Η τεράστια προσπάθεια από την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ώστε τα τεχνολογικά συστήματα του Δημοσίου να σταματήσουν να έχουν διαχειριστικό χαρακτήρα αλλά να «στραφούν» προς την εξυπηρέτηση του πολίτη είχε ορατά αποτελέσματα που πιστώνονται στον κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.
Όμως, εξίσου ορατές είναι σε όσους πολίτες επισκέπτονται κρατικές υπηρεσίες, όπως οι ΔΟΥ και τα νοσοκομεία, οι εικόνες απαξίωσης με τους παμπάλαιους υπολογιστές και τον υπόλοιπο απαξιωμένο τεχνολογικό εξοπλισμό. Ορατές είναι και οι καθυστερήσεις στην προώθηση κρίσιμων έργων τεχνολογίας για το συμμάζεμα του Δημοσίου, όπως το σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (HRMS) και το σύστημα επιχειρησιακού λογισμικού (ERP) για τους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης.
Και τα δύο έργα αποτελούν κρίσιμα εργαλεία για τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, ώστε να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο τη δύναμη πυρός, σε ανθρώπινο δυναμικό και χρήματα, του Δημοσίου. Τα τεύχη δημοπράτησης για τους δύο διαγωνισμούς πάνε, όμως, από μήνα σε μήνα για ανεξήγητους λόγους. Ειδικά όταν και τα δύο έργα, συνολικού ύψους άνω των 30 εκατ. ευρώ, είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και αρχικά φαίνονταν πως θα προχωρήσουν από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με ορισμένες αλλαγές. Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης περιμένει πώς και πώς το σύστημα ERP σε περίπου 1.600 φορείς της κεντρικής κυβέρνησης ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πως εκτελούν τους προϋπολογισμούς τους και να παρεμβαίνει αναλόγως. Η λειτουργία του στο Γενικό Λογιστήριο δεν αρκεί και γι’ αυτό ζητήθηκε εξάλλου η επέκτασή του.
Στελέχη του Δημοσίου υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση προχώρησε σε συμφωνία με την Microsoft, ύψους αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις άδειες λογισμικού που χρησιμοποιείται στους προσωπικούς υπολογιστές. Όμως, η στενότητα πόρων, σε συνδυασμό με την δυσάρεστη εμπειρία του παρελθόντος, δεν επιτρέπει να προχωρήσουν διαγωνισμοί ώστε να αντικατασταθεί ο παμπάλαιος εξοπλισμός σε κομβικές υπηρεσίες όπως οι ΔΟΥ. Στην αγορά τεχνολογίας λένε πως υπήρχε ο σχεδιασμός ώστε να προχωρήσουν έργα τεχνολογίας με διαφορετικό μοντέλο σε σύγκριση με το παρελθόν. Ο ανάδοχος δεν θα αναλαμβάνει μόνο την προμήθεια του εξοπλισμού, όπως οι υπολογιστές, αλλά και τη συνεχή συντήρηση και αναβάθμισή του, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και έναντι συμφωνημένου επιπέδου ποιότητας υπηρεσιών. Προς το παρόν, τέτοιοι διαγωνισμοί δεν υπάρχουν.
Οι υποστηρικτές του συγκεκριμένου σχεδίου θεωρούν πως μόνο έτσι θα σταματήσουν οι πολυετείς καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς, όπου ενίοτε οι υπολογιστές που είχαν προδιαγραφεί προ πενταετίας είχαν απαξιωθεί πριν λήξει η διαδικασία επιλογής του προμηθευτή! Προεκλογικά, όταν σχεδιαζόταν η στρατηγική της κυβέρνησης στο χώρο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, είχε προταθεί να προχωρήσει επτά – δέκα μεγάλα τέτοια έργα, που θα προβλέπουν δηλαδή προμήθεια και πολυετή συντήρηση, σε κάθετους τομείς όπως η υγεία, οι ΔΟΥ, κ.α. Η πανδημία και η άμεση ανάγκη εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης των πολιτών φαίνεται πως άλλαξαν τις προτεραιότητες. Πολλοί περιμένουν πως στην επικείμενη δεύτερη έκδοση της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού θα περιλαμβάνονται και αυτά τα σχέδια.