Νίκη για τον «φειδωλό» Βορρά φαίνεται ότι επιτυγχάνεται στις Βρυξέλλες, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, πριν υπάρξει εκ νέου έναρξη της Συνόδου Κορυφής, η οποία είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 17.00 μμ ώρα Ελλάδος.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, οι «φειδωλοί τέσσερις», δηλαδή Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία, φαίνεται ότι είναι ικανοποιημένοι με τη νέα πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, βάσει της οποίας εκ των 750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης τα 390 δισ. θα δοθούν ως επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο ποσό ως δάνεια. Υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη κατά σειρά πρόταση η οποία «πέφτει στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων. Η βασική πρόταση της Κομισιόν, την οποία στήριξαν Γαλλία και Γερμανία, έκανε λόγο για ένα ταμείο ύψους 750 δισ. ευρώ, με τα 500 δισ. ευρώ να παρέχονται ως επιχορηγήσεις.
Ακολούθησε η χθεσινή πρόταση του κ. Μισέλ, ώστε το ποσό των επιχορηγήσεων να υποχωρήσει στα 450 δισ. ευρώ και τώρα καταφθάνει η νέα με ακόμη μεγαλύτερο «ψαλίδι» στο εν λόγω ποσό.
Σαφώς η νέα πρόταση θα ικανοποιήσει πλήρως τις χώρες του Βορρά αλλά κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι θα γίνει αποδεκτή από τις χώρες του Νότου και κυρίως από Ιταλία και Ισπανία. Μάλιστα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζ. Κόντε, εμφανίζεται ιδιαίτερα επιθετικός, ενώ ανάλογες διαθέσεις φέρεται ότι έχει και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ο οποίος, μάλιστα, δεν δίστασε να απείλησε ότι θα αποχωρήσει από τη Σύνοδο!
Μέρκελ: Εργαστήκαμε σκληρά
«Εργαστήκαμε σε ένα πλαίσιο για πιθανή συμφωνία χθες το βράδυ, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγ. Μέρκελ, προσερχόμενη στον χώρο της συνόδου. «Είναι πρόοδος και έχουμε ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα», συμπλήρωσε.
Μακρόν: Υπάρχουν ελπίδες για συμβιβασμό
«Υπάρχουν οι ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πριν από την επανάληψη των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. «Υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά τα πράγματα προχώρησαν και ένας συμβιβασμός είναι πιθανός», πρόσθεσε. «Αρχίζω την σημερινή ημέρα με μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να καταγραφεί πρόοδος στην σύνοδο».
Φον Ντερ Λάιεν: Αναγκαία η εξεύρεση λύσης
Λίγο πριν οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ καθήσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 16.00 (17.00 ώρα Ελλάδος), η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κάλεσε τους ηγέτες να καταλήξουν σε λύση. Ειδικότερα, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι «μετά από τρεις ημέρες και τρεις νύχτες μαραθωνίου, τώρα εισερχόμαστε στην κρίσιμη φάση, αλλά έχω την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματικά θέλουν τη συμφωνία. Έδειξαν βούληση να βρουν λύση και χρειαζόμαστε λύση». Παράλληλα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται λύση, η ΕΕ χρειάζεται μία λύση, χρειάζεται συμφωνία για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να προετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον. Είμαι θετική για σήμερα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».
«Συγκρατημένα αισιόδοξος» ο Κόντε
«Την περασμένη νύχτα έγινε μια στροφή. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά θα έλεγα ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Δεν αστειευόμαστε, προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση και δεν μπορούμε να αστειευτούμε άλλο. Το οφείλουμε στους πολίτες μας που έχουν πληγεί από τις σοβαρές συνέπειες της κρίσης. Δεν είναι περίοδος κατάλληλη για αμφιταλαντεύσεις», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «εξήγησε πως πρέπει να τεθεί ένα όριο, για την αξιοπρέπεια της Ιταλίας και των άλλων χωρών», διότι «αν το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης γεμίσει εμπόδια, τα οποία ακυρώνουν την αποτελεσματικότητά του, αχρηστεύεται».
Όπως έχει τονίσει το BD στο δεύτερο μεγάλο θέμα αυτής της συνόδου, το οποίο είχε ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις από τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου, οι «φειδωλοί» του Βορρά φαίνεται ουσιαστικά να έχουν κερδίσει τη μάχη. Εξαρχής επέμεναν, με πρώτο τον Ολλανδό πρωθυπουργό, ότι θα πρέπει να υπάρχει δικαίωμα βέτο στις εγκρίσεις των προγραμμάτων που θα εφαρμόσουν όσες χώρες λάβουν κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης.
Ουσιαστικά αυτό έγινε δεκτό, αφού η σχετική συμβιβαστική πρόταση του Μισέλ προβλέπει ένα μηχανισμό έγκρισης με ομοφωνία των προγραμμάτων και των επιμέρους εκταμιεύσεων, βάσει του οποίου, μία χώρα θα μπορεί να προβάλει βέτο και στη συνέχεια να συζητείται το θέμα από τους υπουργούς οικονομικών και τελικά από τους ηγέτες.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει διαφωνήσει βέβαια έντονα με αυτή τη συμβιβαστική πρόταση, άλλα ήδη οι χώρες του βορρά έχουν ένα πολιτικό κέρδος αφού έχει γίνει επί της αρχής δεκτό ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους αυστηρή διαδικασία έγκρισης της παροχής κονδυλίων από τα κράτη-μέλη και όχι μία απλούστερη και τεχνοκρατική - μη πολιτική διαδικασία έγκρισης από την Κομισιόν.
Πολιτικό κέρδος για τις τέσσερις «φειδωλές» χώρες συνιστά επίσης το γεγονός ότι ήδη έχει γίνει δεκτή μία μείωση του συνολικού ύψους του κοινοτικού προϋπολογισμού, όπως και το γεγονός ότι έχει επίσης γίνει δεκτό να διατηρηθούν και σε αυτόν τον προϋπολογισμό οι επιστροφές εισφορών προς τις χώρες που είναι καθαροί πληρωτές.