την διάρκεια του 2019 τα λουκέτα ανήλθαν σε 9.300.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ekptoseis, Sales, Discounts
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση τζίρου για 7 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις της Αθήνας

Σχεδόν ένας στους δύο εμπόρους εκφράζει αισιοδοξία για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο εξάμηνο, ενώ προβληματισμό προκαλεί η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας αλλά και διασύνδεση POS με την ΑΑΔΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διψήφια αύξηση τζίρου στο εμπόριο το δ' τρίμηνο, έπιασε τα 11 δισ. ευρώ

Ρεαλιστική κρίνεται από τους εμπόρους η αύξηση του φετινού τζίρου τελευταίου τριμήνου κατά 1 δισ. με ώθηση από την περίοδο των εορτών. Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζεται για την έναρξη της εκπτωτικής περιόδου τη Δευτέρα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσφορές ακόμη και 80% στην αγορά αλλά οι καταναλωτές δεν συγκινούνται

Ο Οκτώβριος έκλεισε με κάμψη πωλήσεων έως 25% στα είδη ένδυσης κι υπόδησης, ενώ κι ο Νοέμβριος μέχρι στιγμής εξελίσσεται υποτονικά, προϊδεάζοντας για μειωμένο τζίρο σε σχέση με την περυσινή περίοδο της Black Friday.
Ekptoseis, Discounts, Sales
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό πίεση η αγορά, κάμψη τζίρου για 1 στους 2 εμπόρους το φετινό καλοκαίρι

Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες στην εξαμηνιαία έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας ανέφεραν κάμψη τζίρου κατά την θερινή εκπτωτική περίοδο συγκριτικά με πέρσι. Ο τουρισμός δεν έσωσε την παρτίδα.