ΓΔ: 2024.44 0.44% Τζίρος: 200.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Εκτοξευτής πυραύλων Ουκρανίας
Ουκρανικά πυραυλικά συστήματα BM-21 Grad εκτοξεύουν ρουκέτες κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης.

Ουκρανία: Ζητά στρατιωτική βοήθεια 20 δισ. δολαρίων από ΗΠΑ μέσω ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία θα χρειαστεί το 2025 στρατιωτική βοήθεια 12-20 δισ. δολαρίων μέσω πρωτοβουλίας του ΝΑΤΟ για αγορά αμερικανικών όπλων. Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε πως με χρηματοδότηση, μπορούν να κατασκευαστούν 10 εκατ. drones ως το 2026.

Στρατιωτική βοήθεια ύψους 12 έως 20 δισ. δολαρίων θα χρειαστεί η Ουκρανία το επόμενο έτος, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Ντένις Σμιχάλ. Η εκτίμηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας του ΝΑΤΟ που αφορά την αγορά αμερικανικών όπλων.

Η πρωτοβουλία PURL (Prioritised Ukraine Requirements List), που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, δίνει τη δυνατότητα στο Κίεβο να προμηθεύεται αμερικανικά οπλικά συστήματα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η διαδικασία αυτή στοχεύει στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας, αξιοποιώντας πόρους από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Μιλώντας σε υπουργική συνάντηση στις Βρυξέλλες, ο Σμιχάλ τόνισε ότι η Ουκρανία μπορεί να κατασκευάσει έως και 10 εκατ. μη επανδρωμένα αεροσκάφη το 2026, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση από τους συμμάχους. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη για περισσότερα βλήματα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας, τα οποία θεωρούνται κρίσιμα για την αντιμετώπιση των ρωσικών δυνάμεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύστημα Patriot ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία εντάσσεται σε στρατιωτική συμμαχία της Βόρειας Ευρώπης

Η Ουκρανία απέκτησε καθεστώς «ενισχυμένου εταίρου» στην Joint Expeditionary Force, ενισχύοντας τους δεσμούς της με βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ παραμένει αβέβαιη η ένταξή της στο ΝΑΤΟ. "Θα μείνουμε στο πλευρό της", δηλώνουν οι σύμμαχοι.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κίεβο ανοίγει γραφεία σε Βερολίνο και Κοπεγχάγη για εξαγωγή όπλων

Η Ουκρανία σχεδιάζει φέτος γραφεία σε Βερολίνο και Κοπεγχάγη για συμπαραγωγή και εξαγωγή όπλων, όπως θαλάσσια drones και πυροβολικό, στοχεύοντας στην ενίσχυση της αμυντικής της βιομηχανίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι.
Πύραυλος Tomahawk σύστημα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν έχει αποφασιστεί αν θα σταλούν πύραυλοι Τόμαχοκ στην Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως η παράδοση πυραύλων Τόμαχοκ στην Ουκρανία ακόμη συζητείται και η τελική απόφαση ανήκει στις ΗΠΑ. Κάθε χώρα επιλέγει τι όπλα θα παραδώσει, τόνισε ο ίδιος.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Ρωσική απειλή επιμένει, λέει ο Φινλανδός ΥΠΑΜ – Στήριξη στην PURL

Ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Άντι Χάκανεν δήλωσε ότι η Ρωσία θα παραμείνει απειλή για το ΝΑΤΟ και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας αύξηση ρωσικών δυνάμεων και ενίσχυση σχέσεων με την Κίνα.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ο Πούτιν δοκιμάζει τα όρια του ΝΑΤΟ με τις παραβιάσεις αέρος

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως ο Πούτιν προσπαθεί να εντοπίσει αδυναμίες του ΝΑΤΟ με τις παραβιάσεις εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά και drone, τονίζοντας ότι επιδιώκει να δοκιμάσει την ετοιμότητα και αντίδραση της Συμμαχίας.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανός διαπραγματευτής στην Κωνσταντινούπολη για ανταλλαγή αιχμαλώτων

Ο Ρουστέμ Ουμέροφ, επικεφαλής Ουκρανών διαπραγματευτών, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να «ξεμπλοκάρει» την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου με τη Ρωσία και θα έχει νέες σχετικές συναντήσεις στη Μέση Ανατολή.